ES Bringa - Felfedezni Egan Bernalt (2. rész)
Felfedezni Egan Bernalt (2. rész)
Fotó: Europress/AFP

Felfedezni Egan Bernalt (2. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/08/13 11:09

"2012-ben Bogotába, Pablo Mazuerához kerültem. Ő tanított meg mindenre, ő mutatta meg nekem, milyen egy kerékpáros élete.”  

Bármilyen furcsa, Egan Bernal sokáig nem is gondolt profi országútis pályafutásra. Neki a monti volt a nagy szerelme. Meg Alberto Contador, akinek az összes versenyét megnézte a tv-ben. 2013-ban a Specialized Columbia csapatához került, ekkor ismerkedett meg az olasz Paolo Albertaival. Egy korábbi profi kerékpárossal, aki 1996-ban a MAPEI-nál tekert, és szeretett montizni is. Alberati lett Bernal első menedzsere, hamar segített neki profi csapatot találni, és azon a bizonyos Coppa Agostonin összehozta számára az Andronis szerződést. tehetségre.

"Mikor először átjöttem Európába, Paolo elvitt a cataniai lakásába. A felesége ebéddel várt, a gyerekei pedig lufikkal a kezükben jöttek ki elém a reptérre. El sem hittem az egészet. Paolo volt az, akitől kaptam egy igazi országúti kerékpárt. Mondjuk az első tekerésem során, nagyjából 2 perc után elestem egy körforgalomban. Amit aztán viccből a többiek rólam neveztek el.”  

Bernal 2015 szeptemberében mutatkozott be a profik között Olaszországban. Ezen a versenyen találkozott először Savióval. Nem sokkal később elhagyta Szicíliát, és északra, egy Torino melletti kisvárosba költözött. Az első két Andronis évében olyan jól ment, hogy tavaly ősszel már lecsapott rá a Sky. Egy Tour de l’Avenir győzelem után.

Egannak soha nem volt gondja az emelkedőkkel, hisz a 2600 méteren fekvő Zipaquirából származik.

gianni savioval.jpg Fotó: twitter

German az édesapja - aki mai napig a város büszkeségének számító Sókatedrálisban (Catedral de Sal) dolgozik biztonsági őrként - Lucho Herrera idejében tekert, de megmaradt lelkes amatőrnek. A fia még bő három éve sem nagyon gondolt profi országútis karrierre, ugyanis újságírónak készült.

De nem a sport érdekelt, sokkal inkább a politika. "Parlamenti tudósítóként szívesen dolgoztam volna. Most viszont már látom, a suli meg a tekerés nem megy könnyen."  

Savio rendszere tehát ismét "kitermelt" egy tehetséget, akiért az Androni komoly összeget kapott. A hírek szerint Bernalért 400.000 eurót fizetett a Sky, ami figyelembe véve az olasz sor 2.5 millió eurós éves költségvetését, egész szép bevétel.

"Mi ilyen szinten nem tudunk annyit költeni, mint a WT csapatok, A Költségvetésünk limitált, bő két millió euróból kell megoldanunk mindent. Én anno dolgoztam kolumbiai csapatok menedzsereként, szóval volt lehetőségem kialakítani a kellő kapcsolatokat. Nem csak edzők segítenek, hanem például Héctor Urrego, aki az RCN újságírója." 

Savio tehát mindent bevet, és ezzel a rendszerrel évről-évre biztostani tudja - az egyébként 1996 óta létező - csapata működését. Egan Bernal pedig valóban messzire juthat, ha ugyanolyan koncentrált és eltökélt marad, mint eddig. Az első profi évében, amikor Kolumbiai és Kaliforniai kört nyert, és második helyen zárt a Romandián. Plusz egy két-hegyen, tényleg egészen döbbenetes munkát végzett a Touron.

20175973-359421.jpg Fotó: twitter

"Nagyon sok van ebben a srácban. 19 évesen 88.8 milliliter/kiló volt a tüdőkapacitás értéke, Froome-nak ennyi idősen 84.6, tavaly pedig 88.2. Minden megvan benne, hogy egyszer nagy kört nyerjen. Nem könnyű lemondani egy ekkora tehetségről, de büszkévé tesz, hogy a Sky-ban folytatja a pályafutását" - mondta még tavaly ősszel  Savio, aki sokat köszönhet Bernalnak. 

Hisz a kolumbiai versenyző lemondta a bergeni vb-t csak azért, hogy maradhasson a csapatánál, és segítsen megnyerni az Olasz Kupát. Ez sikerült, így az Androni szabadkártyásként ott lehetett a Girón. 

Ahová még nem vitték el az új szuper tehetségüket, Ivan Ramiro Sosát. Aki szintén fiatal, szintén kolumbiai, és természetesen Savio felfedezettje. A pletykák szerint jövőre már a Treknél fog tekerni.

Azt még ugyanis nem mondtuk, hogy Bernal távozása után ismét van versenyzőjük, akiért készek egy komolyabb összeget kifizetni a WT-csapatok.

Mert a Savio-rendszer működik, és nem tud leállni.


Hozzászólások