ES Bringa - Aru: "Szégyellem magam azokért a képekért, amiket a Touron láthattatok rólam"
Aru: "Szégyellem magam azokért a képekért, amiket a Touron láthattatok rólam"
Fotó: Europress/AFP

Aru: "Szégyellem magam azokért a képekért, amiket a Touron láthattatok rólam"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/12/05 09:14
Fabio Aru jövőre nem lesz Dina Marci és Fetter Erik csapattársa, ezt csütörtök délután óta tudjuk. Pedig még az Eolo-Kometa egyik főnöke Ivan Basso is elárulta, hogy náluk valóban felmerült a 30 éves olasz versenyző leigazolása.

De sem a Kometa, sem volt csapata, az Astana nem csapott le Arura, aki a 2021-ben új néven futó NTT versenyzője lesz

Nem lehet mással kezdeni: miért a Qhubeka-Assos-t választottad?

Már az első Douglas Ryder-el folytatott beszélgetés után nagyon bizakodó és pozitív voltam. Aztán ott a Qhubeka alapítvány több, mint egy évtizedes munkája, aminek segítségével kerékpárokkal látják el az afrikai gyerekeket.  Többször jártam a kontinensen, nagyon megfogott az ottani hangulat, láttam mennyire más felfogás szerint élnek az ottani emberek, így ez is teljesen közel áll hozzám. Örülök az esélynek, a pénz most egyáltalán nem számított.

Tényleg ez az utolsó esély számodra?

Sokan erről írtak velem kapcsolatban, de ez egyáltalán nem érdekel. Ha minden kommenttel elkezdenék foglalkozni, abba valószínűleg beleőrülnék. Nem lehet valakit csak a számok meg a helyezések alapján megítélni. Ha nem jönnek az eredmények, annak oka van. Én az elmúlt időszakban is pofiként dolgoztam, erről biztosíthatok mindenkit. Nem lazsáltam el edzéseket, 200%-al a kerékpársportnak éltem. Sok összetevője volt az eseménytelenségemnek, de leginkább persze én voltam az oka.

84348370_189995215403330_2661268995362302938_n.jpgFotó: instagram

Lépjünk vissza egy kicsit, és beszéljünk az idei Tourról. Olyan hangokat lehetett hallani, hogy nagyon rosszul érintett a nagypapád halála, és nehezed viselted, hogy keveset láthattad a kislányodat. Ugyanakkor felmerül a kérdés: egy profi versenyzőnek mindezt nem kellene tudnia kezelni?

De, és ebben teljesen igazad van. Szégyellem magam azokért a képekért, amiket a Touron láthattatok rólam. Az engem ért negatív behatásokkal meg kellett volna birkóznom és kész. Viszont attól, hogy ez megtörtént, nem kell egyből valaki pályafutását azonnal kidobni a szemétbe és megkérdőjelezni azt, hogy profiként viselkedik-e a mindennapokban. Úgy érzem két UAE-s menedzser, Gianetti, és főleg Matxin, tökéletesen megértett, Saronni már kevésbe. Amit sajnálok.

Az ő kijelentésében mi bántott a legjobban?

Abban igaza van, hogy kezelhettem volna jobban azt a helyzetet, de azzal, hogy belém rúgott a sajtón keresztül, sokat nem segített. Sőt. Akkor talán inkább támogatásra lett volna szükségem. De mondom, az egész miattam volt.

Az igaz, hogy felvetted a kapcsolatot az Astana vezetőivel egy esetleges visszatérés miatt?

Igaz. Vinokourovval, Fofonovval és Martinellivel beszéltem. Más úton indultak, ott most főleg a fiatalokra koncentrálnak.

117374471_152404963183628_9181269435796663287_n.jpgFotó: instagram

Legyél őszinte: az elmúlt 1-2 év során felmerült benned, hogy hagyni kellene ezt az egészet?

Nem hoztam az eredményeket, ilyekor jönnek a kritikák, de ez így működik, ezt el kell fogadni. Mint ahogy azt is, hogy ha sokat nyersz, gyorsan sok barátod lesz. De mondom, ez a sportág része, ilyen a közeg. Más kérdés, hogy én szomorúnak tartom azt, hogy egyesek a zsebében turkálnak annak, akinek épp nem megy. Akkor egyből előjön a kérdés, mennyi is a fizetésed... Persze, jó életem van a kerékpársportnak köszönhetően, de tettem is érte. A jó fizu nagyon sok lemondással, meg egy speciális életvitellel jár együtt. Én pedig az alázatosságomból semmit nem veszítettem.

Akkor jövőre milyen Fabio Arura készüljünk?

Se a távoli jövő, se a múlt nem érdekel, szeretném megélni ezt a pillanatot, és nyugiban kihasználni az adódó lehetőséget. Jó lenne végre úgy tekerni, hogy élvezem is, mert ez elég rég fordult velem elő. Van még bennem, de szavak meg ígéretek helyett megpróbálok erre a kérdésre az országúton válaszolni.

Gazzetta


Hozzászólások