ES Bringa - Amikor Brailsford tényleg majdnem lemondott Froome-ról (II. rész)
Amikor Brailsford tényleg majdnem lemondott Froome-ról (II. rész)
Fotó: Europress/AFP

Amikor Brailsford tényleg majdnem lemondott Froome-ról (II. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/09 19:08
"Azt akartam, hogy Dave ismerje el, van esélyem a Tour-győzelemre. Nem akartam beragadni egy olyan rendszerben, amelyben erre nem is lehet esélyem. Elég feszült voltam, küldtem neki egy elég erős üzenetet, ahol feltettem a kérdést: nem akarok én öt éves szerződést, elég három, de ezekkel a számokkal. Elfogadod vagy sem?

Froome elküldte az üzentét. És ahogy arra valószínűleg magában számított, Dave Brailsford napokon belül jelentkezett a válasszal.

A nyomatékosítás kedvéért a brit versenyző a telefonban is jelezte, amennyiben a Sky nem segít neki a céljai elérésében, új csapatot keres magának (a Cyclingnews akkoriban az Astana és a Saxo érdeklődéséről írt). A váltásra viszont nem került sor, egy héttel a második helyen zárt Vuelta után Froome megkapta az új szerződését, és 2014-ig hosszabbított.

De vissza Pafundi-hoz, és az első részben már említett, 2012-es beszélgetéshez. 

Miután Froome szakasz közben látványosan nem tisztelte a csapaton belüli hierarchiát, és egyértelműen betámadta Wiggins -t, az olasz masszőr elmagyarázta neki, hogy ezzel a hozzáállással nem jut messzire és jobb, ha kicsit lenyugszik. Hisz hamarosan úgyis eljön az ő ideje, amikor mindenki érte fog dolgozni. És valószínűleg azt is megtapasztalja majd, milyen érzés, amikor lesz egy nála erősebb csapattárs, egy olyan versenyző, aki a csapatutasítások miatt sárga trikóhoz fogja segíteni.  

043_03368483.jpg Fotó: Europress/AFP

Pafundi állítja, volt olyan időszak, amikor a Sky készen állt arra, hogy tényleg elengedje Froome kezét. 

"A 2012 elején Brailsford magához hivatott és közölte velem, hogy eladjuk Froome-ot, mert vinné a BMC. Én ránéztem, és nem hittem el, amit hallok. Annyit tudtam válaszolni, hogy csak azt ne! Az életkorával és benne rejlő potenciállal érveltem, és azt mondtam Dave-nek, inkább engedjük el Wigginst, vagy tartsuk meg mindkettőjüket, csak ne versenyezzenek együtt." 

Brailsford erről azonban hallani sem akart. Nála Wiggo és a Tour de France egyet jelentett. Pafundi azonban nem állt le.

"Elmeséltem neki, hogy Wiggins valójában nem is akart elmenni a Tourra, csak erről senkinek nem beszélt. Őt 2012-ben sokkal jobban motiválta a londoni olimpia. Miután megkapta Párizsban a sárga trikót, 21.30-kor már a repülőn ült, és ment haza. Egyszer négyszemközt elárulta nekem, hogy ha tudta volna, mennyi nyűggel jár a Tour-győzelem, nem is ragaszkodott volna a megszerzéséhez."

Brailsford ekkor megértette, hogy a masszőrök tényleg bizalmi emberek, szinte mindent tudnak a versenyzőkről és talán érdemes néha rájuk hallgatni. Hisz sok olyan történetet ismernek, ami egy csapatvezetőhöz nem jut el. 

000_DV1218018.jpg Fotó: Europress/AFP

"Dave aztán valami olyasmit mondott nekem, hogy hálásan köszöni az infókat, és nem is tudja, mire menne nélkülem."  

Pafundi lett Brailsford egyik bizalmasa. Olyan infókkal látta el a szakmai stábot, melyeknek értéke felbecsülhetetlen. Tim Keirson volt a másik fontos láncszem, de ő inkább számokkal dolgozott. Pafundi viszont az emberekkel. A szakaszokat követő 30-60 perces masszázs blokkok közben, mindig ő beszélgetett szinte elsőként a versenyzőkkel, megismerte őket, sokszor jobban is, mint egy-egy sportigazgató. 

Ki tudja, ha az első bizalmas beszélgetésük után, egyszerűen „elengedi” Froome kezét, nem foglalkozik vele többet, talán tényleg lemond róla a Sky. Ebben az esetben pedig könnyen képzelhető, hogy nem vesz részt a 2013-as Touron, nincs a négy sárga trikó, a további három GT-győzelem, és az egész pályafutása teljesen máshogy alakul.


Bicisport

Hozzászólások