ES Bringa - Froome ha törik, ha szakad, ott lesz a Tour rajtjánál
Froome ha törik, ha szakad, ott lesz a Tour rajtjánál
Fotó: Europress/AFP

Froome ha törik, ha szakad, ott lesz a Tour rajtjánál

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/29 12:39

Chris Froome azt mondta, hogy, ha törik, ha szakad, ő ott lesz a Tour rajtjánál, szerinte ugyanis minden joga megvan ahhoz, hogy versenyezzen. Közben persze ő is várja, milyen döntés születik majd az ominózus szalbutamol-ügyben. 

Arra készül, hogy megszerezze a rekordbeállítást jelentő ötödik Tour-győzelmét, illetve, hogy teljesítse - Marco Pantani 1998-as sikere óta először - a Giro-Tour-duplát.

Korábban az UCI-elnök, David Lappartient, több riválisa, valamint az ötszörös Tour-győztes Bernard Hinault is azt vetette fel, hogy Froome jobban tenné, ha addig nem versenyezne, amíg az ügye le nem zárul. Mivel azonban egy általa egyébként legálisan alkalmazott szerről van szó, Chris - az UCI szabályainak értelmében - ott indul, ahol csak akar.

A brit versenyző a legutóbbi edzőtáborát követően ismét elmondta, hogy tudja, ez az ügy mennyire fontos a sportág számára, ugyanakkor kitart amellett, hogy nem csinált semmi rosszat.

"Az emberek aggódnak a sportág iránt, amit én értek, az én szempontomból viszont úgy néz ki a dolog, hogy tudom, hogy nem csináltam semmi olyat, amit ne lett volna szabad. Nagyon nehéz lenne számomra nem versenyezni azzal a tudattal, hogy ártatlan vagyok. Minden jogom megvan ahhoz, hogy bárhol elinduljak, úgyhogy ezt is fogom tenni."

chris.jpgFotó: Europress/AFP

Mint ismeretes, a tavalyi Vuelta 18. szakasza után mutatták ki a megengedett szalbutamol-mennyiség kétszeresét a szervezetében. Ha bűnösnek találják, megfosztják majd Vuelta-győzelmétől, sőt az sem kizárt, hogy azoktól is, melyeket azóta szerzett, hisz úgy versenyzett, hogy az ügye még folyamatban volt. Froome azonban úgy véli, amennyiben övé lesz a sárga trikó Párizsban, nem veszik majd el tőle a Tour-győzelmet.

"Ahogy a Girón megszerzett rózsaszín trikómat sem. Mivel semmi olyat nem csináltam, amit büntetni kellene, így bízom abban, hogy az ügy vége az lesz, hogy felmentenek. Ezzel a hozzáállással versenyzek egész évben."

Hinault egyébként a minap ismét nekiment Froome-nak, és azzal a javaslattal állt elő, hogy az idei Grio második helyén záró Tom Dumoulinnek jogi lépéseket kellene kezdeményeznie Chris-szel szemben, az összetett elsőség ügyében. Mindezt azok után, hogy korábban sztrájkba hívta a Touron indulókat a brittel szemben. 

A Sky szerint ezek a megjegyzések felelőtlenek és komoly tájékozatlanságról árulkodnak.


(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások