ES Bringa - Öt-hat év, és rengeteg győzelem lehet még Froome pályafutásában
Öt-hat év, és rengeteg győzelem lehet még Froome pályafutásában
Fotó: Europress/AFP

Öt-hat év, és rengeteg győzelem lehet még Froome pályafutásában

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/05/05 09:47

"Régebben azt hittem, hogy a kerékpársporton kívül más nem létezik. Aztán megismertem a feleségemet, megszületett Kellan, aki lassan két éves lesz, és mindent átértékeltem. Egyébként hamarosan másodszor is apuka leszek. Pár éve egy rosszabbul sikerült edzés után órákig pörögtem azon, mi nem ment, és mit rontottam el. Ez már ez nincs így. Hazaérkezem, kinyitom az ajtót, és mindent elfejtek."

Chris Froome hamarosan harminchárom éves lesz. Pont a 101. Girón ünnepelheti a születésnapját. Már nem fiatal, de még mindig nagyon erős. Elég későn érkezett meg a profik közé, viszont hamar pótolta a lemaradást. A Sky versenyzőjeként négy Tour de France-t és egy Vueltát nyert. De Girót még soha. Sőt, az olasz körön mindössze egyszer indult, nyolc évvel korábban.

Az a Froome semmiben sem hasonlított a maira, hogy más ne mondjunk, akkor egy kísérő motorral húzatta magát az Apricán. Lebukott, kizárták. A mai napig az volt az utolsó girós emléke.

Egészen a pénteki pályabejárásig, és a bukásig.

Mindjárt két gyermekes apuka leszel, és itt a 33 születésnapod. Közeledik már a pályafutásod vége?
Nem. Imádom amit csinálok, szerintem még sok nagy győzelem van bennem. Akad motiváció, itt van például a Giro. Vagy egy világbajnoki cím.

Mennyit érzel még magadban?
Öt-hat évet simán.

És a család? Nem hiányoznak a sok utazás miatt?
Dehogynem. A FaceTime viszont sokat segít.

Ha Kellan egy nap azzal állna eléd: apa, én tekerni szeretnék! Mit lépnél?
Azt mondanám neki, kezdj el edzeni, mivel már az sem könnyű. Erőltetni nem fogok semmit, azt fogja csinálni, amihez kedve lesz.

Az apukája viszont hamarosan egy nagyon elit, hét fős klub tagja lehetne. Azoké a versenyzőké, akik mindhárom nagy kört megnyerték
A Girót illetően ez is benne volt a döntésemben. Sorozatban három GT-t nyerhetnék... De ezen a versenyen semmit nem lehet tudni. A Giro teljességgel kiszámíthatatlan. Mások a hegyek, mások az utak, és fanatikusak a szurkolók.

Mit jelent neked Olaszország?
Sokat, és egyetlen szóval talán nem is tudnám elmondani mennyit. Három évig éltem Olaszországban, és rengeteget tanultam. Itt nőttem fel, itt láttam például életemben először havat. Imádom a városokat, az ország történelmét, a komoly múltját, a hagyományokat, az ételeket, és azt a rajongást, ahogy az emberek a gasztronómiáról beszélnek. Itt az étkezésnek kultúrája van. Egy profi kerékpáros számára pedig az ország maga a paradicsom.

Melyik részét ismered a legjobban?
Az első évemben a Comói-tó mellett laktam, aztán átköltöztem Toszkánába, Pistoia mellé. Mindkettő csodálatos vidék, szuper emberekkel.

066_DPPI_20318007_026.jpg Fotó: Europress/AFP

És milyen Chris Froome magánemberként?
Olyan valaki, aki biztos benne, hogy az életben mindenért keményen meg kell dolgozni. Ha akarsz valamit, neked kell tenned érte. És nem érzem magam egy megközelíthetetlen sztárnak sem. Ha valaki szeretne kérdezni, bátran oda tud jönni hozzám. Én nem szeretem elzárni magam a szurkolóktól. Azok a barátaim, akikkel együtt jártam suliba, mindig azt mondják: Chris, te 20 év alatt semmit nem változtál.

Ha már barátok. A mezőnyön belül milyen a megítélésed? Érzel valakiben például irigységet?
 
Ezt a többiektől kellene megkérdezni, de én mindenkivel jól elvagyok. Bárkivel simán elbeszélgetek.

Azt tudjuk, hogy Kenyában születtél. De miért?
Clive, az apukám ott lakott, mivel szafarikat szervezett brit turistáknak.

Mennyire vagy kenyai?
Olyan szinten biztosan, hogy imádom a természetet és az állatokat. Amikor csak tudok megyek vissza, mert nincs annál jobb, mint a szavannákon sétálgatni. És nagyon szeretem Wilbur Smith könyveit. Meg a horgászatot, ami az egyik legjobb kikapcsolódás.

Két testvéred van, Jonathan és Jeremy. Egyikőjüknek sincs közük a sporthoz. Irigyled őket ezért?
Rendes állásuk van, keményen dolgoznak a mindennapok során. Ha lehetne, szerintem inkább ők cserélnének velem.

(Forrás: Sportweek)Hozzászólások