ES Bringa - Froome tavaly megmutatta, nem létezik Giro-átok
Froome tavaly megmutatta, nem létezik Giro-átok
Fotó: Europress/AFP

Froome tavaly megmutatta, nem létezik Giro-átok

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/08 10:12
Tavaly ilyenkor még Giro-átokról, és folyamatos kudarcokról írtunk.
Aztán a tavalyi verseny 19. szakaszán Chris Froome tett róla, hogy a Sky-szurkolók örökre jó szívvel gondoljanak vissza az olasz körre.

Azt a fordítást nehezen felejtjük, Froome például a mai napig a finestrés győzelmét tartja a pályafutása egyik legváratlanabb és legkomolyabb sikerének. Pedig amióta a brit csapat megjelent a World Tourban, kifejezetten rossz kapcsolatot ápolt a Giróval. Nézzük is meg, hogy miért.


2010 - Egy pillanatra felvillan a rózsaszín

A kezdés aligha lehetett volna jobb. Bradley Wiggins megnyerte az első szakasz egyenkéntijét, így rögtön fel is vehette a rózsaszínt. A gyorsan jött siker hamar elszállt, a második szakaszon Wiggins két bukásba is belekeveredett, így elvesztette az összetett első helyét. A hetedik szakasz után már kifejezetten nagy hátrányba került, sőt még a következő időfutamon sem tudott feljebb jönni. Persze kitartott amellett, hogy a Tour az első számú célja. A csapat nem is szerzett több győzelmet, sőt a 19. szakaszon - az akkor mg alig ismert - Chris Froome-ot kizárták, mert húzatta magát a Mortirolón.

000_Par3224493.jpg Fotó: Europress/AFP

2011 - Az eseménytelen három hét 

A svéd Thomas Löfkvist volt az első számú emberük, aki azonban nem tudott beleszólni az összetett menők küzdelmébe. Végül a 20. helyen végzett. Davide Appollonio volt legközelebb a szakaszgyőzelemhez azzal, hogy egyszer a második helyen zárt Mark Cavendish mögött. Lars Petter Nordhaug és Russell Downing pedig sokat szökött, különösebb eredmény nélkül.

2012 - Cav triplája

Geraint Thomas  egy második hellyel nyitott a prológon, a következő napon azonban Cavendish volt az, aki még nála is nagyobbat szólt azzal, hogy behúzta az első sprintet. Cav megnyerte még a 4. és a 12. szakaszt, és bár ő három győzelemnél megállt, Rigoberto Urán és Sergio Henao feljöttek összetettben az első tízbe. Előbbi a hetedik, míg az élete első háromhetesén versenyző Henao a kilencedik helyen végzett. Thomas pedig az utolsó szakasz egyenkéntijén még begyűjtött egy újabb második helyet.

000_DV1164252.jpg Fotó: Europress/AFP

2013 - Wiggins szenvedése

Az előző évi TdF-győzelem után Wiggins favoritként érkezett a Giróra. Jól is indultak a dolgok, hisz megnyerték a csapat-időfutamot, amivel jó pozícióba került az összetett szempontjából. A 3. szakaszon elszenvedett bukás még nem okozott különösebb gondot, azonban a hetediken már bajba került. Lejtmenetben kicsúszott, és végül 1.24-es hátrányt szedett össze a favoritokhoz képest.

A nyolcadik szakasz időfutamán mindenki arra számított, hogy majd jelentősen farag a hátrányából. Wiggo azonban nem ment nagyot (defektet is kapott), így mindössze 8 másodpercet tudott hozni Nibalin. Ezt követően egy betegség is utolérte, így a 12. szakasz után feladta a versenyt. Uran azonban - bár folyamatosan veszített időt Nibalival szemben - a másodikként zárt az összetettben.

2014 - Cataldo és a Cima Coppi 

Valódi összetett menő nélkül érkezett a Sky erre a Giróra, mivel Urán távozott a csapattól. A hegyekben Dario Cataldóban és Philip Deignanban bízhattak, míg a sprintekben Edvald Boasson Hagen és Ben Swift szálltak harcba a győzelmekért.

Már a csapat-időfutam sem igazán jött össze nekik, hisz most mindössze a hatodik hely lett az övék. Sprintben Swift volt az, aki úgy-ahogy helyt állt. Szakaszt ugyan nem nyert, de volt második, és a pontversenyben az ötödik helyen végzett. 

Cataldo viszont a 16. szakaszon alkotott maradandót. Az olasz versenyző megküzdött a hóval, belekerült a szökésbe, és nyerte a Stelviót, vagyis a Cima Coppit. A nap végén azonban 10 percet kapott a győztes Nairo Quintanától. Az összetettben Henao volt a legjobb sky-os, aki a 22. helyen zárt (majdnem egy óra hátránnyal Quintana mögött).

2015 - Richie Porte vesszőfutása

Porte esélyesként érkezett a versenyre, hisz brutálisan jó tavaszt produkált. Megnyerte egymás után a Nizza, a Katalán kör és a Trentino összetettjét. Viszont - mint a nagy körökön általában - most is akadtak gondjai...

