ES Bringa - Evenepoel: "Nem zavar, ha az új Merckx-nek hívnak"
Evenepoel: "Nem zavar, ha az új Merckx-nek hívnak"
Fotó: Europress/AFP

Evenepoel: "Nem zavar, ha az új Merckx-nek hívnak"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/19 08:56
Az még finom megfogalmazás, hogy berobbant, de talán senki nem számított ilyen erős első évre. Remco Evenepoel öt nap alatt san sebastiani egynapost, és időfutam Európa-bajnoki címet nyert. De persze előtte is voltak szép eredményei.

Kihagyta az U23-at, egyből megérkezett a profik közé, ahol minden első éves profihoz hasonlóan, próbál figyelni és tanulni. Csak ő közben versenyeket és trikókat nyer. Teszi mindezt, 19 évesen.


Elég szépen alakul az első profi éved. Számítottál erre?
Minden sokkal jobban alakul, mint terveztem. Ez eddig egészen fantasztikus szezon. Nem gondoltam ennyi győzelemre.

Pedig elég magasak veled szemben az elvárások…
Az lehet, de ez soha nem izgatott. Mondjuk ha valaki januárban azt mondja nekem, hogy ilyen szezonom lesz, nyilván nem hiszem el.

Mi a helyzet a „megérkezett az új Merckx” kezdetű mondatokkal?
Nem zavar, én mindig mondtam, hogy az ilyen megjegyzések kifejezetten kedvesek számomra. Jól tud esni. Bár őszintén megvallva, szerintem ezeknek az összehasonlításoknak pont semmi értelme. Én a magam útját járom, magamat szeretném felépíteni.

Mi a helyzet a focival? Jó döntés volt abbahagyni?
Bár évekig játszottam, az igazi szerelem valahogy mindig is a kerékpár volt. Mikor még fociztam, alig néztem meccseket a tv-ben. A kerékpáros közvetítéseket viszont soha nem hagytam ki.

2000-ben születtél, Merckx-ről nyilván nem lehetnek emlékeid. De volt a példaképed?
Aki elsőre eszembe jut, ő Contador. De sokakat szerettem. Például Valverdét. De most Roglic is nagyon szimpatikus. Az meg hatalmas ajándék, hogy egy sorban vagyok Alaphlippel.

000_1JE86L.jpg Fotó: Europress/AFP

Mit szólsz az új generáció eredményeihez? Bernal 22 évesen nyert Tourt
Jönnek a fiatalok, ez látszik. Amit meg Egan csinált az egészen fantasztikus. Nagyon erős volt a hegyeken, szerintem teljesen jogosan nyert.

Esetedben reális lehet egy háromhetes győzelem?
Lépesenként haladunk, nem sietek sehová. A csapattal most ott tartunk, hogy egy GT még korai lenne. Ha eljön a pillanat, indulni fogok.

Akkor meglepetésként nem leszel ott a Vueltán?
Neeem:) Ahogy mondtam, még korai lenne.


(Forrás: AS)

Hozzászólások