ES Bringa - Crash Froomey és a nyolc kiló súlyfelesleg - ilyen volt a négyszeres sárga trikós első Tour-részvétele
Crash Froomey és a nyolc kiló súlyfelesleg - ilyen volt Chris Froome első Tour-részvétele
Fotó: Europress/twitter

Crash Froomey és a nyolc kiló súlyfelesleg - ilyen volt a négyszeres sárga trikós első Tour-részvétele

A 2008-as Tour de France a britek számára Mark Cavendish-ről szólt. Legalábbis a felszínen. Cav nyert négy szakaszt, aztán két hét után kiszállt a versenyből, hisz szem előtt kellett tartania a pekingi olimpiát. A szurkolók – főleg a Sky szimpatizánsai - ekkor még nem tudhatták, hogy ezen a Touron debütált valaki, akiből a következő egy évtized egyik legmeghatározóbb versenyzője vált.

Ott tekert ugyanis a mezőnyben - noha ekkor még kenyaiként - Chris Froome, a szabadkártyás Barloworld színeiben. Mindössze 5 héttel azután, hogy az édesanyja elhunyt. Jane már nem élhette meg, hogy a fia bemutatkozzon a mezőnyben. A brit versenyző akkori csapattársa, a 2003-ban zöld trikót szerző ausztrál Baden Cooke pontosan emlékszik a Tour-újonc Froomey-ra.

"Akkor még nagyon tapasztalatlan volt, és volt rajta körülbelül nyolc kiló felesleg a jelenlegi versenysúlyához képest. Nyilván nem tudta még, hogyan kell edzeni, ahogy azt sem, hogyan kell versenyezni."

"Az első napokban a mezőny legvégén jött meg, itt kezdte megérezni, miről is szól ez az egész. A kerékpár-kezelési készségei nem voltak túl jók, egymás közt csak 'Crash'-ként emlegettük akkoriban. Pozíciókért harcolni egy olyan mezőnyben iszonyatosan kemény feladat volt az akkori Froome számára."

xziQetiKjXCd59PT6xvXsB.jpgFotó: twitter

Az első napok visszafogott versenyzése után a negyedik szakaszon Chris szépen helytállt az egyenkéntin. Csapatából ő tekerte a legjobb időt, amivel a 31. helyen végzett. Noha Froomey ekkor még szinte semmit nem tudott az országúti kerékpárról, Cooke úgy érezte, a 23 éves fiatalból egy napon komoly kerékpáros válhat.

"Volt benne egy olyan önbizalom, egy olyan büszkeség, ami sejtette, hogy nagy jövő állhat előtte. Már ekkor azt mondta magáról, hogy 'én háromhetes menő vagyok, nem egynapos vagy egyhetes versenyző.' Ekkor ezt még semmivel nem tudta alátámasztani, egyszerűen csak hitt magában. És igaza volt."

Bár Froome nyilván jól érezte magát élete első Tourján, a hangulatát mégis egy kicsit beárnyékolhatta csapattársa, Moisés Dueñas pozitív EPO-tesztje. 

"Aznap elindultam reggelizni, ahogy máskor is" - emlékszik vissza Cooke. "A liftben összefutottam néhány rendőrrel, akik aztán már mindenhol ott voltak. Viccesen azt mondtam magamban, 'á biztos, valaki pozitív mintát produkált'. És sajnos nem tévedtem."

froome-tdf08st21-arc-920.jpgFotó: pezcyclingnews

"Ez nagyon nem jött jól nekünk. Mi voltunk az egyik legkisebb csapat, ráadásul elég jó évünk volt egy szezonnal korábban, nyertünk több szakaszt, és miénk lett a pöttyös trikó is. A botrány egy kicsit kifogta a szelet a vitorlámból. Ilyenkor az embert összemossák a csapattársa ügyével, ami motivációvesztést is okozott nálam."

Ugyan a csapat nem zárt valami jó Tourt, részint a doppingügy miatt, részint pedig azért, mert mindössze négy versenyző jutott el Párizsba, Froome szereplése mindenképpen a pozitívumok közt volt. Jól ment az Alpe d'Huezen, 16.-ként jött meg az utolsó előtti szakasz egyenkéntijén, az összetettben pedig 84. lett. 

"Froomey egy udvarias, kedves srác volt. Nem gondoltam, hogy ezzel a hozzáállással egy ilyen könyörtelen és kíméletlen versenyző válik majd belőle."Hozzászólások