ES Bringa - Froome: "Küzdeni fogok egészen addig, amíg látom értelmét"
Froome: "Küzdeni fogok egészen addig, amíg látom értelmét"
Fotó: Europress/AFP

Froome: "Küzdeni fogok egészen addig, amíg látom értelmét"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/31 19:21
Chris Froome visszatért és az előző hétvégén Japánban újra rajthoz állt. Habár az ASO által szervezett Saitama Kritérium nem hivatalos UCI verseny, sok ismert név szokta tiszteletét tenni rajta. Részt vett a csapatidőfutamon, azonban a vasárnap megrendezett fő "versenyen" nem indult el a sérülése miatt. 

Júniusban, a Critérium du Dauphiné időfutamának bejárásán történt szörnyű bukása után Froome nem sokat beszélt a sajtóval a sérüléséről és a rehabilitációjáról. Néha tweetelt egyet, feltűnt néhány YouTube videóban és a Tour de France útvonalbemutatóján válaszolt néhány kérdésre, de ennyi. Japánban azonban készségesen rendelkezésre állt és mesélt arról, hogy mi jár a fejében. Tele van kétségekkel és elhivatottsággal, de két lábbal a földön áll és reálisan gondolkozik.


Először is, hogy vagy Chris?

Köszönöm jól. Rendben halad a felépülésem, de még mindig nagyon messze vagyok attól, ahogyan szeretnék visszatérni. Hamarosan egy újabb műtét vár rám, ahol eltávolítanak majd néhány csavart és egy fémlemezt a testemből. Az orvosok még nem nyúlnak hozzá a fémrúdhoz, ami a combomat tartja össze, csak akkor veszik majd ki, ha már befejeztem a karrierem. Még mindig rengeteg munka áll előttem, de ezt leszámítva nagyon boldog vagyok, hogy újra a kerékpáromon ülhetek.

Már rengeteg mindenen túlestél karriered során, de mondhatjuk, hogy ez a legnehezebb időszak neked?

Messze ez a legnagyobb kihívás, és remélem ennél már nem lesz nagyobb. A versenyzéshez való visszatérés az első célom, az ötödik Tour de France győzelem pedig egy teljesen más szint. Nincs semmi garancia arra, hogy sikerrel járok, de amíg úgy látom, hogy van rá esélyem, addig nem adom fel és próbálkozni fogok.

Benne van az is, hogy elbuksz és nem sikerül úgy visszatérni ahogy tervezted?

Reálisan kell látom a helyzetem. Egy komoly sérülésből térek vissza és lehet, hogy sosem leszek a régi önmagam. De mindig mondogatom magamnak, hogy sikerülni fog.

Van (a rehabilitáció folyamán) olyan mozgásforma, amit még sosem csináltál és új számodra?

Természetesen van. Legtöbbször a konditeremben vagyok, hogy erősítsem a lábaimat megfelelő elosztásban. A jelenlegi arány 65-35, ami később majd újra 50-50 kell legyen ahhoz, hogy versenyképes legyek.

Mikor fogod tudni, hogy újra elérted a régi formádat?

A Tour de France-ra való felkészülés során. Hamar egyértelművé válik majd az edzésen és a versenyek közben.

000_1LR8P6.jpg Fotó: Europress/AFP

A sérüléseid mellett a korod is egy fontos szempont. Már 34 éves vagy és a fiatalok, akik a húszas éveikben járnak átvették a stafétát.

Nehéz lesz újra a legjobbá válni, de akkor is nehéz lenne, ha nem lenne a sérülésem.:) Nem nyersz „csak úgy” Tourt.

Mit gondolsz ezekről a fiatal versenyzőkről?

Nagy tisztelettel tekintek rájuk. 22 évesen én csak álmodhattam a Tour de France megnyeréséről. Ilyen fiatalon egy kis kontinentális csapatnál tekertem. Amit a mostani generáció csinál, az egyszerűen fantasztikus.

Az előbb Egan Bernalra gondoltál, de itt van például Remco Evenepoel is. Mit gondolsz róla?