Az első hét még rendkívül ígéretes volt, hisz a harmadik helyen állt összetettben. A 10. szakaszon azonban időt vesztett, ráadásul kapott még pluszban egy kétperces büntetést is az oricás honfitárs, Simon Clarke-kal történt szabálytalan kerékcsere miatt.

Porte további időt vesztett, amikor Jesolóba menet belekeveredett egy bukása. Ekkor ráadásul megsérült a csípője és a térde is. Ezt követte egy csalódást okozó egyenkénti, majd a 15. szakasz, amikor is 27 percet veszített a hegyekben. Ezek után fel is adta a versenyt. Azért nem volt ez egy teljesen sikertelen Giro a Sky számára, Elia Viviani ugyanis megnyerte a második szakaszt. Valamint ott volt az új igazolás, Leopold König, aki a hatodik helyen végzett összetettben.

20154995_267974_670.jpg Fotó: twitter

2016 - Landa feladja

Mikel Landában nagyon bíztak a Sky-nál. Egy évvel korábban még astanásként 2 szakaszt nyert és harmadik lett összetettben. Úgy, hogy papíron Fabio Arut segítette.

Landa az első hetet, és a kritikus időfutamot is túlélte, az összetett nyolcadik helyén állt a hegyek előtt.

A Sky-nál a pihenőnapok utáni szakaszok gyakran kritikusnak bizonyulnak. Így volt ez most is. Landa már az első hegyen leszakadt, mint később kiderült, vírusos gyomorrontás állt a háttérben. A baszk versenyző fel is adta a Girót.

Mikel Nieve viszont szakaszt nyert a harmadik hét előtt, és bejelentkezett a hegyi trikóért, amit a 20. szakaszon be is biztosított magának.

2017 - A motoros őrület

Két kapitánnyal vágott neki a Sky a 2017-es Girónak, azonban mind Geraint Thomas, mind Mikel Landa benne volt abban a bukásban, amit egy, az út szélén álló motoros okozott a kilencedik szakaszon.

Thomas kiváló tavasz után nagy reményekkel érkezett a Giróra. Ő is és Landa is remekül álltak 8 szakasz után. Még el sem érték a Blockhaust, az első igazán fontos hegyet, máris megtörtént a baj.

Landa 27 perces hátrányt szedett össze, tehát az ő esélyei teljesen elszálltak. Thomas azonban - miután gyorsan helyrerakta kificamított vállát - megpróbált visszazárkózni, és végül bő 5 perc hátránnyal érkezett meg. Úgy tűnt, minden oké, hisz a másnapi egyenkéntin a második helyet szerezte meg.

Később azonban egyre több időt vesztett, és fájlalta a vállát és a térdét, így végül a 12. szakasz után feladta a versenyt. Landa azonban - noha veszélyt már nem jelentett az összetettben - egyre jobb formába lendült, szakaszt is nyert, és végül megszerezte a hegyi trikót is.

043_05104349.jpg Fotó: Europress/AFP

2018 - Froome emlékezetes fordítása

Nem indult jól a verseny Froome számára, hisz már a jeruzsálemi pályabejárás során bukott. Épp ezért nem is ment nagy időfutamot, igaz a befutó után mindenkinek azt mondta, hogy nem sérült meg komolyabban. Később ennek ellenkezője derült ki, de hát akkor ezt kellett mondani.

Froome az Etnán még szépen megjött a sorral, a Gran Sassón viszont bő egy percet kapott Simon Yates-től. Amikor sokan már temetni kezdték volna, jött a zoncolanos győzelem, de összetettben ekkor 2.27-re volt az első helytől. A sappadai hegyi befutós napot viszont nem bírta, begyűjtött másfél percet, még a dobogója is veszélybe került. A rózsaszín trikó szóba sem kerülhetett.

Aztán jött egy Giro-történelmi szakasz, a 19. etapon Froome bevállalt egy máig hihetetlen (!) 80 kilométeres magányos szólót, mindenkit leszakított magáról, megnyerte a Finestrével, Sestriérrel, és a bardonecchiai befutóval nehezített napot, ráadásul átvette a rózsaszín trikót. Bár az utolsó hegyi szakaszon Dumoulin mindent megpróbált, nem bírt a Sky kapitányával. A versenyt szinte végig utaló Yates ekkor már a Top 10-től is messze volt.

000_15E631.jpg Fotó: Europress/AFP

Froome négy Tour- és egy Vuelta-győzelem után 2018-ban a Girót is megnyerte. De hogy...

2019 - Bernal nem indul, nincs kapitány

Egan Bernal sérülése miatt az idei Girónak - 2014-hez hasonlóan - kapitány nélkül, új névvel (Team Ineos), de kifejezetten fiatal sorral vág neki Brailsford csapata. Öt Giro-újonc a keretben, melynek átlagéletkora épp, hogy átlépi a huszonötöt. Köszönhetően a rutinos Kneesnek. Az Alps-győztes Sivakov, Geoghegan Hart vagy Sosa nyugodtan és komolyabb elvárások nélkül tekerhet három héten keresztül.

Hozzászólások