ES Bringa - Fuglsang: "A siker titka? Többet eszem, ennyi"
Fuglsang: "A siker titka? Többet eszem, ennyi"
Fotó: Europress/AFP

Fuglsang: "A siker titka? Többet eszem, ennyi"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/11 16:54
A dán versenyző karrierje legjobb évét tudhatja maga mögött, a siker titkát pedig pár nagyon egyszerű tényezőben látja. Ezekről, a szezon közben felmerülő csapatváltásról és jövő évi terveiről is mesél egy friss interjúban. 

Győzelem a Liege-en, első hely a Dauphinén, összesen pedig hat rangos siker és számos dobogós helyezés. Jakob Fuglsang egyértelműen eddigi pályafutása legjobb idényén van túl. Véleménye szerint a fejlődése jó pár okra vezethető vissza, egy azonban kiemelkedik ezek közül:

"Egyszerűen elkezdtem többet enni. Nem egy nagy rejtély ez, ha több szénhidrátot eszel, több energiád lesz a versenyeken és az edzéseken egyaránt."

"A tavalyi év után elkezdtem gondolkozni, min kéne változtatni és arra jutottam, talán nem eszek eleget. Ettől a versenyek végére teljesen elfogyok és edzésen sem tudom kihozni magamból a maximumot. Idén ebben a csapat segítségével sokat léptem előre, ami különösen a hosszú versenyeken számított igazán."

Fuglsang úgy érzi, a versenyzők többsége nem a megfelelő dologra helyezi a hangsúlyt a táplálkozással kapcsolatban:

"Versenyzőként mindig egyre könnyebb és könnyebb akarsz lenni, mindenki azt hajtogatja, légy olyan sovány amilyen csak tudsz. Közben viszont a helyes táplálkozásra sokan nem figyelnek. Pedig ahhoz, hogy eredményesen versenyezz, minél több energiára van szükséged."

000_1G0437.jpg Fotó: Europress/AFP

A több evés mellett persze más okok is szerepet játszottak a sikerben, a tapasztalat és az állandó kapitányi szerep is sokat segített. A legfontosabb azonban talán az volt, hogy a dán versenyző végre megtalálta az önbizalmát:

"Úgy érzem, végre megtaláltam a módját annak, hogy elérjem a legmagasabb szintet. Ráadásul nem csak alkalmanként, hanem folyamatosan meg tudjam ismételni a teljesítményem."

"Most már jobban hiszek a képességeimben. Például másképp állok egy hajrához. Rájöttem, hogy az erősségemre kell építenem, ami az állóképességem. Talán nem vagyok olyan gyors, de képes vagyok hosszú támadásokra és ezekkel most már bátrabban próbálkozom."

Ezeknek a tapasztalatoknak a nagy része az idei szezonból származik a dán versenyzőnek, különösen a tavasz folyamán Julian Alaphilippe-vel folytatott párharcából. A francia Strade Bianchén és a Fleche Wallonne-on is legyőzte a Fuglsangot, aki bár véleménye szerint számos alkalommal hibázott év közben, ezekből a megfelelő tanulságokat vonta le:

"Ott volt például az Amstel, amikor Alaphilippe-vel engedtük visszajönni Van der Poelt és a többieket. Az egy nagy hiba volt. Viszont utána a sprintben megelőztem őt, ami megmutatta hogy ez lehetséges, annak ellenére, hogy ő egy gyorslábú versenyző, én viszont nem. 250 kilométer után ez már egy reális lehetőség."

000_1FT93X.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek az értékes tapasztalatok sokat segíthetnek Fuglsangnak a következő idényben is, azonban koránt sem volt biztos, hogy mindennek idei csapata, az Astana látja majd előnyét. Hiszen szezon közben komolyan felmerült, hogy a dán versenyző a Movistarban folytatja jövőre:

"Az igaz, hogy volt kapcsolat a Movistarral és Unzuéval egy esetleges csapatváltás kapcsán. Egy jó és érdekes lehetőség lett volna, végül azonban úgy döntöttem maradok, és két évvel hosszabbítottam. Okosan kellett döntenem, hiszen már 34 éves vagyok és nem leszek fiatalabb. Talán az Astanánál több lehetőséget kapok, nagy versenyeken lehetek kapitány." 

Az tehát biztos, hogy Fuglsang marad a kazah csapatnál, a következő évi versenyprogramja viszont egyelőre bizonytalan. Hiszen bekavar az olimpia, ahol az útvonal nagyon tetszik a dán versenyzőknek, ráadásul jövőre a Vb pálya is újra a hegyimenőknek kedvezhet:

"Nagyon kemény az olimpiai pálya, úgyhogy kifejezetten tetszik, biztosan az egyik nagy célom lesz jövőre a verseny. Ha ugyanúgy esik majd, mint amikor bejártam a pályát, akkor még brutálisabb lesz, sok opciónk lesz, hogy szerezzünk egy érmet Dániának. Ráadásként még a világbajnokság pályája is jobban fekszik a hegyimenőknek, mint idén Yorkshire-ben."

066_DPPI_21016012_030.jpg Rióban Fuglsang már nagyon közel járt az olimpiai aranyhoz - Fotó: Europress/AFP

Mivel amúgy is az egynapos versenyek a dán erősségei, ilyen útvonalak mellett felmerül a kérdés, érdemes-e egyáltalán jövőre komolyan készülnie a Girora vagy a Tourra. Hiszen a Francia Körön idén is többször bukott, majd  a kilencedik helyen állva szállt ki a versenyből.  Fuglsang azonban nem szeretné teljesen feladni a háromheteseket:

"Talán kevésbé lesznek hangsúlyosak, mint idén. Nehéz választani, mert még mindig hiszek egy jó háromhetes eredményben. Ha pedig csak az egynaposokra koncentrálok, akkor azért sovány a versenynaptár."

Mivel a Tour befejezése mindössze 6 nappal van az olimpiai mezőnyverseny előtt, valószínűbb, hogy a dán jövőre inkább a Giróval próbálkozik:

"Beszéltünk arról (csapaton belül), hogy Lopez mehetne a Tourra, én pedig akkor Giroznék, ez egy jó opció. Utána tudnám a Tourt felkészülésnek használni az olimpiára, vagy akár teljesen kihagynám. Szóval az ideális az lenne, ha a klasszikusok után jönne a Giro, majd pihenés, de sok jó verseny van, nehéz választani."

000_1IE35O.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár már nem fiatal, Fuglsang hisz benne, hogy egyelőre nem érte el pályafutása csúcsát:

"Talán azért, mert későn lettem profi, de nem érzem magam öregnek. Csak néha, amikor körülnézek a mezőnyben és rájövök, a régi csapattársaim már mind befejezték. Ugyanakkor elég ránéznem Valverdére vagy Gilbert-re és rögtön úgy érzem, probléma nélkül bennem van még pár jó év."Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Cyclingnews.com

Hozzászólások