ES Bringa - Gaudu nyerte a szakaszt, Roglic címet véd a Vueltán
Gaudu nyerte a szakaszt, Roglic címet véd a Vueltán
Fotó: Europress/AFP

Gaudu nyerte a szakaszt, Roglic címet véd a Vueltán

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/11/07 17:40
A Vuelta 17. szakaszán összesen hat kategorizált emelkedő várt a mezőnyre, köztük a hegyi befutó a Covatilla tetején. Joggal számíthattunk támadásokra, hisz ez volt az utolsó nap, amikor még érdemben változtatni lehetett az összetett állásán. Carapaz akciója volt a leginkább életképes, az összetettben azonban nem tudta megelőzni Roglicot.

Ez történt

A nap elején némi helyezkedés után összeállt egy 34 fős szökevénycsoport, akik azonban négy percnél nagyobb különbséget nem tudtak felépíteni. Az első hegyet a pöttyös trikós Guillaume Martin, a másodikat és a harmadikat Ivo Oliveira vitte el. 

Hatvannal a vége előtt a Movistar váltotta a Jumbót a főmezőny élén, lett is egy kis szakadás, Carapazt például vissza kellett hoznia az egyik emberének. Az összetett második számára az sem volt jó hír, hogy a segítői sorra visszacsúsztak a főmezőny végére. Bő negyvennel a vége előtt már csak Amador maradt vele elöl.

Harminc volt még hátra, amikor az utolsó előtti emelkedő, a Garganta közepén Soler eltempózott a mezőnytől, akihez hamarosan csatlakozott a hátramaradó Erviti. Hamarosan utol is érték az elöl lévőket. A Covatillát a Donovan - Ion Izagirre - Mäder hármas kezdte meg elöl, mögöttük Gaudu és Guillaume Martin próbálkozott, hátul pedig a Jumbo kontrollálta az eseményeket és védte Roglicot. 

Négy és féllel a vége előtt Gaudu utolérte és le is hagyta az élen tekerő Izagirrét és haladt a szakaszgyőzelem felé. Az összetett esélyesek versenyét Carthy indította meg négy kilométerrel a cél előtt. Ezt a támadást még mindenki átvette, Carapaz akciójára azonban már nem volt válaszuk. Az ecuadori egyre távolodott a többi összetett esélyestől. 

Gaudu megnyerte a szakaszt Mäder és Izagirre előtt. Carapaz nyolcadiknak jött meg, 15 másodpercet vert Carthy-ra és 24-et Roglicra. Ezzel a szlovén megnyerte a Vueltát, mellé Carapaz és Carthy állhat majd még fel a dobogóra.

A 17. szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása:ITT


A szakaszgyőztes - David Gaudu (FDJ)

Nagy Vuletát ment a fiatal francia hegyi menő. Egy héten belül nyert két szakaszt, és összetettben, élete eddigi legnagyobb sikerét elérve a top 10-ben végez a spanyol körön. 

A nap száma - 24

Carapaz támadása az utolsó három km-en izgalmassá tette a versenyt, voltak pillanatok, amikor még az is benne volt a pakliban, hogy meglehet neki az összetett. Végül nem sikerült, 24 másodperc maradt a hátrányából.

A nap nyilatkozata 

"Elégedett vagyok, köszönöm a csapatomnak. Nélkülük ez a dobogó nem sikerülhetett volna. Nélkülük nem tudtam volna ekkorát szenvedni." (Hugh Carthy)

Ez jön (18. szakasz - 11.08)

Már csak a madridi ünneplés maradt hátra. Egy 140 km hosszú, szinte teljesen sík záró szakasz vár a mezőnyre, mely ad még egy utolsó lehetőséget a sprinterek számára.

🗺️ A 18. szakasz szintrajza: ITT
📺 Eurosport - 14:35 (ismétlés: 20.00)

Hozzászólások