ES Bringa - Froome: "Most még lehetetlen megmondani, hogy mi lesz velem a Tourig"
Froome: "Most még lehetetlen megmondani, hogy mi lesz velem a Tourig"
Fotó: Europress/AFP

Froome: "Most még lehetetlen megmondani, hogy mi lesz velem a Tourig"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/03/16 10:24
Az UAE Touron visszatért, és ahogy mondta, végre újra profi kerékpárosnak érezte magát. Bár nagy célja a Tour, azt most még lehetetlen megmondani, hogy idén rendben megrendezik-e a versenyt. Ami számára tényleg az igazi visszatérés lenne.

Chris Froome pár nappal az UAE Tour után mesélt az élményeiről, az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól, és arról mi lesz az Inoes-al a Touron, ha rajta kívül Bernal és Thomas is jó formában érkezik a rajtra. 


Kezdjünk egy fájdalmas emlékkel. Mire emlékszel a júniusi balesetedből?
Az megvan, hogy fekszem a földön, és rohannak felém az emberek. Emlékszem arcokra, ott volt velem az edzőm Tim Kerrison, az egyik szerelőnk, meg Knaven. A mentőben talán valami olyasmit kérdeztem először, hogy tudok-e még járni, és mikor ülhetek legközelebb kerékpárra. Ott közölték velem, hogy a Dauphinét biztosan nem folytatom, aztán a kórházban derült ki, hogy a Tourra sincs esély.

Hogy érezted magad az első versenyed után?
Nagyon jól. Hiányzott a mezőny, végre újra kerékpárosnak éreztem magam. És ahogy mondtam is, tényleg izgultam a kezdés előtt. Egy ilyen sérülés után tényleg nem tudod, hogy mi lesz veled élseben. Ne felejtsük el, hónapokig járni sem tudtam.

Hogy fogadtak a mezőnyben?
Tök jól. Az emberek folyamatosan jöttek oda hozzám, mindenki szeretett volna egy fotót. Ez jól esett ennyi szenvedős hónap után. A visszatérés biztosan nem ment volna a családom, és az Ineos segítsége nélkül. Szerencsés vagyok, hogy ilyen emberek, és csapattársak vesznek körül.

És milyen volt a két hegyi befutó az UAE Touron?
Nem voltak nagy elvárásaim, én már annak is örültem, hogy ott lehetek a mezőnyben. Három hónapja még járni se tudtam, szóval örüljünk annak, hogy végre versenyezhettem.

ERnMawoX0AAPU5v.jpg Fotó: twitter

Mit szólsz a pesszimista hangokhoz, hogy Froome úgyis nyert már eleget, és innen nem lehet visszajönni?
Szerintem ez egy ilyen sérülés után normális felvetés. Mondjuk én a rehabilitáció közben erre nem is gondoltam, és mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Azt nyilván nem tudom, hogy vissza lehet-e térni arra a szintre ahol voltam, de rajtam nem fog múlni. Nem vagyok az a könnyen feladós típus.

Valverde jó példa lehet neked, mivel ő is visszajött egy komoly sérülésből.
Ő valóban egy jó példa, beszélgettem is vele az UAE Touron. Elmesélte, hogy vele mi volt azokban a hónapokban, amikor nem tekerhetett. Nála is minden azon múlt, hogy fejben nem engedte el ezt az egészet, és nagyon vissza akart térni.

És ha most azt kérdezzük, hogy láthatjuk-e még valaha a régi Froome-ot?
Akkor egyszerűen nem tudok válaszolni. Szerintem ezt még most nem lehet megmondani. Hiszek benne, az a célom, hogy még esélyes legyek a komoly eredményekre.

Ahogy említetted is, ebben segítségedre lesz egy erős csapat.
Pontosan. Ha ott leszünk majd, hogy hárman is esélyesek vagyunk mondjuk Tourt nyerni, akkor egyszerűen őszintének kell lennünk a másikkal. Látni és érezni kell, hogy ki a legerősebb, és őt kell támogatni. Ennyi az egész. Thomas és Bernal is nyert már Tourt, érkezett Carapaz, szóval tele vagyunk jó kerékpárosokkal. Lényeg az, hogy Ineos versenyző nyerje a sárgát.

000_1P973G.jpg Fotó: Europress/AFP

Kik lehetnek a riválisok, esetleg már a fiatalok?
A Jumbo biztosan, ők nagyon erősek. Én Landát sem írnám le, volt már közel a dobogóhoz, és most egy komplett sor csak őt fogja támogatni. A fiatalok meg kellenek, mert miattuk lesz egyre érdekesebb a sportágunk. Bernal, Pogacar, Evenepoel, velük a nézők csak is nyerhetnek.

Az év végén lejár a szerződésed. Nem aggódsz a hosszabbítás miatt?
Abszolút nem. Minden csak tőlem függ. Ha rendben leszek, akkor szerintem simán meg fogunk állapodni.

Ha most márciusban azt mondanánk, hogy válassz az újabb sárga trikó, a vb vagy az olimpiai bajnoki cím között, melyiket szeretnéd úgy igazán?
Nem kérdés, az újabb Tour-győzelmet. Nekem ez a legnagyobb motiváció.


Marca

Hozzászólások