ES Bringa - Furcsa szelfik, tiltott kulacs csere, és a nagy egynaposok hőségben- interjú Vincenzo Nibalival
Nibali: "Figyelembe véve az extra szabályokat, akár egy rossz frissítés is eldöntheti a versenyeket"
Fotó: Europress/AFP

Furcsa szelfik, tiltott kulacs csere, és a nagy egynaposok hőségben- interjú Vincenzo Nibalival

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/31 11:07
A járványra való tekintettel kifejezetten olaszos lesz a programja, egyedül csak a svájci vb miatt mozdul ki otthonról. A Párizs-Nizzán félbehagyott idényt a holnapi Strade Bianchén folytatja, majd jön a Sanremo, október elején pedig mi más, mint a Giro.

Milyen volt a járvány utáni első közös edzőtábor? 

Mindenki saját szobát kapott, az ebédlőben csak a csapattagok lehettek jelen, mindent fertőtlenítettünk, és többször teszteltünk. Meg fogunk is, 3 nappal a versenyek előtt. Illetve civilben a lehető legkevesebbet mászkáltunk el a szállásról, így viszont érezhetően lassabban telt az idő.

Vagyis elég extra körülmények között voltatok.

A legfurcsább az volt, amikor jöttek a szurkolók, aláírást szerettek volna kérni, nálad nem volt toll, de a miattad várakozó kisfiútól meg nem vehetetted el az övét…Majd láttad az arcát. Aztán mégis elfogattad, de egyből fertőtlenítetted a kezed. A fotókról már nem is beszélek, úgy lőttünk selfit, hogy én a lépcső tetején álltam. Plusz maszkban voltunk mindenhol, még a hegyekben is.

Milyenek lesznek így a versenyek? 

Nehéz lesz kezelni ezt a furcsa szituációt, de ez a feladat. Szerintem olyanok lesznek a versenyek, mint volt a Nizza vége. Vagyis se a rajtnál, se a célnál nem lesznek nézők, és nem jöhetnek hozzánk menet közben a családtagok. Nálam ez a szülők miatt nem gáz, ők elég ritkán néznek meg élőben, de a feleségem és a kislányom már többször.

EdCY_sPWsAEj0_n.jpgFotó: twitter

Mi lesz például a kulacsokkal? 

Mindenki kapott névre szólót, egymás közt meg tilos cserélgetni őket.

És milyen lesz egy verseny, nézők nélkül? 

Furcsa. Láttam hétvégén a jerezi nagydíjat, és mosolyogtam is Rossin, aki kiment ünnepleni az üres lelátó elé. Lehet ránk is valami hasonló vár.

Ugyanakkor a kerékpársport az újrakezdés egyik szimbóluma is lehet.

Pontosan. Látni kell, hogy rengetegen élnek ebből, a családok mindennapi életére lett volna kihatással, ha elmarad a szezon.

Voltak, akik mindent bevetettek a legideálisabb felkészülés érdekében, Victor Campenaerts például egy olyan maszkot hordott, aminek köszönhetően magaslati levegőt tudott belélegezni.

Ebben én nem hiszek, szerintem csak fel akarta hívni erre a dologra a figyelmet.

Nibali: "Nincs bajom a kritikával, a negatív kommentekből is lehet tanulni" | Eurosport

A koronavírus-járvány és a rengeteg otthonról adott videó-interjú Nibalinak is lehetőséget adott arra, hogy egy kicsit más, és nem minden szurkoló által ismert arcát mutathassa meg. Beleállt olyan témákba, melyekbe nem szokott, és melyekre normál körülmények között májusban biztosan nem lenne ideje.

Milyen Nibalit láthatunk szombaton? 

Őszinte leszek: fogalmam sincs. Ez nálam is nagy kérdőjel. Az egy dolog, hogy erősnek érzed magad és az edzések jól mennek, de a verseny teljesen más.

A csapat rendben van? 

Igen, és ennek örülök. Jó a hangulat, sikerült kialakítani egy összetartó brigádot.

Amúgy a Strade Bianchét mennyire szereted? 

Annak ellenére, hogy különösebben jól nem mentem rajta, kedvelem. Bár most nem tudom mi lesz. Legalább a végére be tudom lőni, hogy nagyjából hol tartok.

Először a történelem során egy hét választja majd el a Sanremót és a Lombardiát. Te vagy az egyetlen a mezőnyben, aki mindkettőt megnyerted. Örülsz ennek az újításnak? 

Nem tudom megmondani, mert most minden extrém időpontra került, ráadásul a hőmérséklet is teljesen más lesz, mint általában. Nyáron lesz a Lombardia, ami legendásan egy őszi, szezonzáró verseny.

EcO2T2UXkAAyOok.jpgFotó: twitter

Inkább az számíthat, hogy kevés versenynap lesz a lábakban? 

Hát igen. Pislogsz kettő, és máris itt van két nagy egynapos. Jó eséllyel hőségben, és figyelembe véve az extra szabályokat, akár egy jó vagy rossz frissítés is beleszólhat a végeredménybe.

Ez a furcsa év segíthet abban, hogy még 2021 után is láthassunk a mezőnyben? 

Ezen kívül azért lesz még pár tényező, amit mérlegelni fogok:) De erre most még nem tudok válaszolni. Új célokat mindig lehet találni, mint ahogy a regeneráció is rövidebb lehet egy ilyen év után, ami meg kitolhatja a dolgokat.

És annak van esélye, hogy idővel esetleg láthatjuk a mezőnyben a saját csapatodat?

Őszinte leszek, erre még komolyabban nem gondoltam. És tudod miért? Mert versenyző vagyok, így most csak ezzel foglalkozom.


Gazzetta

Hozzászólások