ES Bringa - Evenepoel: Cél a vb, a Tour és az egynaposok
Evenepoel: Cél a vb, a Tour és az egynaposok
Fotó: Europress/AFP

Evenepoel: Cél a vb, a Tour és az egynaposok

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/07 09:28

Alig pár napja, hogy Remco Evenepoel sokkolva a kerékpáros világot, mindössze 19 évesen megnyerte a san sebastian-i egynapost. A fiatal sztár azonban nem pihen, máris új célokat tűzött ki maga elé. 

Egy ilyen váratlan és elképesztő győzelem után sokan valószínűleg beiktattak volna pár nap szünetet, hogy rendesen megünnepeljék a sikert. Evenpoelt azonban nem ilyen fából faragták. Az éjszakát már Belgiumban töltötte, másnap pedig rajthoz is állt egy kritérium versenyen. Ott egy fagyi a szervezők unszolására azért belefért, a verseny után pedig az újságíróknak is beszélt:

"Előző este Molban ugyan beugrottam a helyi szurkolói klubomhoz, de nem vertük nagy dobra a dolgot. Nem ettem vagy ittam semmi különlegeset. Reggel pedig csak feküdtem az ágyban, meredtem a plafonra, és azt gondoltam: Mégis mi a fenét értem el tegnap?"

A válasz egyszerű, szenzációs versenyzéssel megnyerte élete első World Tour egynaposát. Nem is akárhogy, hiszen az utolsó előtti emelkedőn még leszakadt az élmezőnytől:

"A nap elején nem érzetem jól magam, de aztán megtaláltam a ritmust. Az emelkedőn ahol leszakadtam, már technikai probléma miatt ragadtam hátul. Sok kockázatot vállaltam, hogy visszaérjek, aztán elindultam Skujinssal. A terv az volt, hogy elől kezdve az emelkedőt segítsem Mást. Aztán a hegy tetején volt húsz másodperc előnyöm, tudtam hogy ez elég lesz."

Nem csak megtartotta, hanem növelte is ezt az előnyét, a célba pedig teljesen egyedül érkezett. Ünneplés gyanánt ujját a szája elé téve üzent a monacoi költözése kapcsán őt kritizálóknak:

"Nem rosszindulatúnak szántam a mozdulatot, csak jeleztem: A kritikák nem befolyásolnak engem."

EBEUlXuXUAAGne4.jpg Fotó: Twitter

A győzelmet természetesen eddigi karrierje legnagyobb eredményének tartja, túlszárnyalva még a junior korosztályban szerzett világbajnoki címeit is. A szezon legfontosabb célját már elérte, azonban nem pihen, csütörtökön már az Európa-bajnokság időfutamán indul: 

"A pálya nem túl technikás, ami fekszik nekem. Megvan a hitem és a motivációm, mindent beleadok, aztán meglátjuk hogy sikerül."

A szezon viszont az EB-vel nem ér véget, Evenepoel a yorkshire-i világbajnokságon is indulni tervez:

"Normális esetben 6 hétig tudom fenntartani a csúcsformámat, szóval működhet a dolog. A célom ott is az időfutam, de talán a mezőnyversenyen is indulok. Persze az 284 kilométer... hoppá, az 1 órával több mint, amit eddig versenyeztem"- mosolyodik el.

"Lehet, hogy idén kihagyom az ezzel járó stresszt. Jövőre, a svájci VB pályája nagyon hasonlít majd a San Sebastian útvonalához. Ott akár már a győzelemért is küzdhetek."

000_1J712M (1).jpg Fotó: Europress/AFP

Hihetetlenül ambiciózus tervek ezek egy 19 éves versenyzőtől. Evenepoelt azonban bevallása szerint Egan Bernal példája is inspirálja, hiszen a kolumbiai versenyző mindössze 22 évesen nyert idén Tour de France-t. Igaz, ez a háromhetes egyelőre még nem szerepel a belga sztár terveiben:

"Bernal megmutatta, hogy ilyen fiatalon is végig lehet járni a ranglétrát és felérni a csúcsra. Már a második Tourját megnyerte, ami elképesztő. Én viszont 2023-ig még nem tervezek indulni a versenyen, addig inkább a Giro és a Vuelta szerepel a terveimben. Lesz három évem felkészülni, aztán ott derül ki igazán, milyen erős is vagyok."

A hosszú távú célok között tehát természetesen szerepel a Tour megnyerése, azonban nem csak ez, hanem sok minden más is:

"Tour, Vuelta, Giro, a Lombardia és Liege-Bastogne-Liege győzelem. Olimpiai és világbajnoki cím. Ha ezeket mind megszereztem, visszavonulok.


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: Het Nieuwsblad

Hozzászólások