ES Bringa - Garancia kell egy nagy győzelemre? Itt van Kristoff! 
Garancia kell egy nagy győzelemre? Itt van Kristoff! 
Fotó: Europress/AFP

Garancia kell egy nagy győzelemre? Itt van Kristoff! 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/22 10:27
Az egy komoly és rangos győzelmet mindig hozza. Ilyen volt az idei Gent-Wevelgem, tavaly a Tour utolsó szakasza, vagy 2017-ben az Európa-bajnoki cím.

Alexander Kristoffban lehet bízni, főleg a kemény és hosszú versenyek végén. Mondjuk a yorkshire-i vb-n ő is szétfagyott, de csak megjött a legjobb tíz között. Bár év közben nem volt biztos, végül két évvel csak hosszabbított az UAE Emirates-el.

A legjobban fizetett norvég sportolónak számító Kristoff 8 győzelemmel zárta az idényt, és ezzel lényegében ő is elégedett. Bár a Tour de Fance pont nem jött össze.

"Nem volt rossz évem, például összetettet nyertem a norvég körön, ami velem elég ritkán fordul elő. Talán amióta profi vagyok, ez lehetett a negyedik ilyen alkalom. Amúgy voltam fent, voltam lent, de az évkezdéssel kifejezetten elégedett vagyok. A Gent-Wevelgemet nyertem, harmadik lettem a Flandrián, aztán jött a norvég kör, ahol betegen győztem. Nem is tudom, hogy csináltam. Utána elmentem Svájcba, nem álltam le, és ez nem volt okos döntés. Pedig a Tour elején jól éreztem magam, aztán váratlanul elkezdtem súlyt veszíteni, teljesen megálltak a lábaim, így esélyem se lehetett. Mondjuk a komplett sorunk mélyen a tudása alatt teljesített, ami elég furcsa. Végig szenvedtem a három hetet, de már látom, hogy egy májusi betegség nagyon be tud kavarni."

043_BELGAIMAGE-147530323.jpg Fotó: Europress/AFP

Kristoff a vb után egy picit leállt, elment "nyaralni", majd pár hét kihagyás után vissza is tért az edzésekhez. Heti három alkalom a konditeremben, erősítés, és 2-3 hosszabb tekerés. Nem akar kilométerek nélkül megérkezni az első decemberi edzőtáborba. És ha a gyerekek mellett az ideje engedi, a monoton felkészülést néha megtöri egy kis síeléssel.

A jövője biztos, a következő két évben szerződés köti az UAE Emirates-hez. Pedig szezon közben nem úgy tűnt, hogy maradni fog, hisz a pletykák szerint csapatvezetés nem kezelte kiemelt emberként, és kezdetben minden Gaviria körül forgott. Ez talán jövőre már másként lesz. 

Viszont Kristoff sem fiatalodik, mire lejár a mostani szerződése, már 34 éves lesz. 

043_dpa-pa_123834405.jpg Fotó: Europress/AFP

"A sport egyre inkább változik, és ez nem csak az országúti kerékpárra igaz. Nézzük meg a focistákat. Ott kis túlzással a 30 éves játékosok már idősnek számítanak. Nálunk pedig pont akkor vagy a csúcson. Ehhez képest itt van pár húsz éves srác, és már minőségi győzelmeik vannak. Megérkeztek a fiatalok, akik olyan szempontból nagyon szerencsések, hogy amióta tekernek, mindenből a legjobbat tudják kapni, és szinte csak profi körülményekkel találkoznak. Én például sokáig nem voltam ilyen helyzetben. Nézzük meg Pogacart. Én is éreztem, hogy elképesztő potenciál van benne, de nyilván nem számítottam arra, hogy élete első háromhetesén az összetettért lesz harcban. Azt hiszem a következő időszakban nagyon komoly dolgokat fogunk látni tőle." 

Mint ahogy Kristofftól is láthatnánk.
Hisz évente egyszer, ő mindig hoz legalább egy minőségi győzelmet.


pezcyclingnews.com 
Hozzászólások