Sosem volt olyan verseny, ahol együtt menetem volna vele, de külső szemlélőként nézve is lenyűgöző. A pozíciója például elképesztő az időfutam kerékpáron, és nagy wattokat képes produkálni. Ő az egyik olyan fiatal versenyző, aki nagy eredményeket érhet majd el. Én magam is csodálkozva figyelem Evenepoelt.

A csapatodban, Richard Carapaz érkezésével most már négy háromhetes győztes is lesz. Hogyan fog ez működni jövőre?

Szerencsére nem csak a Tour de France van a versenynaptárban. A Giro d’ Italia túl hamar lesz nekem, szóval minden erőmmel a francia körversenyre fogok koncentrálni, ahol szeretném megszerezni az ötödik sárga trikóm. Nem csak a Touron szeretnénk jól szerepelni jövőre, de még nincs eldöntve, hogy ki melyik versenyen indul majd.

Melyik versenyen szeretnél jövőre visszatérni?

Még semmi sem biztos. Először meg kell várnom, hogy reagál a testem az orvosi beavatkozásokra. Még sok kérdőjel van a visszatérésemmel kapcsolatban.

Mitől lesz ez a visszatérés sikeres?

Igazából már azzal is elégedett lennék, ha sikerülne rajhoz állnom a Touron. Remélem, hogy sikerül, mert a nagy rajt Nizzában lesz, és ezeket az utakat jól ismerem. De az elvárásaim nagyobbak annál, hogy csak szimplán részt vegyek a Touron.

Hogyan birkózol meg ezzel a helyzettel mentálisan? Van rajtad nyomás, érzel stresszt?

Nem igazán, eddig mindent jól kezeltem. Próbálom a negatív szituációkban is a pozitívumot kiragadni. Sok ember támogatott ebben, és az orvosok is hittek bennem. Az utóbbi hónapokban sokat pihentem, mentálisan frissnek érzem magam. Optimisták és pozitívan látom a jövőmet. Küzdeni fogok egészen addig, amíg látom az értelmét.

Senki sem hibáztatott volna téged, ha a bukásod után búcsút intesz a kerékpárnak.

Sokan számítottak arra, hogy ezek után befejezem. De nem érzem úgy, hogy végeztem a tekeréssel. Relatíve későn váltam profivá, és annak ellenére, hogy 34 éves vagyok, még úgy érzem van bennem néhány jó év, és vannak befejezetlen ügyeim ebben a sportban. És amikor Valverdét látom versenyezni, elhiszem, hogy a kor csak egy szám.

000_1LS01Q.jpg Fotó: Europress/AFP

Furcsán hangzik, hogy a "doppingügyed" után sokak számára közellenséggé váltál. Most pedig sokan várják a visszatérésed, népszerűbb vagy, mint valaha.

Le voltam nyűgözve attól, hogy a szurkolók és a csapat tagjai milyen szeretettel voltak felém míg a kórházban voltam. Nem vártam, hogy ennyi reakciót váltok ki az emberekből, és ez nagyon jó érzés volt, átsegített a nehéz pillanatokon. Miután kijelentettem, hogy szeretnék visszatérni, a szurkolók izgatottak lettek. Nem biztos, hogy sikerrel járok, de ez egy olyan történet, ami megfogja az embereket.

Hogy emlékszel a bukásodra? Van benned félelem a továbbiakban?

Szerencsére semmire sem emlékszem a bukásomból. Az esésem előtti és utáni öt perc teljesen kitörlődött a memóriámból, de nem vagyok olyan ember, aki sokan tekint vissza a múltba. Próbálok előre tekinteni, amikor csak lehetséges.

Az elmúlt héten bejártad az olimpia pályáját. Mit gondolsz róla?

Nagyon szép a pálya, de nehéz, még a legutóbbinál (Rio de Janeiro) is nehezebb. A Mount Fuji egy hosszú emelkedő, de messze van a befutótól. De az utolsó hegy is 7 km hosszú és átlag 10%-os. Ez lesz a vízválasztó emelkedő, itt fog megtörténni a végső szelekció. Az olimpiai pálya és a Tour de France tökéletesen kombinálható. Aki a francia körről csúcsformában jön ki, az Tokióban is komoly esélyes lesz.


Szöveg: Dobos Milán

Het Nieuwsblad


Hozzászólások