ES Bringa - Amikor Brailsford tényleg majdnem lemondott Froome-ról (I. rész)
Amikor Brailsford tényleg majdnem lemondott Froome-ról
Fotó: Europress/AFP

Amikor Brailsford tényleg majdnem lemondott Froome-ról (I. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/04 17:46
Könnyen elképzelhető, hogy a Manchester City szurkolói jobban ismerik azt az embert, aki megmentette Chris Froome pályafutását, mint a mondjuk a Sky szimpatizánsai. Mario Pafundi ugyanis nem túl ismert kerékpáros körökben, pedig egy-két beszélgetésnek köszönhetően hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal Froome-ot 2012 elején ne tegyék ki a csapatból. Természetesen egy masszőrről van szó, aki az alapításkor került a brit sorhoz, és lett idővel Froome meg Cavendish egyik bizalmi embere.

A stuttgarti világbajnokság ideje alatt, 2007 őszén találkoztak először. Maga a pillanat is elég emlékezetesre sikerült, nehezen felejthető találkozás az övék. 

Claudio Corti, a Barloworld akkori menedzsere megkérte Mario Pafundit, a csapat masszőrjét, hogy menjen ki egy tehetségesnek tartott kenyai versenyző elé a repülőtérre. A félig brit, félig olasz együttes - már csak a szponzora miatt is - nagyon szeretett volna egy afrikai kerékpárost, Pafundi pedig nem kérdezett, hanem elindult az új igazolásért. 

Miután megérkezett a váróterembe, sehol sem találta azt a fekete srácot, akit keresett. Közel fél órát álldogált, amikor a sarokban kiszúrt egy magas fehér bőrű fiút, jó sok bőrönddel. Miután mindkét fél számára egyértelművé vált, hogy egymásra várnak, Pafundi felvette a csapat új kenyai versenyzőjét, majd egyből telefonált Cortinak.

"Megtaláltam, már hozom is. De ez a srác nem fekete, ahogy mondtad, hanem teljesen fehér!” 

Nagyjából ez hangzott el a rövid beszélgetésük során. Froome Európába került, és a Barloworld versenyzőjeként elkezdhette az igazi profi karrierjét. 

000_DV357354.jpg Fotó: Europress/AFP

Mai fejjel kissé furcsa, de az első éve során olyan versenyeken indult, mint a Gent-Wevelgem, a Roubaix, és rengeteg őszi olaszországi egynapos. Érthető módon nem igazán találta a helyét, élete első Tourját viszont ha nem is simán, de befejezte.

A két Barlowordnél töltött szezon során nem nyert európai versenyt, az akkor megalakuló Sky-nál azonban meg voltak győződve arról, hogy nem jól "használják" Froome-ot, akiben ennél sokkal több van. Csak jó edzőre, és profi körülményekre lenne szüksége. 

A brit szövetség nem, hogy akadályozta volna, hanem a Tetbury-ből származó nagyszülőkre hivatkozva még fel is gyorsította Froome állampolgárság váltását, így 2010-ben már brit kerékpárosként csatlakozhatott Dave Brailsford új csapatához.

Bár tehetsége a 2011-es Vueltán (amit második helyen zárt, de Cobo doppingügye miatt utólag megkapott) mindenki számára egyértelművé vált, nem sokon múlott, hogy elutazhatott a spanyol körversenyre. 

"Idény közben egyszer csak Brailsford odajött hozzám és azt mondta, hogy komoly kétségei vannak Chris-t illetően. Már nem olyan vékony és motivált, mint amikor hozzánk került. Megkért, hogy az ENECO Tour ideje alatt beszélgessek el vele” - mesélte Pafundi, aki akkoriban a Sky masszőreként dolgozott, 2016-ban pedig tagja lett Pep Guardiola szakmai stábjának a Manchester City-nél.

063_GYI0064814108.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ha nem kapod össze magad, az idény végén tuti, hogy elküldenek. Észre kellene venned, hogy ez nem a Barloworld. Itt kevesebbet kell beszélni, és sokkal többet dolgozni” - mondta Pafundi Froome-nak, aki később úgy emlékezett vissza erre a beszélgetésre, mint valami sorsfordító jelre. 

"Utólag bevallotta nekem, hogy abban a pillanatban nagyon meggyűlölt. De később leesett neki, hogy kizárólag segíteni szerettem volna. Megértette, hogy mindenki hallgatott és mosolygott körülötte, miközben egyedül én közöltem vele, hogy bajban van.”  

2012. július 12-e, az Albertville-La Toussuire szakasz. 

A Tour de France első igazán fontos, egyben elég emlékezetesre sikerült napja, ami a Froome-Wiggins-párharcról marad emlékezetes. A szakaszról, amikor a segítő váratlanul lehagyta a csapat első számú emberét. 

A befutó után Pafundi beszélgetett el elsőként Froome-mal.

"Beléptem a szobájába és közöltem vele, hogy nem tudom mi volt a szokás Nairobiban, és nézett-e ott versenyeket a tv-ben, de nálunk nem így mennek a dolgok. Itt Európában a nagy körversenyeken van egy kapitány, és mindenki őt segíti. Ez a sportág alapszabálya, ezt diktálja a tradíció."

Froome a következőt válaszolta: "Wiggins már kapott tőlem egy ajándékot, a 2011-es Vueltát”.

000_DV1211872.jpg Fotó: Europress/AFP

Azt a spanyol kört, ahol a korai Tour búcsú miatt Wiggo lett a Sky kiemelt embere, csak a fő segítőnek hozott Froome végig erősebb volt nála. Ki tudja, ha folyamatosan saját magáért tekerhet, valószínűleg megelőzi Juan José Cobot, hiszen mindössze 13 másodperccel kapott ki tőle.

"Nem hiszem, hogy Dave számított arra, hogy én mind a három hetet ki fogom bírni. Várjuk meg, amíg Chris-nek lesz egy rossz napja, és hosszabbítsuk meg azután a szerződését, talán ezt gondolhatta. De nem volt rossz napom, és onnantól kezdve nálam voltak a jobb kártyák ebben a pókerben” - írta Froome a 2014 júliusában megjelent, The Climb című könyvében.

"Azt akartam, hogy Dave ismerje el, van esélyem a Tour-győzelemre. Nem akartam beragadni egy olyan rendszerben, amelyben erre nem is lehet esélyem. Elég feszült voltam, és küldtem neki egy erős üzenetet, amelyben jeleztem, ez így nem mehet tovább. Mindketten tudtuk, hogy a csapatnál akarok maradni, még arra is hajlandó voltam, hogy ennek érdekében kevesebb pénzt keressek, mint máshol. Úgyhogy feltettem neki a kérdést: nem akarok én öt éves szerződést, elég három, de ezekkel a számokkal. Elfogadod vagy sem?

(folytatjuk)

Bicisport   

Hozzászólások