ES Bringa - Froome és a zárt kapus Tour - "A nézők már annak is örülnének, ha végre a tv-ben láthatnának élő kerékpárt"
Froome és a zárt kapus Tour
Fotó: twitter

Froome és a zárt kapus Tour - "A nézők már annak is örülnének, ha végre a tv-ben láthatnának élő kerékpárt"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/04/28 10:24
Tavaly júniusban a Dauphinén olyan csúnyán összetörte magát, hogy még az élete is veszélybe került. Akik látták a balesetét, nem hittek abban, hogy még egyszer kerékpárra tud ülni, az ötödik Tour de France-győzelem pedig szóba sem került.


Chris Froome akaraterejét azonban senkinek nem kell bemutatni, így természetesen az idei szezon elején visszatért, és letekerte az UAE Tourt. Pontosabban letekerte volna, hisz a verseny félbeszakadt, és azóta ő is otthon van Saint-Raphaël-ben, egy csodálatos, Cannes melletti francia kisvárosban.

Hogy vagy, így 10 hónappal az emlékezetes baleseted után? Vannak még fájdalmaid? Sikerülne például felfutni a Ventoux-n, mint 2016-ban? 
Az menne:) Sok erősítő gyakorlatot csinálok itthon, és sehol nem érzek fájdalmat. Van még egy fémlap a combcsontomban, de ez nem akadályoz semmiben. Szerencsére itthon minden rendelkezésemre áll, szinte van egy saját edzőtermem, meg körülbelül 10-12 bicóm. Nem mindegyiket használom, mert amelyikkel nagy kört nyertem, azt eltettem emlékbe, de például van egy sima városim is, amivel mostanság elgurulok vásárolni.

Mit szóltál a hírhez, hogy a Tour de France augusztus végére került?
Nem mintha ünnepelni kellene miatta, de nekem ez jól jött. Több időm van a visszatérésre. Mondjuk itthon nem tudom lemérni hol állok, az majd csak akkor derül ki, ha egy nagy verseny előtt találkozom a többiekkel. A heti 30 óra görgőzéssel nem tudom belőni a formámat. Nekem se könnyű, de csinálom. Talán kicsit tovább is bírom álló helyzetben, mint a többiek. 

Hiszel abban, hogy idén még lehet majd élesben tekerni?
Én úgy készülök, hogy igen, de az hatalmas csapás lenne az egész sportágnak, ha nem lenne több verseny. Ugyanakkor látjuk, mi zajlik a világban.  És először ezt kell megoldani.

Az álomforgatókönyv szerint, te arra készülsz, hogy megnyerd az ötödik sárga trikódat, de az elmúlt két győztessel egy csapatban mész. Vagyis riválisok vagytok?
Abszolút nem. Ha valaki nyerni tudna közülünk, az a csapat sikere lenne. Ennyire egyszerű. És higgyétek el, ha kimegyünk az útra, ott úgyis eldől, kinek van esélye nyerni.

bgbgEVoVfZFUwAM7-RP (1).jpg Fotó: twitter

A zárt kapus Tourhoz mit szólnál?
 Ez egy olyan téma, amire nekünk nincs kihatásunk. A szervezők biztosan arra fognak törekedni, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk. Nekem se tetszene, de ha belegondolok abba, hogy néhány hónap múlva emberek ezrei szeretnének kiállni az út mellé...hát, ez nehéz ügy. Jobb élesben tekerni, mint sehogy. Szerintem a nézők annak is örülnének, ha végre már a tv-ben láthatnának élő kerékpárt.

Pár versenyző arról panaszkodott, hogy a karantén kihirdetése óta, nem jártak náluk dopping ellenőrök.
Előtte igen, de mostanság nálam sem voltak. Viszont írásban értesítettek minket az új eljárásrendről.Ha meglepetésszerűen csöngetnek, szívesen beengedem őket, de tízből kilencszer jelzik előre.

Az idény végén lejár a szerződésed. Aggódsz miatta?
Nem. A célom az, hogy még pár évig tekerjek. Ha majd újra elkezdünk versenyezni, előhozzuk ezt a témát is. Addig viszont nem foglalkozom vele.

Nyilván most a Tourra készülsz, de láthatunk még valamikor a Girón és a Vueltán?
Jelenleg nekem tényleg a Tour a legfontosabb, de egyértelműen az a célom, hogy a másik két háromhetesen is ott legyek a jövőben.


Gazzetta

Hozzászólások