ES Bringa - Froome: "Tizenöt év után még mindig az Armstrong-éra alapján ítélnek meg minket"
Froome: "Tizenöt év után még mindig az Armstrong-éra alapján ítélnek meg minket"
Fotó:twitter

Froome: "Tizenöt év után még mindig az Armstrong-éra alapján ítélnek meg minket"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/04 19:49
Chris Froome hisz benne, hogy Armstrongék időszakához képest mára sokat javult a doppingkérdés, ugyanakkor úgy érzi, őket még mindig a kétezres évek elején történtek alapján ítélik meg. Az Ineos négyszeres Tour-győztes brit versenyzője erről a korábbi krikett játékos, Kevin Pietersen videóinterjújában mesélt.

"Kétezer nyolcban lettem profi, és azt hittem, hogy addigra már rég magunk mögött hagytuk a múltat. De 23 évesen valósággal sokkolt az, amit az első Tour de France indulásom alkalmával láttam. Az egyik spanyol csapattársamat (Moisés Dueñas) a francia rendőrök vezették el bilincsbe verve a szállodából. De talán további 20 srácot zártak még ki csalás miatt arról a versenyről. Ezek a történések felnyitották a szemem, és akkor értettem meg, hogy ennek még egyáltalán nincs vége."

Froome ezen kívül arról is mesélt, hogy a biológiai útlevélnek is köszönhetően, milyen irányba tart most a kerékpársport.

"Azóta azért sokat változott a sportág, és szerintem jó irányba. A biológiai útlevél - ami az összes teszted eredményét tartalmazza és szinte egy második ujjlenyomatnak felel meg - sokat segített. Akárcsak a jelenléti ív, amit állandóan frissíteni kell, és az ellenőrök a nap 24 órájában érkezhetnek tesztelni. A biológiai útlevél adatai azért is jók, mert nem kell, hogy tiltott szert találjanak a véredben, már a gyanús ingadozások miatt is ki lehet szűrni a csalókat. És akár 4 évre eltilthatják őket."

Froome arra a felvetésre is reagált, hogy mehetnek az összetett esélyesek most jobb átlagot a hegyekre, mint Armstrongék.

EVoVZNJUYAMmgKh.jpg Fotó: twitter

"Sokan nem értik, hogy amennyiben ugyanazokat a hegyeket használjuk, mint ők, hogy mehetünk gyorsabbak, és miként jöhetnek ki magasabb átlagok. Erre annyit tudok mondani, hogy az elmúlt 20 év során elképesztően sokat fejlődött a technika, a táplálkozástudomány, az edzéselmélet, így mi valószínűleg már jobb, felkészültebb sportolók vagyunk náluk. És a regenerációt illetően is rengeteget léptünk előre. Ezek összeadva mind sokat számítanak. Ráadásul manapság egy komoly hegyi szakasz után, másnap már érezhető a mezőnyön belül a fáradtság, és nincs akkora tempó. Mindenki egy kissé visszavesz, és próbál magához térni."

De mi a helyzet a maiakkal? Érezhető még Armstrongék "öröksége"?

"Azóta eltelt 15 év, de itt vagyunk és mindig mindig erről beszélünk. Szóval igen, érezhető az örökségük, sokan még most is az ő tetteik alapján ítélnek meg minket. Azok az évek sokat ártottak a sportágnak, de én úgy érzem, hogy már lapozni tudtunk, és az országúti kerékpár teljesen megváltozott."

Hozzászólások