ES Bringa - Evenepoel: "Én is olyan vagyok, mint Contador. Szeretem a kicsit őrült, bevállalós támadásokat"
Evenepoel: "Én is olyan vagyok, mint Contador. Szeretem a kicsit őrült, bevállalós támadásokat"
Fotó: Europress/AFP

Evenepoel: "Én is olyan vagyok, mint Contador. Szeretem a kicsit őrült, bevállalós támadásokat"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/06/06 10:56
Nibali és Contador nem lepődne meg, ha harcban lenne a végső győzelemért, a címvédő Carapaz kifejezetten tart tőle. Bizony, itt tartunk. A mindössze 20 éves, és pályafutása első felnőtt idényét futó Remco Evenepoel, sokak szerint esélyes lehet a Girón. 

Azt már soha nem tudjuk meg, hogy május 9-én ő lett volna-e Budapesten az első rózsaszín trikós, de valamelyik időfutam megnyerésére biztos esélye lett volna. Na de az összetettre? Hisz soha nem ment még egyben három hetet, ez lett volna az első nagy körversenye, ennek ellenére  sokak szerint így is jó lehetett volna. És még lehet is, hisz hiába az új dátum, és az októberi kezdés, Evenepoel ott lesz a Girón.


Miért maradtál a Girónál? Nem akartál volna változtatni?
Már télen is mondtam, itt az idő arra, hogy kipróbáljam magam egy háromhetesen, és erre a Giro lehet a legalkalmasabb. Ezt továbbra is tartom, így meg főleg, hogy nem rendezik meg az olimpiát. A Liége nekem ezzel kimarad, de szerintem így lesz a legjobb.

Contador nemrég azt mondta, nem lenne meglepve, ha sokáig a rózsaszín trikóért lennél harcban
Ezek csak szavak...de kétségtelenül nagy szavak, amiket köszönök. Összetett a Girón? Hát, nem tudom. Nyilván próbálkozni fogok, aztán meglátjuk ez mire lesz elég. Lehet csak egy nap leszek harcban a trikóért, lehet, hogy hosszabb ideig. Feladni nyilván egyszer sem fogom. A számaim jók, és emiatt kellően optimista vagyok.

Visszatérve Contadorra, tényleg ő volt régebben az egyik kedvenced?
Persze. Imádtam, ahogy ment, mert amikor nagy kört nyert, állandóan támadott a hegyeken. Nagyon szerettem a stílusát, hozzám is ez áll a közelebb. Sőt, szeretek kockáztatni, és bevállalni őrültnek tűnő dolgokat, ahogy ő tette. Nyilván így nagyobb az esélye, hogy nem érsz célba, de ha nyersz, az semmihez sem fogható érzés.

Hogy élte meg egy 20 éves srác a koronavírus járványt Belgiumban, ahol elég nagy volt a fertőzöttek száma?
Ugye mi mehettünk tekerni, szóval nagy differencia nem volt az átlag mindennapokhoz képest. Mondjuk annyi igen, hogy nem állhattam meg egy kávéra edzés közben. De semmi több. Talán a pihenőnap volt extrább, mivel akkor nem mehettünk sehova, maximum a közelbe sétálni. Bírtam ezt is, maximum kicsit furcsa volt, hogy nem mehettünk be mondjuk Brüsszelbe.

043_2466381.jpg Fotó: Europress/AFP

Amúgy jól viselted ezt az időszakot? Féltél valamikor?
Szerintem csak akkor térhetnek vissza a korábbi megszokott hétköznapok, ha megtalálják az ellenszert, és lesz oltás. Addig viszont be kell tartani azt, amit a kormány kér tőlünk. Félni? Nem féltem, az erős szó szerintem, de mégiscsak sok haláleset volt, ami azért elgondolkodtat és óvatossá tesz.

Mit szólsz azokhoz a véleményekhez, hogy az újrakezdés után 'kétsebességes' lesz a mezőny?
Én erre azt mondom, hogy profik vagyunk, így mindenki ismeri magát. Tudja mit kell tennie ahhoz, hogy formába kerüljön. Valamennyire biztosan előny volt, hogy például mi itt Belgiumban tekerhettünk a szabadban, de van két rendes hónapunk az újrakezdésig, ami azért elég idő.

A győztes mentalitás szerinted mennyire tanulható? Vagy ez ott van benned a születésedkor?
Hát erről apuékat kellene megkérdezni, állítólag ahogy megszülettem, emeltem a kezem, mintha épp nyertem volna valamit:) Amúgy érdekes körfogás ez, mert nyerned kell ahhoz, hogy tudd milyen esélyesnek lenni, és középpontba kerülni. Úgy szívhatod magadba ezt a mentalitást. Ami ha nincs meg benned, nehezebben nyersz.

Belgiumban nemrég kiadtak egy Monopoli társasjátékot, aminek Gilbert és te vagy az elején.
Igen, láttam. Egyből küldtem is tovább anyuéknak, meg a haveroknak. Marha büszke vagyok rá, mivel nálunk ez a  játék elég népszerű.

043_2453669.jpg Fotó: Europress/AFP

Neked van még olyan sportágad, amit követsz vagy szeretsz? Esetleg sportoló, akire felnézel?
Próbálok minden sportot figyelni, de a boksz például nagyon bejön. Bele kell állnod az ütésekbe, miközben gondolkozol a következő lépésen. Ezek a srácok nagyon különlegesek. Nemrég láttam egy dokumentumfilmet Anthony Joshuáról, és láttam, miket edz Conor McGregor. Sőt, időként nézem, hogy készül Jan Frodeno, aki triatlon világbajnok. Hajnali ötkor kel a srác, hogy mehessen úszni és még késő este is nyomja. Ilyenkor gondolok arra, hogy a mi sportunk annyira nem is nehéz. Pár órát tekersz naponta, aztán meg is vagy. 

Nemrég te is vállaltál extra kihívásokat, például ötvenszer felmentél a Geraardsbergenre. Ez honnan jött?
Kellett egy cél, és maga a kihívás élménye motivált. Versenyek nélkül is próbáltam valahogy koncentrált maradni.

És a görgő meg a virtuális tekerések?
Ezt főleg fejben nehéz kezelni, de aki jó időfutam menő, általában bírja ezeket. Országúti kerékpárosok vagyunk, ez a munkánk, és valahol ez is verseny volt.

Hiányzik, hogy végre minden rendesen, élesben menjen?
Persze. Szerintem ahogy beindul a szezon, valósággal repülni fog az idő. Egy pillanat alatt december lesz.

Itt egy interjú, és még nem beszéltünk Merckx-ről. Nem furcsa?
Hehe, tényleg:) Ez egy jó pont, előnyben lesztek, ha legközelebb kerestek:)


Gazzetta


 
Hozzászólások