ES Bringa - Enric Mas: "Nem pár év múlva, hanem most szeretném megnyerni a Tourt"
Enric Mas: "Nem pár év múlva, hanem most szeretném megnyerni a Tourt"
Fotó: Europress/AFP

Enric Mas: "Nem pár év múlva, hanem most szeretném megnyerni a Tourt"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/28 09:58

Bírja a nyomást, mer nagyot álmodni, és úgy érzi, megérett egy nagy győzelemre. A jelenlegi csapatában is képesnek tartja magát arra, hogy megnyerje a Tourt. Nem, nem pár év múlva. Hanem idén, újoncként.
A tavalyi Vueltán másodikként záró, és jelenleg a Katalán körön tekerő Enric Mas-szal, a spanyol AS készített interjút.


Milyen volt a tél? Sikerült megfelelően felkészülnöd erre a szezonra?
A rajt előtt három részre osztottuk fel a csapattal az edzéseket: lesz egy lazább rész, egy kemény, és egy elviselhető. Próbáljuk keverni a dolgokat, épp ezért nem csak egy brigáddal tekerek a Tourig. Én például azokkal is nagyon szeretek együtt menni, akik a kockaköves egynaposokra készülnek. Voltam Kolumbiában, ahol magaslaton, jó időben tekertünk. Ott kiválóan éreztem magam. Ennek eredménye volt az Algarvés negyedik helyem.

Andorrában laksz, milyen az ottani élet?
Szuper, leszámítva a telet. Mert én és a hideg nem vagyunk túl jó barátok. Amúgy csomó versenyző lakik ott, szóval mindenig van kivel elmenni edzeni.

Mennyi szabadidőd van?
Azt a keveset próbálom a családdal tölteni. Átlagos dolgokat csinálok otthon, például sorozatokat nézek. Meg sportot a tv-ben. Régen úsztam és kosaraztam, ezeket a mai napig szeretem. Mallorcai vagyok, szóval a víz és a tenger nekem lételemem. Amúgy annyira nem is voltam rossz úszó.

D2qTGREWsAExNRy.jpg Fotó: twitter

2013-ban vitt el Contador alapítványi csapata, 3 éve kerültél a Quick Stephez, tavaly pedig Vuelta második voltál? Szerinted nem haladsz túl gyorsan?
Abszolút nem. Szépen jövök fel. 2017-ben mentem először nagy körön, és abban az évben például nem is nyertem semmit. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy felépítsem magam.

Mit szóltál ahhoz, amikor Contador egyértelműen az utódjának nevezett?
Jól esett, és nagyon büszke voltam. Amikor kezdtem, és az ifiben tekertem, ő akkor volt a csúcson. Követendő példa volt számunkra.

Azt mondják rólad, hogy nagyon jól bírod a rád nehezedő nyomást.
Ez tényleg így van. Nem érdekel mit írnak rólam, én magamnak és a csapatomnak akarok megfelelni. Ha van egy nagy cél, amit el kell érni, az csak motivál. Minden nap, és minden edzésen fejlődni akarok, nekem ez a legfontosabb.

Korábban volt olyan nyilatkozatod, ahol az idei Tour-győzelemről beszéltél. Ez igaz?
Igen. Kellően céltudatos vagyok, és szeretek nagyokat álmodni. Persze, két lábbal a földön járok, tudom, hogy újonc leszek, viszont a maximumra törekszem. Ez pedig a sárga trikó. Nem lesz könnyű dolgom, de ezt az egészet én választottam magamnak. 

D2h9roKX0AAyyyB.jpg Fotó: twitter

És ehhez meglesz a kellő támogatás a csapatod részéről?
Azt hiszem igen. Kellően jó sorunk van arra, hogy az első hetet túléljem. Aztán jöhetnek a hegyek. Ott pedig már minden rajtam múlik. A keret nagyjából összeállt, Alaphilippe és egy sprinter biztosan ott lesz a sorban. A többiek meg remélem nekem segíthetnek.

Az év végén lejár a szerződésed. Gondolkozol a váltáson?
A Tour végig ezzel a kérdéssel nem is szeretnék foglalkozni. A Quick-Stepnek rengeteget köszönhetek, náluk lettem igazi versenyző, mindenben segítettek, én pedig kiválóan érzem magam a csapatnál. Ha ezt nézem, semmi értelme nem lenne elmenni.

Egy utolsó kérdés: szerinted milyen szinten áll most a spanyol kerékpársport? Sokak szerint te vagy az új generáció egyértelmű vezére.
Ha így gondolják annak örülök, de nekem ez nem jelent terhet. Szerintem sok jó kerékpárosunk van. Soler, az Izagirre-tesók, Fraile, Landa vagy David de la Cruz. Nyilván egy kis időnek el kell telni, hogy Puritóhoz, Contadorhoz, meg Freiréhez hasonló eredményeket hozzunk, de szerintem sok van bennünk. Ja, és ha az eredmények kerülnek szóba, ki ne hagyjam Valverdét. Róla még jelen időben kell beszélni. 
Hozzászólások