ES Bringa - Felfedezni Egan Bernalt (1. rész)
Felfedezni Egan Bernalt (1. rész)
Fotó: Europress/AFP

Felfedezni Egan Bernalt (1. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/08/11 09:57

Harmincnégy év menedzserként, huszonegy az Androni élén, nála aztán van tapasztalat.
Még mindig aktív, nem érzi a kort, hisz imádja amit csinál. És ha elővesszük a gonosz énünket akkor megjegyezhetjük, valószínűleg nem is él rosszul belőle.

Gianni Savio, az Androni menedzsere az elmúlt évek során egészen fantasztikus megfigyelő hálózatot hozott létre Dél-Amerikában. Rájött arra, hogy az ottani országok (főleg Kolumbia) tele vannak fiatal tehetségekkel, akiknek csak lehetőséget kell adni Európában. És ha tényleg jók, pár év után magas áron lehet őket továbbadni az élcsapatoknak. Ennyi az egész, és ezt a rendszert Savio - aki egyébként soha életében nem tekert komoly szinten - tökéletesen megvalósította. Nekik köszönhetjük azt az Egen Bernalt, aki tavaly robbant be az Androni versenyzőjeként, idén pedig már a Sky csapatánál nyeri a versenyeket. Vagy épp olyan brutális tempót megy a hegyeken, melyet a mezőny nagy része képtelen tartani. 

A venezuelai Leonardo Sierra volt az első, akit Savio áthozott Olaszországba. Egy kellően jó versenyző, aki még bevállalós is volt. Profi karriert akart, és nem félt belevágnia az európai kalandba. Nem döntött rosszul, hisz négy Girón indult (1990-ben ráadásul szakaszt nyert), és 1993-ban a Tour de France-on is rajthoz állhatott.

Ő volt az első, majd szépen lassan jöttek a többiek.

"Ecuador, Costa Rica, Kolumbia és persze Argentína. Ezekből az országokból folyamatosan kapok a híreket a fiatal versenyzőkről" - meséli Savio. "De nagyon oda kell figyelni, mert az UCI-előírások miatt rengeteg doppingellenes szabálynak kell megfelelnünk. Nálunk például van egy saját teszt, melyen át kell esniük az új igazolásoknak, és így ki tudjuk zárni a csalás lehetőségét. Persze mindig vannak kivételek, épp ezért vezettük be, hogy az a versenyző, akit doppingoláson kapnak, 100.000 eurót köteles fizetni a csapatunknak. Ez mindenki szerződésében kötelező elem." 

Nyilván nem csak Savio figyel a dél-amerikai "piacra", így az első és legfontosabb kérdés talán az, hogy lehet kiszúrni egy Bernal-szintű tehetséget? 

"Egan története érdekes, és egy kis szerencse is van benne. 2015 szeptemberében mutatkozott be a profik között, az olaszországi Coppa Agostonin. Ezen a versenyen eredetileg egy sprinter srácot figyeltem, de az egyik olasz edző felhívta a figyelmem Eganra, akit igazából nem is úgy jellemzett, mint aki kivételesen jó az emelkedőkön. Megláttam, aztán megnéztem a teljesítményadatait, és azt mondtam, hogy nekem kell ez a srác. Másnap megnyert egy utánpótlásversenyt, de akkor már nálunk ment, és egyből szerződést kapott. Teljesítmény- és eredményalapú megállapodást kötöttünk, mivel nálunk a versenyzők egyből fizetést kapnak."

1499633391_560115_1499633520_noticia_normal.jpg Fotó: twitter

Furcsa, de az eredetileg politikai újságírónak (!) készülő Bernal sokáig nem is szeretett volna országútizni. Neki a monti volt az első nagy szerelme.

"Minden 8 éves koromban kezdődött. A szülővárosomban, Zipaquirában szerveztek egy kerékpárversenyt, és nagyon szerettem volna elindulni. De nem volt bukóm, és pénzünk sem a nevezési díjra. Apukám amúgy sem erőltette volna az indulásomat, mert túl nehéznek érezte a pályát. Aztán csak meggyőztem, és az egyik barátjától még kölcsönt is kaptunk.”

Egan Bernal egy régi és nehéz sárga montival állt rajthoz, és ahogy azt kell, komoly előnnyel nyerte élete első versenyét. „A győztes kapott egy ösztöndíjat a korábbi profi, Fabio Rodriguez kerékpáros sulijába. Szóval nagyjából itt dőlt el, hogy belőlem jó eséllyel versenyző lesz.”

Rövid időn belül Bernal országos hírnévre tett szert. Az edzők egymásnak meséltek egy fiatal srácról, aki elképesztő könnyedséggel mássza a hegyeket.

(Folyt. köv.)

Hozzászólások