ES Bringa - Evenepoel: "Tudom, kemény munkával jár, de az a tervem, hogy a legjobb legyek!"
Evenepoel: "Tudom, kemény munkával jár, de az a tervem, hogy a legjobb legyek!"
Fotó: Europress/AFP

Evenepoel: "Tudom, kemény munkával jár, de az a tervem, hogy a legjobb legyek!"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/19 08:45
"Láthatatlannak lenni? Vagy inkább repülni? Nem, semmi ilyesmi, én inkább csak szeretnék valahogy visszamenni az időben. Mert akkor egy csomó mindent másként, jobban csinálnék."

Ezt mondta Remco Evenepoel, amikor arról kérdezték, milyen szupererőt szeretne. Jobban csinálni? Ennél jobban? Amit ugyanis ez a 19 éves srác mutat első profi évében az egészen hihetetlen. Nehéz elképzelni, hogy bármit is lehetne ennél jobban csinálni. 

"Egyébként persze álmodni sem mertem volna semmi olyat, ami az idén történt velem. Nyertem jó pár szakaszt, behúztam a San Sebastiant és még Európa-bajnok is lettem időfutamban. Most megyek a vb-re, de utána szükségem lesz egy jó kis vakációra."

A kanadai egynaposokon elég fáradtnak tűnt. A német kör után elment az Ardennekbe edzeni, amit valószínűleg még nem sikerült teljesen kipihennie. Ha minden a tervei szerint alakul, a világbajnokságon lesz csúcsformában. Idén utoljára. Az, hogy ott lesz az egyenkéntin, papírforma döntés volt a belga csapat vezetői részéről. Az azonban, hogy a mezőnyversenyben is rajthoz állhat, némiképp meglepte Evenepoelt. 

"Az Eb-n Rik Verbrugghe megkérdezte, hogy akarom-e a mezőnyversenyt. Én meg naná, hogy igent mondtam. Ez egy olyan lehetőség, amit meg kell ragadnom. Még nem tudni pontosan, mi lesz a szerepem. Az időfutamra koncentrálok, de ha ott jó leszek, akkor jó leszek vasárnap a mezőnyversenyben is. Van a kettő között három nap pihenő. Az pont elég a regenerálódásra."

"A top 5 már jó eredmény lenne az egyenkéntin. A top 3 nagyszerű, a győzelem... nos, a győzelem meg fantasztikus. Roglic lesz talán a legnagyobb ellenfelem. De ott van Thomas, Dennis, Asgreen és Campenaerts is. De én is jó leszek."

ev1.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár a mezőnyverseny egyfajta bónusz Evenepoel számára, ne gondoljuk, hogy ott majd célok nélkül fog rajthoz állni.

"Nem jó a sprintem, úgyhogy ha valamit akarok, támadnom kell. Olvastam, hogy Mathieu van der Poel se nagyon akar várni. Ez jó, legalább tudom, kire kell tennem a kereket. Erős csapatunk van, rengeteg opciónk."

"285 km... Ilyen hosszú versenyen még sosem indultam. Mondjuk a San Sebastianra is mindenki azt mondta, hogy hosszú, és ki nyert? Hogy tervezek-e 10 km-es szökést? Nem, nem hiszem. Hogy kinek tudnék örülni? Azt hiszem, Tim Declercq győzelmének tudnék."

"Megleptek a győzelmek. A szezon elején nem igazán gondoltam volna semmi ilyesmit. Norvégiában már nagyon közel voltam, ott jött az érzés, hogy basszus, nyerhetek akár a profik közt is. Ezután beszéltem  Yves Lampaerttal, aki azt mondta, versenyezzek úgy, mint a juniorok között. Ő úgy látta, kicsit kiestem a győzelmi zónából. Ezért aztán elkezdtem támadni, és jöttek is a győzelmek. Mondtam is neki, hogy ő indította be a sikerszériámat."

"Remekül érzem magam a kerékpáron. Tudom, mit akarok. A legjobb lenni. Tudom, ez kemény munkával és áldozatokkal jár, de az a tervem, hogy a legjobb legyek."

"Hogy mi a gyengém? A kockakő, nem kérdés. A múlt héten edzés közben rákeveredtem a Flandria egyik útszakaszára. Mindent elkövettem, de az első szakasz után ráhagytam. Mondjuk úgy, a gumijaim nem voltak megfelelően felfújva."

ev.jpg Fotó: Europress/AFP

A nagyok, Peter Sagan és Julian Alaphilippe is rendkívül elismerően nyilatkoztak róla Kanadában.

"Elképesztő, amit már eddig is mutatott. Versenyben van a legjobbakkal, pedig még csak 19" - mondta Sagan. "A belgáknak irtó nagy mázlijuk van vele, ugyanis óriási jövő áll előtte."

"Időfutamban ő az egyik favorit" - mondta Alaphilippe. "Mondhatom ezt nyugodtan, ismerem őt, nem rakok rá ezzel extra tehet. A teljesítményével érte el, hogy esélyesnek tartsák. Látom rajta, hogy iszonyúan motivált. Az Eb-n brutálisan jól ment, nem sokan lesznek nála erősebbek a vb-n sem. Ami a mezőnyversenyt illeti, nos, a 285 azért hosszú ám, pláne egy időfutam után. Másrészt viszont Remcónál sosem lehet tudni."


Forrás: Het Hieuwsblad

Hozzászólások