ES Bringa - Hatalmas küzdelemben, centikkel nyerte Van der Poel a Flandriát 
Hatalmas küzdelemben, centikkel nyerte Van der Poel a Flandriát
Fotó: Europress/AFP

Hatalmas küzdelemben, centikkel nyerte Van der Poel a Flandriát 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/18 16:49
Nem létezik olyan, hogy rossz Flandria. Mégis, a 2020-as kiírás olyan versenyt hozott, amelyre, míg élünk emlékezni fogunk. A két top favorit, Van der Poel és Van Aert brutálisan nagyot meccseltek a végén, Alaphilippe-et pedig alighanem csak egy súlyos baleset tudta megakadályozni abban, hogy dobogóra állhasson. A vége Van der Poel-győzelem, de csak centikkel.

Száraz volt az idő, nem volt túl hideg, és a szél is alig fújt, a körülmények tehát többé-kevésbé ideálisak voltak. Nagy tempó volt már az elején; még öt kilométer sem telt el, de voltak legalább harmincan, akik benne akartak lenne a nagy szökésben. 

Végül egy hatfős szökevénycsoport el tudott gurulni, akik a nap túlnyomó részében elöl is tudtak maradni. Dimitri Peyskens, Gregor Mühlberger, Gijs Van Hoecke, Samuele Battistella, Danny van Poppel és Fabio Van den Bossche szakadt el a mezőnytől nagyjából 220 km-rel a vége előtt. Nyolc perc volt a legnagyobb különbség, amit fel tudtak építeni.

Az ideges rajt után nyugodt volt a mezőny. Néhány defekt és pár kisebb bukás zavarta csak a versenyt. Ha a darabszámot nézzük, Nils Politt nyerte a defektversenyt, neki négyszer is szüksége volt új kerékre. 113-mal a vége előtt bukott Van Aert, ő az árokban kötött ki. Új kerékpárral kellett folytatnia, a társai felhozták, de nem tűnt idegesnek a történtek után. Szerencséje volt, sokkal rosszabbul is kijöhetett volna a dologból.


Ötvenöttel a vége előtt jött a Kwaremont, az esélyesek ennek megfelelően egyre előrébb szivárogtak. A Paterbergen nem volt számottevő támadás, de a négy fősre apadt szökevénycsoport karnyújtásnyira került a mezőnytől. Negyvennyolc volt még hátra, amikor Alaphilippe, Devenyns és Van Baarle egy kicsit elgurultak, a mezőny azonban gyorsan megfogta őket. 

Alaphilippe nem sokkal később indított még egyet, ami szét is szedte az élmezőnyt. A legnagyobb nevek, Van Aert, Bettiol, Stuyven, Van der Poel, Naesen azonnal a világbajnok nyomába eredtek.

Úgy tűnt, Alaphilippe úgy döntött, öt kilométerenként feljebb csavar egyet a fordulatszámon, úgyhogy 39 km-rel a vége előtt is megpróbál ellépni, vagy legalábbis megrogyasztani néhány nagy ellenfelet. Ezúttal Van der Poel személyében társra is talált.

Van Aertról azonban látszott, hogy nagyon erős. A nyomukba eredt és a Taaienbergen utolérte őket. Az álomforgatókönyv tehát megvalósulni látszott: a három legerősebb volt elöl.

Egy négyes, Bettiol, Sénéchal, Asgreen és Madouas üldözni kezdte őket, ám ez a támadás végül kudarcba fulladt. 

Harmincöt volt hátra, amikor Alaphilippe bukott egy nagyot. Egy motorosnak ment neki, amelyik lassított, a francia azonban ezt nem vette észre, nem tudott reagálni, és a földre került . Azonnal látszott, hogy komoly a sérülés, és hogy a világbajnok versenyének ezzel vége.


Van Aert és Van der Poel maradtak elöl, előnyük egyre hízott. Egészen az utolsó kilométerig, amikortól kezdve már csak egymásra figyeltek. Az utolsó pillanatig kivártak a sprinttel, melyet végül az elöl lévő holland indított. Olyan szinten volt szoros a befutó, hogy egyikük sem emelte a kezét. A célfotó aztán megmutatta, hogy Van der Poel nyert, aki ezzel megszerezte első monumentum-győzelmét, amivel csatlakozott Van Aerthoz, akinek az idén a Sanremót sikerült behúznia.

A harmadik helyért zajlott mezőnyhajrát Alexander Kristoff nyerte, míg a többiektől a Kwaremonton elguruló Olivier Naesen végül hetedikként jött meg. 

A verseny végeredményét ITT találjátok. 


Hozzászólások