ES Bringa - Fuglsang: "A Roubaix-n egyszer minden versenyzőnek el kéne indulnia"
Fuglsang: "A Roubaix-n egyszer minden versenyzőnek el kéne indulnia"
Fotó: Europress/AFP

Fuglsang: "A Roubaix-n egyszer minden versenyzőnek el kéne indulnia"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/05 14:32
Bár karrierje során még egyszer sem teljesítette a legendás klasszikust, az átrendezett őszi versenynaptár akár erre is lehetőséget adhat a dán bringásnak. Az Astana versenyzője erről a tervéről, kalandos költözéséről Luxemburgba és a családi társasjátékpartik komolyságáról is mesélt egy friss interjúban. 
  

Hogy vagy, hogyan éled meg az utóbbi heteket?

Rendben vagyok, a körülményekhez képest nem panaszkodhatok. Most Luxemburgban vagyok, ahol a feleségem családja lakik. Nem sokkal a teljes lezárás előtt menekültünk el Monacóból. 

Márciusban az anyósomék utaztak le hozzánk a kislányom szülinapjára, tőlük hallottuk, mekkora a káosz ott. Amint kiderült, hogy nálunk jöhet a házi karantén, úgy döntöttünk, jobb menni. 0-24-ben bezárva lenni egy lakásban egy kisgyerekkel szerintem rémálom lett volna. Itt legalább egy kis kert van. Nem mellesleg én is kimehetek tekerni, élvezhetem a napsütést és a friss levegőt.

Ez a költözés azért elég stresszesnek hangzik. Hogy pakoltatok össze mindent hirtelen? Ráadásul ez az út kocsival nagyon hosszú lehetett.

Gyorsan döntést hoztunk: ha jön a lezárás, jobb nekünk Luxemburgban. Délután 3-ra el kellett hagynunk Monacót, csak kocsival mehettünk, hiszen a reptereken nagy a fertőzés veszélye, így is csak tankolni álltunk meg útközben. 

Tényleg sietve pakoltunk, így a dolgok felét otthon hagytuk. Megérkeztünk és csak akkor jöttem rá, hogy például a bringás ruhákat elfelejtettem elhozni. Meg persze nem is tudtuk, mennyi holmival számoljunk. Két hétre terveztünk, erre egy hónapja itt vagyunk és lehet lesz még egy. Szerencsére legalább a görgőmet elhoztam, így a pincében ki tudtam alakítani egy kis edzőtermet. 

Hogyan változott a napi rutinod ezekben a hetekben?

Nincs akkora nyomás, hogy reggelente kimenjek tekerni. Néha megyek, néha csak görgőzöm. Reggelente, amíg a feleségem fut, játszom a kislányommal, aztán kis görgőzés, erősítés, esetleg pár óra kint, ha jó az idő. Az estét pedig az apósomékkal töltjük, megnézünk egy filmet, vagy játszunk valamit. Valamelyik nap kártyáztunk, de volt már Monopoly is. 

043_BELGAIMAGE-148655668.jpg Fotó: Europress/AFP

Annyira kompetitív vagy, hogy ezekben is mindig nyerni szeretnél?

Neeem, ilyenkor nyugodtabb vagyok, van épp elég kihívás a profi pályafutásomban. A feleségem és az anyósomék viszont nem igazán vesztes típusok, ha játékokról van szó. Az apósom néha pénzt is feltesz, hogy legyen miért játszani. Nem egy nagy összeget, de néha komolyra fordulnak a dolgok!:)

Mostanában volt a tavalyi Liége győzelmed évfordulója, nem tervezel egy 260 kilométeres tekerést a megünneplésére?

Talán görgőn, ott már egyszer az utolsó kilométereket letekertük a csapattal. Kint 260 kilométert viszont nem tekerek, az tuti. Nem azért engednek ki minket, hogy ilyeneket csináljunk. Konkrét időpontok és versenyek nélkül pedig amúgy sincs értelme ilyen hosszút menni. Persze nekem is hiányoznak a klasszikusok. 

Ha már itt tartunk, Sanremon és Roubaix-n még nem indultál a pályafutásod során, tervezel valamelyiken a következő években? 

A Sanremo nem különleges számomra, de Roubaix-n egyszer mindenképpen szeretnék menni. Szerintem minden profi bringásnak ki kéne próbálnia egyszer. Talán majd karrierem végén, ha már nem számít annyira, ha bukok egyet.   

Az egész tervezés kérdése, hogy hol akarsz jól menni. Mivel az Ardenneki egynaposok közvetlen utána jönnek, a normális naptárral nincs lehetőségem egyelőre. Talán ha idén az új naptárban jó helyre kerül, akkor azt mondom, "nincs mit vesztenem, miért is ne?"

A Tourról jó tapasztalatom van a kockakövekkel. Persze tudom, hogy az nagyon más, mint egy klasszikus, ahol 200-an indulnak és mindenki nyerni szeretne, míg ott tízen pályáznak a szakaszra, a többiek meg csak túl szeretnének jutni rajta.  


Rouleur

Hozzászólások