ES Bringa - Froome: egy kis ünneplés, aztán jöhet a Tour
Froome: egy kis ünneplés, aztán jöhet a Tour
Fotó: Europress/AFP

Froome: egy kis ünneplés, aztán jöhet a Tour

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/05/28 16:41

Fausto Coppi, Pinerolo, 1949. Claudio Chiappucci, Sestriere, 1992. Marco Pantani, Galibier, 1998. És persze Floyd Landis, Morzine, 2006.

Legendás szakaszok, legendás győzelmek. És ehhez tegyük most hozzá a következőt: Chris Froome, Bardonecchia, 2018.

Ezzel a 80 kilométeres magányos szökéssel, Froome megnyerte a Girót, és a sportág történetének hetedik versenyzője lett, aki mindhárom nagy körön legalább egyszer győzni tudott.

Bukással kezdett, nagyon mélyen volt, állítólag az első hét végén még a visszalépése is szóba került. Froome azonban ezt a felvetést határozottan elutasította, és közölte: tovább küzd a győzelemért. Ekkor nem sokan hittek neki. A Zoncolan talán már egy jel volt, de a másnap Sappadában összeszedett hátrány sokakat elbizonytalanított. Itt akár arra is gondolhattunk volna, hogy Froome szépen eljött az olasz körre, nyer egy fontos szakaszt, aztán majd a harmadik hét előtt hazautazik. Mondván, az ötödik sárga trikónál semmi nem lehet fontosabb.

Hát nem ez történt.

A királyetap előtt majdnem három és fél percre volt az első helytől. Mindenki tudta mire készül a Sky, de talán ilyen komoly, korai és őrült támadásra, senki nem számított. Yates hamar leszakadt, Dumoulin meg  csak pár kilométeren keresztül volt (virtuálisan) rózsaszínben.

000_15E6ML.jpg Fotó: Europress/AFP

Május 25-én Chris Froome Giro-történelmi szakaszt produkált. Ilyen komoly támadásra, hosszú-hosszú évek óta nem volt példa. Sőt, talán már el is felejtettük milyen az, ha valaki bevállal egy hasonló őrültséget. Azt hittük, ilyet csak a régi nagyok tudtak, meg néha Contador.

Froome megnyerte a Girót. De ahogy megnyerte, az volt szenzációs. Erre a királyszakaszra, meg persze a korai támadására, évek múlva is emlékezni fogunk.

"Sokan féltettek engem ettől a versenytől, mondván a Girót nem nekem találták ki. Ezt sokáig én is így gondoltam. Megnyertem már a Tourt, és a Vueltát is, erre most itt vagyok Rómában, rózsaszínben. Ez valami elképesztő érzés. Ennyire kemény háromhetesen, még korábban soha nem vettem részt. Az utolsó hét előtt csak álmodtam ilyen befejezésről. Amikor a Finestrén elindultam, először csak a szakaszgyőzelem járt a fejemben. Aztán...hát, ez lett belőle..."

Fantasztikus szakasz, hatalmas győzelem, és rózsaszín trikó. Amit a cervinián is sikerült megvédeni. 

"Ha meg akartam nyerni a Girót, ahhoz valami különleges dologra volt szükségem. 
Nem támadhattam csak az utolsó hegyen, az ugyanis nem lett volna elég. Ha valami különleges dolgot akartunk összehozni, akkor egy kicsit őrültnek kellett lenni."  

Olyannyira őrültnek, hogy a szurkolók egy része nem is hajlandó elfogadni azt, amit Froome-tól látott. Sokaknak Landis csodával határos "feltámadása" jutott eszébe, miközben ott a régóta húzódó szalbutamol-ügy.

000_15E45M.jpg Fotó: Europress/AFP
"A királyszakasz után én is hallottam erről az összehasonlításról, de csak azt tudom mondani, hogy nekem tiszta a lelkiismeretem. Amúgy ha megnézzük, a 80 km-es támadásom során, főleg a lejtmenetekben adtam az üldözőimnek."  

Ezen nyilván sokáig lehetne vitatkozni, egy dolog viszont biztos: megvan a hatodik háromhetes győzelem, Froome már a Girót is kipipálhatja. Jöhet a Tour.

"Idén egy héttel több idő van a két verseny között, ez is egy olyan ok volt, amiért most megpróbáltam a Girót. Tudom, hogy sokaknak nem sikerült a dupla, de én hiszek benne. Itt a verseny során napról-napra jobban éreztem magam, és végig rendben voltam a harmadik héten. De most nem is a Tourral szeretnék foglalkozni, hanem jó lenne egy kicsit ünnepelni. Ugyanis pályafutásom legkeményebb háromhetesén vagyok túl."

(Forrás: Gazzetta és cyclingews) 
Hozzászólások