ES Bringa - Előzetes: 104. Flandriai körverseny
Előzetes: 104. Flandriai körverseny
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 104. Flandriai körverseny

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/17 21:48
Julian Alaphilippe világbajnokként debütál, Wout van Aert és Mathieu van der Poel pedig óriási csatára készül a szezon utolsó igazi klasszikusáért. De vajon ők lesznek a főszereplők, vagy ismét meglepi valaki az esélyeseket, mint múlt hétvégén a Gent-Wevelgemen?
  

Alighogy elkezdődött, vasárnap már szinte véget is a kockaköves klasszikus szezon, hiszen a Roubaix idei kiadásának törlésével a Flandria maradt az egyetlen hátralévő nagy egynapos a szezonban. Cserébe a verseny hihetetlenül erős mezőnnyel, Julian Alaphilippe személyében egy debütáló világbajnokkal és Van Aert-Van der Poel párharc újabb felvonásával kárpótol minket. Legnagyobb eséllyel ők hárman lesznek a főszereplők, csak nehogy úgy meglepje őket valaki, mint múlt hétvégén Mads Pedersen tettet a Gent-Wevelgemen!

Mennyit számít a tapasztalat?

„Alapesetben szükséged van tapasztalatra, hogy megnyerd a Flandriát, de Alaphilippe a szabályt erősítő kivétel. Ha valaki meg tudja csinálni, az ő.

Marc Sergeant, a Lotto jelenlegi csapatvezetője remekül összefoglalta, miért kell tartania a mezőnynek a vasárnap első igazi kockaköves klasszikusán induló Alaphilippe-től. A friss világbajnokra a legritkább esetben érvényesek a bevett szabályok. Megmutatta ezt már tavaly a Touron is, ahol hősiesen védte a sárgát az igazi háromhetes menőkkel szemben, idén pedig egy újabb remek szezont szeretne sikerrel lezárni a Flandrián. A versenyen, amit már a járvány előtt is nagyon komolyan kinézett magának.

A verseny bevett esélyesei is érzékelik, hogy a francia személyében idén komoly riválist kaptak, igaz, arról azért eltérnek a vélemények, hogy mennyire tartják esélyesnek a debütáló Alaphilippe-et. A sérülés miatt hiányzó Greg van Avermaet szerint a világbajnoki trikó miatti tisztelet sokat segít majd neki a helyezkedésnél, Niki Terpstra szerint pedig ma már korábbi indulás nélkül is kitűnően meg lehet ismerni az útvonalat.

flandria-alaphilippe.jpgFotó: Europress/AFP

Oliver Naesen szkeptikusabb, de azt ő is elismeri, hogy a csúcsformában lévő franciával nehéz mit kezdeni:

Ha emberfeletti erővel megy majd vasárnap, akkor nem fog számítani a tapasztalatlansága. Ha viszont nekem kéne fogadnom, egy rutinosabb versenyzőre tenném a pénzem.

Olyan korábbi remek klasszikus menők mint Peter van Petegem vagy Stijn Devolder a csapat fontosságát emelik ki. Hiszen a Quick-Step képében a kockaköves versenyek messze legrutinosabb sora segíti majd Alaphilippe-et, aminek ráadásul egyből kapitánya lesz vasárnap. Johan Museeuw szerint pedig ezúttal a Flandria legendásan komplikált taktikája sem lesz bonyolult számára:

Taktikailag nagyon egyszerű dolga lesz. Követnie kell két embert: Van der Poelt és Van Aertet. Aztán a Paterberg utolsó mászásánál megpróbálni elszakadni tőlük.

Van der Poel vs Van Aert: második felvonás

Museeuw nem véletlenül ezt a két nevet emelte ki, mindkét korábbi cyclo-cross sztár remek formában érkezik a versenyre, a múlt heti Gent-Wevelgem pedig kettejük párharcát hozta. Nyerni mégis Mads Pedersen tudott, ami komoly szócsatához vezetetett kettejük között, Van Aert pedig tartja magát a vasárnap nyilatkozottokhoz:

Mathieu inkább elvesztette a versenyt, mint hogy én nyerjem meg. Lehet, hogy megtarthattam volna magamnak a véleményemet, de ez volt a benyomásom. Persze nem vártam, hogy ő ezt beismerje.

flandria-vanaert.jpgFotó: Europress/AFP

A belga versenyző szerint a múlt hétvége egy újabb tanulságos fejezet volt számára a hosszú ideje tartó párharcában Van der Poellal szemben. Úgy érzi, tanult az esetből és a Flandrián már nem követi el ugyanazokat a hibákat. Személyesre azonban nem akarja venni a dolgot:

Sohasem azért versenyzem, hogy legyőzzem Mathieu-t. Azért megyek, hogy nagy versenyeket nyerjek, ehhez pedig sokszor meg kell vernem őt is. Vasárnap ezt fogom újra megpróbálni.

Van Aert is tudja, hogy kettejük párharca ismét esélyessé tehet másokat a győzelemre, Alaphilippe és a teljes Quick-Step sor mellett Pedersent, Küngöt és a címvédő Bettiolt emelte ki. Hármójukon kívül azonban rengeteg nevet lehetne még említeni, hiába nincs mondjuk a Girón szereplő Sagan, az idei mezőnyre tényleg nem lehet panaszunk. A dátum ugyan szokatlan, nézők pedig a járvány miatt ezúttal nem lesznek, de minden adott, hogy a szezon egyik legizgalmasabb versenye azt hozza, amiért igazán szeretjük. 

104. Flandriai körverseny - Az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ Wout van Aert; Mathieu Van der Poel
⭐⭐ Mads Pedersen; Alberto Bettiol; Julian Alaphilippe
⭐  Oliver Naesen; Matteo Trentin; Alexander Kristoff; Jasper Stuyven; Stefan Küng; Zdenek Stybar
☝ Sep Vanmarcke; Michal Kwiatkowski; Daniel Oss; Tiesj Benoot; Niki Terpstra; Kasper Asgreen; Florian Senechal 
🗺️ Az útvonal / térkép  
🚴🏻 Rajtlista  
📺: Eurosport - 9.40 (ismétlés - hétfő: 16.30)

Hozzászólások