ES Bringa - Fernando Alonso és a többiek - fantomcsapatok és szélhámosok az országúti kerékpárban
Fernando Alonso és a többiek - fantomcsapatok és szélhámosok az országúti kerékpárban
Fotó: Europress/AFP

Fernando Alonso és a többiek - fantomcsapatok és szélhámosok az országúti kerékpárban

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/07 11:16
A Manuela Fundación bizarr történetét ismerhetjük az elmúlt hetekből. Úgy tűnt, ez a Francisco Huertas nevű andalúz üzletemberhez köthető spanyol alapítvány lehet a Mitchelton-Scott csapatának új szponzora. Ráadásul már e hónap végétől, a Burgosi körtől. Mivel azonban a csapat licencét birtokló Gerry Ryan visszalépett az üzlettől, a szponzorváltásból nem lett semmi.

A Manuela Fundación azonban nem adja fel, szemet vetettek a CCC-re és az Astanára is, sőt nem zárják ki egy új profi csapat indításának lehetőségét sem. Remélhetőleg nem egy fantomprojektről van szó, bár a sportág történetében korántsem ez volna az első ilyen eset. Nézzünk meg néhány hasonlót az elmúlt évtizedekből.

A Wilkinson ejti Eddy Merckxet

Bizony, még a legnagyobbakkal is megesik néha, hogy felültetik őket. 1977 őszén jártunk, és Merckx a Wilkinsonnal tárgyalt, ekkor ugyanis még maguk a versenyzők intézték az ilyesmit, nem a menedzserek. A megbeszélések már eléggé előrehaladott stádiumban jártak, már a trikók is készen voltak, amikor decemberben jött egy telefon, hogy az egészet törölték. 

"Szerencsére a C&A a segítségemre sietett, de akkor már '78 januárját írtuk. A dolog mély nyomot hagyott bennem. Olyannyira, hogy azóta még a kezemben sem fogtam ilyen márkájú pengét."

A Le Groupement kihúzza a talajt a világbajnok Leblanc alól

Meg persze egy egész csapat alól. A csomagküldő szolgáltatásokkal foglalkozó francia cég nagy csinnadrattával hozott létre egy csapatot 1994 nyarán. Az 1994-es világbajnok Luc Leblanc is aláírt hozzájuk. Az volt a terv, hogy öt szezonon keresztül maradnak, évi 4.5 millió eurónak megfelelő költségvetéssel. Kiderült azonban, hogy komoly bűvészkedés volt a számokkal, és állítólag piramisjáték is folyt a háttérben. Végül pénzhiány miatt még a Tourt sem érte meg a csapat, munka nélkül hagyva ezzel sok-sok embert, köztük az uralkodó világbajnokot.

Ijesztő focis múlt és megannyi kérdés: ki áll a Mitchelton rejtélyes új szponzora mögött? | Eurosport

Sokakat ért váratlanul a hír a hétvégén, hogy az anyagi gondokkal küzdő Mitchelton egy szinte ismeretlen spanyol alapítvány neve alatt folytatja majd a versenyzést. A bizonytalanság azóta sem lett kisebb, a friss tulajdonos szponzori múltjáról nyugtalanító részletek kerültek elő, a csapat jövője kapcsán pedig számos kérdés vár válaszra.

Ferretti kamutárgyalásai 

Giancarlo Ferrettit korábbi versenyzőt és sportigazgatót rendesen megvezették, amikor 2005-ben szponzort keresett akkori csapatának, a Fassa Bortolónak. Itt tekert akkor mások mellett Fabian Cancellara és a fiatal Vincenzo Nibali is. 

Ferretti már megszerezte a következő szezonra Simonit, O'Grady-t és Comessót, azonban egy ponton rá kellett jönnie, hogy kamutárgyalásokat folytatnak vele. A csalók a Sony Ericsson képviselőinek adták ki magukat, miközben a cég semmiről sem tudott. A befuccsolt kísérlet jó sok munkanélküli versenyzőt és alkalmazottat hagyott maga után.

A harmadik nekifutás

Wim van Huffel, akit onnan ismerhetünk, hogy 2005-ben 11. helyen zárt a Giro összetettjében, a 2008-as szezon után kétszer is nehéz helyzetbe került. Először aláírt a Telteck H2O nevű csapathoz, mely végül fedezet hiányában nem kapta meg az eredetileg remélt kontinentális státuszt. Ezt követően Van Huffel a lengyel Crota-Turbo's-Hoet csapattal kötött szerződést, kiderült azonban, hogy ők még az UCI-nál sem voltak bejegyezve. Harmadik megoldásként a belga végül a Voralberg-Corratecnél kötött ki.

Fernando Alonso nagy tervei 

2014-ben mindenki arról beszélt, hogy Alonso kerékpáros csapatot készül alapítani. Gyakran tűnt fel a versenyeken Paolo Bettini társaságában. Először egy már létező csapat átvételéről volt szó, azonban az Euskaltellel folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak. 

Ezt követően jött a Fernando Alonso Cycling Team (FACT) ötlete, melyhez egy dubaji szponzor adott volna komoly tőkeinjekciót. A Tour első pihenőnapján megvolt a nagy bejelentés, de utána nem történt semmi. Alonso tárgyalt az UCI elnökével, de végül nem kért licencet 2015-re. Először úgy volt, hogy majd 2016-tól, de abból sem lett semmi. Bettini kifejezetten bosszús volt, hisz ő egy komoly edzői állást hagyott ott egy kamuprojektért.

Káoszba fulladhat a Mitchelton-ügy: Garzelli szerint mégis a spanyoloké lehet a csapat | Eurosport

Lassan tényleg nehéz lesz követni, mi történik a Mitchelton-Scott szponzorváltása körül. Most az ügyben a Manuela Fundaciónt képviselő egykori kitűnő kerékpáros, Stefano Garzelli szólalt meg, aki szerint az aláírt szerződés értelmében igenis a spanyoloké lehet a csapat. Ha felek nem egyeznek meg, pereskedés is jöhet.

Marc Biver tárgyalása egy belga szélhámossal

2018 nyarán a luxemburgi Biver azt hitte egy ideig, hogy övé lesz a sportág történetének leggazdagabb csapata. Egy belga csaló azzal hitegette, hogy 225 millió eurót fog beletolni egy csapatba egy kilenc éves időszakon keresztül. 

Mivel ekkor szűnt meg a BMC, Biver úgy gondolta, Greg van Avermaet és Dylan Teuns is nála versenyez majd. Egészen addig, míg rá nem jött, hogy az embernek, akivel tárgyal még egy repülőgépe sincs. A történet csúnya pofára eséssel zárult, ráadásul jogilag még nem is került pont a végére.

Az E-powers Factory Team átveri Davide Rebellint

Rebellin tavaly októberben azt hitte, hogy Darwin Atapumával egyetemben az E-powers Factory Team tagjaként tekerni fog az idei Girón. A felek egy tavaly téli edzőtábor során minden részletben megegyeztek, aztán novemberben kiderült, hogy a költségvetés nem elég egy UCI-licenchez. A terv tehát füstbe ment, Rebellin pedig az idei szezonra is maradt a horvát Meridiana Kamen Teamnél.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások