ES Bringa - "Ez a fiú meg fog halni" - Nairo Quintana életben maradásának spirituális története
"Ez a fiú meg fog halni" - Nairo Quintana életben maradásának spirituális története
Fotó: Europress/AFP

"Ez a fiú meg fog halni" - Nairo Quintana életben maradásának spirituális története

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/21 18:26
Azt tudjuk, hogy Nairo Quintana 1990-ben született, Kolumbiában. Azonban Matt Rendell Columbia Es Pasione! című hamarosan megjelenő könyvéből az is kiderül, hogy Nairo élete tulajdonképpen már jóval a születése előtt elkezdődött. 

"Lassan mászott a földön. Én fölemeltem, és azt mondtam: 'nincs benne élet, ez a fiú meg fog halni' " - idézte fel közel harminc évvel ezelőtti emlékeit Quintanáról egy idős férfi.

A nyolc hónapos Nairitónak heveny hasmenése volt, emiatt borzasztóan lefogyott és rendkívül gyenge volt. Ráadásul a hasa ijesztően puffadt volt, kevesen hitték, hogy túléli a csecsemőkort. 

Az előbb említett idős úr felesége, aki akkortájt afféle védőnőként dolgozott a környéken, azt mesélte, hogy a kis Nairo azért volt ilyen állapotban, mert egy halott személy megkísértette őt. Egy elhunyt nő testéből kiáradó különös erő valahogyan a hatalmába kerítette, és egyfajta tesztnek vetette őt alá.

Quintana 1990. február 4-én látta meg a napvilágot a piaci kerekedő Luís Quintana és felesége, Eloísa Rojas gyermekeként. 

A szülők arca mindent elmesél Nairo gyökereiről. Édesapja egy világos bőrű, pirospozsgás arcú, zöldszemű férfi, míg édesanyja hosszú, egyenes hajú, és hordozza a helyi őslakosok, a csibcsák, vagy más néven a muiszkák jellegzetes sötét vonásait. A csibcsák egy indián törzs voltak, akik még az inkák előtt egy viszonylag fejlett politikai rendszert építettek ki Kolumbiában. Ma már csak kevesebb, mint 14 ezer muiszka él itt, akik őrzik őseik hagyományait, szertartásait. A régen letűnt kultúra nyomaira néhány település, hegy és folyó neve is emlékeztet. 

"Ezek vagyunk mi" - mondta Quintana. "Bachué, az ősanya, Bochica, a törvényhozó, Chía, a holdistennő, és valamennyi ősi történet és tradíció. Ezek mind mi vagyunk."

Visszatérve Nairo szüleihez, az édesapja fiatalon vett egy kis kunyhót egy forgalmas út mentén, és élelmiszert, fűszereket kezdett árulni. Keményen dolgozott, az üzlet jól ment, így aztán tudott venni egy földterületet, melynek egy részén mezőgazdasággal kezdett el foglalkozni. Telt, múlt az idő, és lassan elég vagyonra tett szert ahhoz, hogy feleségül vehesse Eloísa Rojast. 

quintana 3.jpg Fotó: Twitter

Az asszony húszévesen lett terhes először, és hamarosan életet adott Willington Alfredónak, aki a korábbi 49-szeres válogatott kolumbiai labdarúgóról kapta a nevét. Aztán jött Esperanza, majd Leidy, akinek a neve Diana hercegnő és Károly herceg 1981-es házasságkötését követően vált népszerűvé Kolumbiában. A sorban Nairo Alexander következett, majd Dayer Uberney. A legfiatalabb, szintén kerékpáros testvér szerint az ő nevük nem köthető senkihez, azokat a szüleik valószínűleg csak újságlapozgatás közben találták. 

Édesanyjukat, Eloísát gyerekkorában elhagyták a szülei. 

"Egy Sagrario Rojas nevű nő nevelt föl, aki úgy szeretett, mintha a saját lánya lettem volna" - mesélte.

Sagriaro 'nagymama', néhány hónappal Nairo születése után hunyt el. Eloísa természetesen elment leróni a kegyeletét, ahová magával vitte kisfiát is. 

"A betegség három nappal később kezdődött" - emlékezett vissza az édesanyja. "A férfi, aki a holttestet felöltöztette valószínűleg hozzáérhetett a kis Nairóhoz."

Ennek azért lehetett jelentősége, mert a helyiek hitrendszere szerint a halott testek egyfajta hideg energiát bocsátanak ki magukból, mely, testi kontaktus esetén átvándorol az anyaméhben lévő magzatokra valamint a csecsemőkorú gyermekekre, és rajtuk fejti ki negatív hatását.

"Az ilyen eseteket csak természetes szerekkel lehet gyógyítani. Az orvostudomány által kifejlesztett gyógyszerek szóba sem jöhetnek" - mondta Eloísa.

quintana.jpg Fotó: Twitter

Kilenc fajta gyógynövényt gyűjtöttek össze, ezeket összeforralták, és egy fürdőt készítettek a kis Nairo számára. Könnyen lehet, hogy már maga a gyűjtés folyamata is része volt a szertartásnak. 

Nairo meggyógyult, mi több, élsportoló lett belőle. Innentől kezdve pedig egy pillanatig sem szabad vitatnunk az ősi módszer eredményességét. 


Rouleur

Hozzászólások