ES Bringa - Froome továbbra is hisz a Giro-Tour-duplában
Froome továbbra is hisz a Giro-Tour-duplában
Fotó: Europress/AFP

Froome továbbra is hisz a Giro-Tour-duplában

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/08/02 09:35

Annak ellenére, hogy most nem sikerült, Chris Froome továbbra is úgy véli, lehetséges megcsinálni a Giro-Tour-duplát egy szezonon belül.

Kétségtelen, ő volt hozzá a legközelebb az elmúlt évek próbálkozói közül, hisz felállhatott a dobogó harmadik fokára, ám láthatóan gondjai akadtak a hegyeken, ami korábban nem volt jellemző rá.

"Továbbra is úgy gondolom, lehetséges a dupla. Megnyertem három egymást követő háromhetest, a negyediken pedig harmadikként végeztem."

Eddig összesen heten csinálták meg, legutóbb Marco Pantani 1998-ban. Tom Dumoulin és Froome az első két versenyző a kalóz duplája óta, akiknek legalább a dupla dobogó összejött. 

"Pont kettőnk miatt gondolom azt, hogy lehetséges mindkét versenyen kiemelkedő színvonalon teljesíteni. Ebben pedig benne van az is, hogy akár meg is nyerni mindkettőt. Az idén azért éreztem viszonylag nagy esélyt, mert a Tour a foci vb miatt egy héttel később kezdődött. Ez természetesen szerepet játszott a döntésemben."

Nyilván csalódott, hogy nem jött össze a Tour, de azt azért nem mondja, hogy odaadná érte a Girót.

"Ez meg sem fordul a fejemben. Történt, ami történt, nem tudom megváltoztatni. Nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam nyerni a Girót, hisz célom volt, hogy mindhárom nagy körön győztesnek mondhassam magam."

Froome az első héten kétszer is bukott, melyek következtében időt is vesztett. Ezt követően, bár érződött, hogy nincs csúcsformában, az Alpokban úgy látszott, kontrollálni tudja az eseményeket. A Pireneusokban aztán többször megzuhant, átmenetileg le is csúszott a dobogóról, melyet aztán visszaszerzett Primoz Rogliccsal szemben az időfutamban. 

"Nagyon sok érzelem volt bennem a verseny alatt. Igazi hullámvasút volt ez a három hét. Csalódott voltam, amikor buktam, aztán boldog, amikor megszereztük a sárga trikót. De ez egy kerékpárverseny, ez ilyen. Örülök, hogy visszajöttem a dobogóra, és ott állhattam Geraint mellett, nagyon büszke voltam magamra."

chrisG2.jpg Fotó: Europress/AFP

Ugyan Froome nem szerezte meg ötödik Tour-győzelmét, ám azzal, hogy Geraint Thomas nyerte a versenyt, a Sky hét éven belül már a hatodik sárga trikóját szerezte. Chris azt mondja, nem volt feszültség a csapaton belül, semmi olyasmi, mint 2012-ben, amikor a segítő Froome erősebbnek tűnt, mint a kapitány Bradley Wiggins.

"Mivel már tíz éve csapattársak és barátok vagyunk, így elég könnyen, nyíltan és őszintén tudtunk egymással kommunikálni már a verseny előtt is, és persze közben is. Rengeteg időt töltünk együtt, rendkívül közel is lakunk egymáshoz, nagyon sok közös edzés van mögöttünk. Végignéztem, ahogy évről évre egyre jobb lett, és azt se feledjük, hogy hatalmas szerepe volt abban, hogy az elmúlt években győzni tudtam."

"Láttam, milyen formában van a verseny előtt. Tudtam, hogy esélyes a győzelemre, és meg is csinálta. Rettentően büszke voltam rá, és arra, hogy ott állhattam mellette a dobogón."

Froome úgy véli a közönség megnyilvánulásai sem akadályozták őket, sőt.

"Az ellenségesség csak még közelebb hozott minket egymáshoz. Olyan volt, mintha mi, a csapat tekertünk volna az egész világ ellen."


(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások