ES Bringa - Fernando Alonso végre elárulta, anno miért nem indult el World Tour csapata
Fernando Alonso
Fotó: Europress/AFP

Fernando Alonso végre elárulta, anno miért nem indult el World Tour csapata

Szabó BenceSzabó Bence
2020/04/25 09:56
Régi, de máig emlékezetes fejezete a profi mezőny történetének Fernando Alonso majdnem elindított World Tour csapatának sztorija. A spanyol autóversenyző most, évekkel később végre elmesélte, miért esett kútba a csapat megszületése.


2013 nyarán óriási felbolydulást váltott ki a mezőnyben a pletyka, hogy a sportág iránti rajongásáról ismert autóversenyző sztár, Fernando Alonso saját World Tour csapatot indítana, átvéve az anyagi gondokkal küszködő baszk Euskatel helyét. A várakozás a terv körül hatalmas volt, ahogy egy akkoriban tekerő profi később nevezte, ez volt a kerékpársport eldorádója. Az ötletből végül mégsem lett semmi, és azóta sem derült ki igazán, mi miatt futott zátonyra az üzlet. Most, évekkel később egy friss interjúban maga Alonso mesélte el a kudarc okát.

A korábbi kétszeres Formula-1-es világbajnok szerint a terv igenis valós volt, az előkészültek pedig a színfalak mögött sokáig jól haladtak:

"Az Euskatel átvétele nem működött, egy saját csapatot szerettünk volna indítani. Jól haladtak a dolgok, de aztán zsákutcának bizonyultak a tárgyalások."

066_DPPI_20314137_069.jpg Fotó: Europress/AFP

Alonso elmondása szerint a jelentkező problémák elsősorban anyagi természetűek voltak:

"WT csapatot indítani nem egyszerű, vagy olcsó. Fontos az erős anyagi háttér, ami nekünk az Emirátusok támogatásával lehetett volna meg. Több találkozónk is volt a kormányzattal, közel voltak, hogy beszálljanak a projektbe. Elindíthattunk egy folyamatot, hiszen végül egy másik csapatban szerepet vállaltak később." 

Alonso szerint a szponzorok megszerzését az UCI által kitűzött határidők is komolyan megnehezítették: 

"Egy csapat elindításához versenyzők kellenek, de a határidők nem igazán passzolnak egymáshoz. A szponzorok tudni szeretnék, milyen (nagynevű) versenyzőkkel számolhatnak, de a bringásokat csak később lehet leigazolni. Júliusig legkésőbb be kell fejezni a papírmunkát és megszerezni a licenszet, de versenyzőket csak augusztustól szerezhetsz."

Ezek miatt a korlátok miatt a semmiből új csapatot felhúzni nagyon nehéz, az UCI nem is támogatja az ilyen ötleteket:

"Az UCI és a nemzeti szövetségek azt tanácsolják, hogy vásárolj meg egy létező sort, de mi nem ezt szerettük volna. Egy függetlenebb csapatot terveztünk, de zsákutcába futottunk. Nem voltak szponzorok, mert nem voltak versenyzők, de versenyzőket a Tour előtt szerezni nem is lehet, a határidő viszont akkor van."

A terv így végül kudarcot vallott, Alonso rajongása a sport iránt azonban megmaradt. A spanyol autóversenyző maga is montizik, az országúti bringában pedig leginkább az időfutamok kötik le:

"Rajongok a bringáért. Gyerekkoromban apám sokat vitt kerékpározni, a tévében pedig Induraínt és Pericot (Pedro Delgado- a szerk.) nézve nőttem fel. Leginkább az időfutamok nyűgöznek le, az óra elleni küzdelem. Ezek mentálisan is fizikálisan is nagyon megterhelőek, a maximumot kell nyújtanod, alig van taktikázás."


As.com

Hozzászólások