ES Bringa - Ewan büszke arra, hogy a Tour utolsó tíz szakaszából három az övé lett
Ewan büszke arra, hogy a Tour utolsó tíz szakaszából három az övé lett
Fotó: Europress/AFP

Ewan büszke arra, hogy a Tour utolsó tíz szakaszából három az övé lett

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/15 16:05
Caleb Ewan szerint nem volt egészséges az a nyomás, amellyel meg kellett birkóznia az idei Tour de France-on és az azt megelőző hónapokban. Mint ismeretes, a 25 éves ausztrál André Greipel helyére érkezett a Lotto-Soudalhoz 2018 végén.

Ewan 2015-ben a Mitchelton-Scottnál lett profi, ám a csapata tavaly nem adott neki lehetőséget arra, hogy bizonyíthasson a Touron. Így aztán úgy érezte, ki kell lépjen a komfortzónájából és végül csapatot váltott.

"A Mitchelton úgy döntött, rámegy az összetettre, én pedig, mivel sprinter vagyok, nem illettem a képbe. Éveken át kőkeményen dolgoztam, de amikor az igazán nagy versenyeken akartam volna bizonyítani, úgy éreztem, hogy visszatartanak engem. Mindig azt mondták, hogy ezt a fejlődésem érdekében teszik, de ha most visszanézek, látom, hogy nem az én érdekemben csinálták ezt, hanem azért, mert nekik más terveik voltak."

"Sokat gondolkodtam azon, hogy maradjak vagy ne, végül vállaltam a kockázatot, és váltottam. A Mitcheltonnál ugyanis nem kaptam meg azt, ami ahhoz kellett volna, hogy jó eredményeket hozzak."

Ewan egy nagy formátumú sprinter, André Greipel helyére érkezett a Lotto-Soudalhoz. A 37 éves német még azt is felvetette, hogy 2019-ben az ausztrálért dolgozik majd, a csapat azonban a fiatalítás jegyében nagy tisztelettel ugyan, de visszautasította ezt az ajánlatot. Ewannek tehát komoly űrt kellett betöltenie.

"Nagyon kemény volt a Tour előtti időszak a számomra" - mondta az ausztrál, aki úgy indult el a versenyre, hogy első gyermekét - aki a vártnál hat héttel korábban jött a világra -, még nem engedték haza a kórházból. 

ewan.jpg Fotó: Europress/AFP

"Egy új csapattal érkeztem a Tourra, ahol első számú ember voltam, és ahol várták tőlem az eredményeket. Előtte nyolc évig ott volt nekik André, aki ez alatt az időszak alatt tíznél is több szakaszgyőzelmet szerzett. És nekem innen kellett folytatnom."

"Korábban még sosem Touroztam. Éreztem, ahogy a média figyelme rám szegeződik, és várják, sikerül-e hoznom az eredményeket, vagy esetleg kiderül, hogy a Mitcheltonnak volt igaza, amikor tavaly otthon hagytak. Óriási nyomás volt rajtam, mindenféle szempontból."

"Büszke vagyok arra, ahogy ezt kezelni tudtam, és amilyen eredményeket hoztam. Főleg, hogy a verseny első felében nem tudtam nyerni, így egyre nagyobb szükségem volt a győzelemre."

Ewan négyszer is ott állt már a dobogón, míg végre a 11. szakaszt meg is tudta nyerni. Ezt követően övé lett a 16. is, és ő győzött a Champs Elysees-n is. Egyértelműen ő volt az idei Tour legeredményesebb sprintere. 

"Elmentem a Tourra, ahol jól is teljesítettem. Hoztam az eredményeket az új csapatomnak. Év közben megszületett a kislányom is, aki szerencsére jól van. Rendkívül stresszes volt a Tour előtti időszakom, annyira, hogy az szerintem már nem is volt egészséges."

ewan2.jpg Fotó: Europress/AFP

"A legtöbb dolgot az életemben egyedül oldom meg, mindig is ilyen voltam. Nem tudom, hogy ez jó-e, néha talán jobb volna valakivel ezt-azt megbeszélni. Mindenesetre óriási megkönnyebbülés volt számomra, amikor véget ért a Tour."

"Az utolsó tíz szakaszból három az enyém lett. Erre azt hiszem, büszke lehetek. Főleg, ha hozzáveszem azt a nyomást, amit közben kezelnem kellett."


TheAge

Hozzászólások