ES Bringa - Ewan: Előre a McEwen által kijárt úton
Ewan: Előre a McEwen által kijárt úton
Fotó: Europress/AFP

Ewan: Előre a McEwen által kijárt úton

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/21 17:54

Első hallásra talán meg is lepődhetnénk a választásán, de Robbie McEwen példájából kiindulva, nem került ő rossz helyre. Már csak azért sem, mert Andre Greipel távozásával közvetlen rivális nélkül maradt.

Caleb Ewan már meg is kezdte az új idényt Ausztráliában, a belga Lotto mezében. Egy fájó szakítás után, hisz nem a legszebben búcsúzott "nevelőegyesületétől", a Mitchelton-Scott csapatától.

"Úgy gondolom, nem voltak korrektek velem. Ők nyilván azt mondják, hogy nem mentem elég jól ahhoz, hogy ott lehessek a Touron, és ehhez ragaszkodni fognak. Én azonban tudom, hogy megérdemeltem volna azt a helyet. Épp akkor voltam csúcsformában, szóval nagyon nem ezt érdemeltem. És az sem igaz, hogy akkor már aláírt szerződésem volt a Lottóval. Csak tárgyalgattunk, semmi más nem történt."

A többi már történelem, Ewan kimaradt a Tour-keretből, majd nem sokkal később biztossá vált, hogy csapatot vált. A sprintekre mindig komoly hangsúlyt fektető belga Lottónál nagyot húztak vele, de hogy mekkorát, az talán majd idén derül ki igazán.

Mindössze 24 éves, már van szakaszgyőzelme a Giroról és a Vueltáról, második volt a tavalyi Sanremón, szóval sok van benne. És ezt a belga csapatnál ki is hozhatják belőle.

Ami biztos, és ez első ránézésre is jól látszik, hogy Ewan nem tisztán ausztrál. Kassandra az édesanyja ugyanis koreai, és bár ő Sydneyben nőtt fel, le sem tudná tagadni az ázsiai vonalat. De nem is akarja. Ennek egyik bizonyítéka, hogy koreai írásjelekkel tetováltatta magára a saját nevét.

Feature-EwanRIDE55.jpg Fotó: twitter

"Egy kicsit már bánom, hogy nem voltam ott többet, és nem tanultam meg a nyelvet. Dél-Korea egy csodálatos ország. Imádom az ottani ételeket, a kultúrát, és azt is, hogy minden ember nagyon udvarias."

Ewan 10 évesen kezdett, a korábban sokat tekerő apukája miatt. Aki vett a fiának karácsonyra egy montit, pont azt, amivel élete első versenyét is teljesítette. Egy velodorme-ban...

Előtte - ahogy az egy ausztrál kis sráctól elvárható - rögbizett és focizott, majd a Southern Highlands-re költözés hozta el a változást. A tesójával - a már Sydneyben egy kávézót üzemeltető Josh-al együtt - elkezdett tekerni, és Caleb onnantól kezdve csak a kerékpárnak élt. Ennek eredménye lett a gyorsan megszerzett junior omnium világbajnoki cím.

"Pedig a szüleim azt szerették volna, hogy maradjak a suliban, és tanuljak. Csak hát ők is látták az eredményeimet, és azt, mennyire érdekel a kerékpár."

A tehetsége megvolt, már csak egy kis szerencse kellett volna. Ez pedig meg is érkezett, méghozzá a korábbi Tour de France szakaszgyőztes és sárga trikós Bradley McGee képében.
A FDJ korábbi profija (aki szintén Sydneyből származik) meglátta Ewanben a lehetőséget és elkezdtek együtt készülni. A fiatal versenyző minden segítséget megkapott a McGee testvérei által üzemeltetett kerékpáros boltban, majd a jó kapcsolatrendszernek köszönhetően, jöhetett az európai "tanulmányút". 

"Én 1997-ben jöttem Franciaországba" - mesélte a kezdetekről McGee. "Nagyon nehéz volt, mert mindenkit otthon kellett hagynom. A szüleimet, a barátokat, a jövendőbeli feleségemet. Teljesen új környezetbe kerültem, minden eltérő volt Sydney-hez képest. Az emberek életvitele, az ételek, a hőmérséklet. Én nagyon más körülmények között nőttem fel. Egy igazi kultúrsokkot kaptam."

14853_20-10-2013_5237.jpg Fotó: twitter

Ewan egy Nantes melletti kisvárosba került, és már élete első franciaországi versenye előtt szurkolók százai akartak közös fotót csinálni vele.

"Chrono de Tauxigny-n mentem elsőként, és valahogy megtudták a szervezők, hogy én korábban junior világbajnok voltam. Ez egy kis verseny volt, gyorsan elterjedt a hír, a szurkolók meg csak jöttek."

Bő két hónapot töltött Európában, majd hazatért. Mikor először összefutottak McGee-vel, természetesen megkapta a kérdést: mennyit tanultál meg franciául? Ewannek csak egyetlen mondat ment: "j’ai gagné la course" vagyis "megnyertem a versenyt".

Idővel megérkeztek az ajánlatok, hisz több európai csapat is szeretett volna lecsapni rá. Ezek egyike volt McGee korábbi sora, a Marc Madiot vezette FDJ.

2011 nyarán, pont Madiot lakásában ültek le először beszélgetni. Ewanet megfogták a ház falára kitett fotók, melyek az elmúlt évek Roubaix-győzteseit ábrázolták. Másnap meghívták a Chrono des Nations-t szervező Christian Tessier lakásába, ahol meséltek neki arról, mi zajlik egy-egy verseny kulisszái mögött. Bónuszként pedig a helyszínen nézhetett meg egy Tour szakaszt, és pár sztárral - például Vinokurovval meg Tony Martinnal - közös fotót is készíthetett. 

Ewan ekkor döntötte el, hogy profi lesz. De szerződést végül nem egy francia csapattól, hanem az Oricától kapott. McGee mellett ebben az időszakban már Cadel Ewans is segítette a tanácsaival, pedig 18 éves koráig nem nyerte szét magát az országúton.

000_18Z1AB.jpg Fotó: Europress/AFP
"Gyors voltam, a sprintekre rendre megjöttem a legjobbak között, de nem szereztem sok győzelmet. Aztán ez 18 éves koromra megváltozott, és a top ötös helyezések után elkezdtem nyerni."

Ewant két év múlva vitte el az Orica (pedig Ewans volt csapata a BMC és a Sky is érdeklődött iránta). A következő szezonban már ment a Vueltán, ahol meg is szerezte az első háromhetes szakaszgyőzelmét. 2016-ban a Girón vitt el egy mezőnyhajrát, de az egyre inkább az összetettre koncentráló ausztrál csapatban, nem kapott lehetőséget a Touron.

Utólag már tudjuk, pont ez a döntés adat meg a végső lökést neki arra, hogy váltson. És ha csak fele olyan karriert fut be a belga Lottonál, mint tette azt a nagy előd, már elégedett lehet.

Robbie McEwen ugyanis 2002 és 2008 között 12 szakaszt nyert a Girón, és 11-et a Tour de France-on. 

(Forrás: ridemedia, cyclist.co.uk)


Hozzászólások