ES Bringa - Mi lesz akkor, ha az Ineos nem viszi el Froome-ot a Tourra?
Mi lesz akkor, ha az Ineos nem viszi el Froome-ot a Tourra?
Fotó: Europress/AFP

Mi lesz akkor, ha az Ineos nem viszi el Froome-ot a Tourra?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/22 09:50
Tényleg azért igazolna el az Ineos-ból, hogy kapitány lehessen a Touron? Két hónapja még csak kérdeztük, nemrég viszont meg is kaptuk a választ: Froome valóban csapatot vált, de csak jövőre. Előtte még az Ineos kerékpárosaként lenyomja a Tourt, legalábbis most így tudjuk. És bár furcsán hangzik, nem lehet teljesen kizárni azt a lehetőséget, hogy mégsem kerül be a keretbe. 

Ha még emlékszünk, egyik fél sem volt túl bőbeszédű a hivatalos közleményben, bár a kulcsmondat azért elhangzott.

"Nem tudtuk volna garantálni neki azt, hogy egyedüli kapitány lesz a számára fontos versenyeken. Figyelembe véve az ő múltját, egy új sorban erre biztosan meglesz az esélye” - mondta Dave Brailsford, miután hivatalossá vált, hogy Froome nem hosszabbít az Ineosszal, és jövőre az Israel Start-Up Nation versenyzője lesz. 

A Sky és így Dave Brailsford persze rengeteget köszönhet Froome-nak.

Többet között 7 Grand Tour győzelmet. De ez fordítva is igaz. Ha nincs a brit csapat, és Brailsfrod nem bízik ennyire Froome-ban (a 2012-es szezon elején komoly felmerült benne, hogy elengedi egy másik sorhoz), az egész történet máshogy alakul. És a 35 éves brit versenyző most nem arról beszélne, hogy még az Ineos versenyzőjeként - a súlyos sérülése ellenére -, bízik az ötödik sárga trikó megszerzésében. És ettől érdekes igazán a történet, ugyanis nem lehet elvetni azt a lehetőséget, hogy végül kimarad a Tourra nevezett csapatból.

043_2480237.jpgFotó: Europress/AFP

"Az Ineost csak a Tour-győzelem érdekli, nem számítanak az érzelmek. Nekik nem az a fontos, hogy közben melyik versenyzőjük mit érez" - mondta a SBS Australia kérdésére válaszolva a Mitchelton-Scott sportigazgatója, Matt White. "Minden azon múlik, Chris milyen formában lesz a rajt előtt. Én annyira nem lennék meglepve, ha kimaradna, hisz a két kapitányos helyzet nyilván könnyebben kezelhető, mintha három embered van az összetettre."

Froome ugyanis a tavalyi brutális bukása ellenére is hisz magában, nem mondott le a Tourról, az Ineos viszont Egan Bernal személyében már (rég) megtalálta az utódját. Hiába az egy évtizednyi közös munka, a korábbi sok nagy győzelem, Brailsfordék sem tudják biztosan, mi lesz Froome-mal egy ilyen sérülés után. És ők nem szeretik a bizonytalanságot. Nekik egy olyan ember kell, aki egyértelműen Tour-esélyes.

Nyilván nem mondhatják azt Bernalnak, hogy címvédőként állj be valaki mögé, akiről a versenyek hiányában senki nem tudja, mire megy egy háromhetesen. Hisz kis túlzással egy éve nem tekert élesben, és túl van egy olyan bukáson, ahol nemhogy a pályafutása, hanem még az élete is veszélybe került.

Szép dolog a múlt, de az Ineos eredményeket akar, és ők úgy látják, ez Froome-mal már nem biztosított. És ha ő megy, a légkör is egy fokkal nyugodtabbá válhat. Bernalnak sem kell azon idegeskednie, hogy mikor és melyik versenyre készülhet.

Adams: "Nem irreális gondolat, hogy Froome hamarosan Merckx szintjére is eljuthat" | Eurosport

Akik ismerik azt mondják, ha a fejébe vesz valamit, rövid időn belül meg is valósítja. Legyen az egy World Tour csapat felépítése vagy például a Giro-rajtjának megszerzése. De akár az izraeli űrprojectet is említhetnénk. Ami pár hete még csak pletyka volt, csütörtökön valósággá vált: Sylvan Adams tényleg megszerezte Chris Froome-ot.

Csapatkapitányi szerep és pénz. Ez a két tényező vehette rá Froome-ot arra, hogy ne hosszabbítson. 

Mert az Israelnél egyértelműen ő lesz a kiemelt ember a Touron, ami a jelenlegi helyzetét elnézve elég "csábító". 

A másik komoly érv nyilván az (!) 5.5 millió eurós éves fizetést garantáló, három éves szerződés volt. Ez még nem hivatalos, de valószínűleg egy nagyjából hasonló összegért ír alá. Ezzel pedig az egész WT-mezőny legjobban kereső versenyzőjévé válhat. Többet kapna, mint Sagan, és majdnem annyit vinne haza, mint a Nibali-Roglic-Van Avermaet hármas összesen. 

Távozásával az Ineosnál egy kicsit egyszerűsödik a helyzet, igaz, majd csak 2021-re, hisz az idei Touron még náluk megy. Ha megy. Bár valahogy nehéz elképzelni, hogy ne vigyék el a csapatba.

"Meg akarjuk nyerni a Tourt, és ha Chris a legerősebb, akkor övé lesz a sárga. Hiába megy el az év végén, ez semmin nem változtat" - nyilatkozta nemrég Servais Knaven, az Ineos egyik sportigazgatója. "Az elmúlt hetekben rengeteg kérdés merült fel a jövőjével kapcsolatban, ezek a mostani bejelentés után tisztázásra kerültek. Szóval a Touron ezzel szerencsére már nem kell foglalkoznunk."  

Az eligazolásban persze benne lehet Nicolas Portal sajnálatos halála (Froome jó barátja, és amolyan belső "védelmezője" volt), vagy az állítólagos szerződéshosszabbítási ajánlat, amely messze nem garantált volna olyan szerepet, és nem utolsó sorban olyan fizetést Froome-nak, amiért maradt volna.

EbH-MLnVcAE7hEv.jpgFotó: twitter

Most már csak egy új sort kell építeni mellé, mert ő hozzászokott ahhoz, hogy a mezőny legjobb és legerősebb csapata dolgozik előtte. A pletykák szerint hamarosan jó barátja, Richie Porte csatlakozhat mellé, de Dylan Teuns (még Bahrain-McLaren) érkezéséről is hallani. 

Bár az Israel vezetői nyilván pontosan tudják, hogy az év végén Jungels, Kelderman, Ion és Gorka Izagirre, Stannard valamint Kangert is szabaddá válik. Ha esetleg jó segítőket keresnének... Hisz Sylvan Adams (aki Messi megszerzéséhez hasonlította a Froome-üzletet) azért utalt rá, hogy innentől kezdve egyértelműen a Tour-győzelem lesz a célja.

És az ő ígéreteire azért érdemes odafigyelni. Hisz amikor Mikhel Raimmel 2016-ban megnyerte a Tour de Hongrie-t, kevesen hitték volna el, hogy ennek a sornak a tulaja megszerzi a Giro nagy rajtját, összehoz egy World Tour csapatot, majd leigazolja Froome-ot és célba veszi a sárga trikót.
Hozzászólások