ES Bringa - Adams: "Nem irreális gondolat, hogy Froome hamarosan Merckx szintjére is eljuthat"
Adams: "Nem irreális gondolat, hogy Froome hamarosan Merckx szintjére is eljuthat"
Fotó: Europress/AFP

Adams: "Nem irreális gondolat, hogy Froome hamarosan Merckx szintjére is eljuthat"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/11 10:58
Akik ismerik azt mondják, ha a fejébe vesz valamit, rövid időn belül meg is valósítja. Legyen az egy World Tour csapat felépítése vagy például a Giro-rajtjának megszerzése. De akár az izraeli űrprojectet is említhetnénk. Ami pár hete még csak pletyka volt, csütörtökön valósággá vált: Sylvan Adams tényleg megszerezte Chris Froome-ot.

A 35 éves brit versenyző viszont nem idény közben, hanem csak jövőre, tehát 2021-től lesz az izraeli együttes versenyzője. A tárgyalásokról, a célokról, és Froome amolyan mentori szerepéről most maga a csapat tulajdonosa, Sylvan Adams mesél.

Mikor vált valósággá, hogy Froome hozzátok kerül?

Pár hete. A szerződése ugye lejár, ez jelentette az esélyt. Gyorsan kellett lépnünk és sikerrel jártunk. De soha egyszer sem vetődött fel lehetőségként, hogy év közben távozik. Tiszteletben tartjuk a mostani megállapodását, ezek szerint decemberig a mostani soránál marad.

Volt ’b’ tervetek, ha Froome nem jönne össze? 

Nem, mivel őt akartuk. Egy olyan versenyzőt szereztünk meg, aki a saját korosztálya egyik legjobb és legeredményesebb kerékpárosa, a sportág arca.

Chris-nek volt speciális kérése a csapat összeállítását meg a segítőit illetően?

Természetesen beszéltünk erről a kérdésről, de konkrét neveket nem mondott, akikhez ragaszkodna. Mondjuk úgy, adott egy-két tippet, milyen irányba kellene indulnunk, hogy versenyképesek legyünk. Az Ineos-tól jött, a mezőny legjobban szervezett sorától, nekünk mostantól az a feladatunk, hogy minden eszköz a rendelkezésére álljon ahhoz, hogy ne érezze meg a váltást.

Konkrét célok és tervek vannak már? 

Chris az én szememben minden idők egyik legjobbja, aki most 7 GT-győzelemnél jár, és ugye Merckx összesen 11-et szerzett. Nem tartom irreálisnak azt, hogy előzni fog vagy utoléri. Azt kívánom neki, nyerje meg az ötödik sárgát idén, a hatodikat pedig majd velünk.

froomeisrael.jpg Fotó: twitter

Mindenki a Tourról beszél, de mennyire figyeltek más versenyekre. Például a Giróra? 
Én imádom az olasz kört, de Chris is így van ezzel. Beszélgettünk mostanság, és elmesélte, hogy a 2018-as Girót az egyik legszebb győzelmének tartja. A jövőben számára nem csak a Tour létezik, biztos vagyok benne, hogy nyitni fog más háromhetesek felé. Girót csak egyszer nyert, ismerve őt, ez neki nem elég.

Milyen volt személyesen találkozni és tárgyalni Froome-al? 

Abszolút pozitív. Egy nagyon intelligens srác, aki tud hallgatni, tud tárgyalni, és komoly javaslatai is voltak. Éreztem rajta a győzni akarást és a motivációt, illetve azt, hogy hozzánk akar tartozni.

Mennyit profitálhat az ő igazolásából a csapat, az ország, és az utánpótlás? 

Ha valakitől, tőle aztán mindent megtanulhatnak a fiatalok. Nála jobb mentor nem kell.

Februárban meghívást kaptatok az UAE Tourra, ami a politikai helyzetet figyelembe véve elég nagy eredmény volt… 

Ez volt a másik olyan ok, ami meggyőzte Chris-t. Hogy nem csak úgy vagyunk, mint csapat, hanem egy fontos üzenetet közvetítünk. Amolyan béke nagykövetek vagyunk, hisz ez a sport egyik nagy ereje: képes ledönteni a határokat.


Gazzetta

Hozzászólások