ES Bringa - Félbeszakadt a Tour 19. szakasza, Bernal az új sárga trikós!
Félbeszakadt a Tour 19. szakasza, Bernal az új sárga trikós!
Fotó: Europress/AFP

Félbeszakadt a Tour 19. szakasza, Bernal az új sárga trikós!

A befutóhelyszínre lecsapó sárlavina és hatalmas jégeső miatt félbeszakadt a Tour pénteki szakasza. A végeredményt jelentő  időket az utolsó előtti hegy, a l'Iseran tetején mérték, ahova Egan Bernal több, mint 2 perc előnnyel érkezett az eddig vezető Alaphilippe előtt, ezzel pedig  a kolumbiai versenyző átvette a vezetést az összetettben. 


Nem szokványos nap volt a pénteki a Tour de France-on, mindjárt a szakasz elején drámai pillanatoknak lehettünk tanúi. Az eddig kiválóan versenyző Thibaut Pinot térdfájdalmai miatt feladni kényszerült a versenyt. A francia könnyek közt szállt be a csapatkocsiba:

Ezzel Julian Alaphilippe maradt az egyetlen összetettre esélyes hazai versenyző, a francia szurkolók legnagyobb bánatára azonban ma már ő sem tudta tartani a lépést riválisaival. A Col de l'Iseran-on az Ineos diktált hatalmas tempót, amiből előbb Thomas, majd Bernal indult meg, leszakítva a sárga trikóst.

A fiatal kolumbiai nem sokkal később többi riválisát is otthagyta, így egyedül érkezett meg a hegycsúcsra. Thomas, Kruijswijk és Buchmann hátránya ekkor egy perc körül volt, Alaphilippe pedig több mint két perc különbséggel követte. A francia versenyző még bízhatott abban, hogy a csütörtöki szakaszhoz hasonlóan egy kiváló lejtmenettel ismét felzárkózhat. Erre azonban végül nem volt lehetősége.

A verseny ugyanis a környékre lecsapó hirtelen jégeső következtében félbeszakadt, miután a vihar okozta sárlavina járhatatlanná tette a tignes-i befutóhoz vezető utakat: 

A helyzet a szervezők gyors intézkedése ellenére sem javult, így a zsűri nem tehetett mást, törölte a szakasz hátralévő részét. A pontos időmérésre (az egyébként biztonságos) lejtmenet végén nem volt lehetőség, így a végeredmény a l'Iseran tetején mért időkülönbségek alapján lett kialakítva. 

Bár Bernal haladt át elsőként a hegyen, a szakaszgyőzelmet végül nem osztották ki. A kolumbiai versenyző azonban a sárga trikót így is felvehette, előnye 45 másodperc Alaphilippe, és bő egy perc csapattársa, a címvédő Geraint Thomas előtt. Bár több csapat, köztük Stephen Kruiswijk sora, a Jumbo-Visma jelezte, hogy a versenybizottság döntése hátrányosan érinti őket, végül senki nem nyújtott be fellebbezést. 

A versenynek azonban még messze nincs vége, hiszen szombaton még egy utolsó, rövid, de brutális szakasz vár a versenyzőkre, benne Val Thorens 33 (!!) kilométer hosszú emelkedőjével. A mai nap izgalmait ugyan nehéz lesz (és talán nem is kell) fokozni, a végső győztes kilétére azonban csak holnap késő délutánra derül majd fény.  


Hozzászólások