ES Bringa - Enric Mas: Ha csak a felét el tudnám érni annak, amit Alberto, nagyon boldog lennék
Enric Mas: Ha csak a felét el tudnám érni annak, amit Alberto, nagyon boldog lennék
Fotó: Europress/AFP

Enric Mas: Ha csak a felét el tudnám érni annak, amit Alberto, nagyon boldog lennék

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/12/21 16:35
"Nem szeretném őt nyomás alá helyezni, de, ha meg kellene neveznem az utódomat, Enric Mas nevét mondanám. Akár korszakos versenyző is válhat belőle. Tökéletesen alkalmas arra, hogy kiváló háromhetes-menő legyen. Fiatal, pehelysúlyú, remekül megy az óra ellen, technikás és gyorsan regenerálódik."

Ezeket a gondolatokat Alberto Contador mondta arról az Enric Masról, aki óriásit ment a Vueltán, és összetettben a második helyen zárt. Persze ők ketten elég régóta ismerik már egymást, tekintve, hogy Enric a nagy előd alapítványi csapatában tekert három évig. Sőt, 2015-ben a 20 éves Mas volt az egyetlen, akit meghívtak a csapatból a Tinkoff edzőtáborába. 

Túl azon, hogy honfitársak, rengeteg közös van kettejükben. Mindketten kiváló hegyi-menők, szeretnek agresszív mentalitással versenyezni, sőt, még ugyanolyan magasak is. Ráadásul Contador utolsó, az Anglirun aratott nagy győzelme alkalmával, Mas azok között volt, akik a legtovább elöl voltak Albertóval, mielőtt az végérvényesen eltűnt a többiek szeme elől Spanyolország legkeményebb emelkedőjén.

Persze nem csak honfitársa volt odáig meg vissza tőle a Vuelta után, hanem Quick-Stepes csapattársa, a sprinter, Elia Viviani is.

"Megvan benne minden ahhoz, hogy nagy kört nyerjen. A Sky-nál láttam, milyen iszonyatosan keményen dolgozott G és Froomey, és azt is tudom, hogy Enric milyen elképesztő mennyiségű munkát végez el. Az emberek azt mondják, hogy ő a következő Alberto Contador. Én meg azt mondom, hogy ő Enric Mas, aki kétségtelenül komoly lépést tett afelé, hogy ő is nagy bajnok legyen. Úgy támadott Andorrában, mintha még csak az első hegyi szakaszon lettünk volna."

mas.jpg Fotó: Europress/AFP

Mas két nappal a vége előtt még nem volt dobogón, ám az utolsó hegyi szakaszon remekül hajrázott. Előbb egyetlenként volt képes követni Simon Yates támadását, aki Nairo Quintana és Miguel Ángel López nyomába eredt. Majd az utolsó emelkedőn López és ő megindultak, és végül a fiatal spanyol sprintben lenyomta kolumbiai ellenfelét. 

"Az emberek azt mondják, hogy egy hegyi-menő vagyok, aki egészen jó időfutamokra is képes. Szerintem ez jól summázza azt, amilyen vagyok. Persze hosszú út áll még előttem, úgyhogy a téli fölkészülésem elég nagy részét a TT-kerékpárom társaságában töltöm."

Mas remek csapatjátékos, ugyanakkor igyekszik a maga útját járni. És ez így volt már tízes évei elején is, amikor még otthon lakott Mallorcán.

"Az egyik haveromnak volt egy kerékpárja, én pedig elkértem tőle, mert ki akartam próbálni. És a dolog jól ment. Lehettem 12 vagy ilyesmi. Innentől kezdve viszont nem figyeltem senki másra, nem foglalkoztam a többiekkel, csak mentem a magam feje után."

"13 éves koromtól kezdve elég sokat jöttem versenyezni az anyaországba. Nem ritkán trófeával tértem haza. A szüleim támogattak, néha még anyagilag is segítettek, ha a klub esetleg nem bírta."

mas2.jpg Fotó: Europress/AFP

A Caja Rural és az Euskaltel is érdeklődött Mas után, ám, amikor 2013-ban Fran Contador megkereste a fiatal spanyolt, nem volt kérdés, Madridba vezetett az útja. 2016-ban azonban a Klein Constantiába szerződött, ami a Quick-Step fiókcsapatának számított.

"Nem nagyon volt más választásom. A kerékpár nem igazán működött jól Spanyolországban."

A váltás remekül sikerült, hozta az eredményeket, így aztán magától értetődő lépés volt, hogy a Quick-Step megkínálta őt egy profi szerződéssel. A Movistar is megkereste őt, de Mas visszautasította őket, mert úgy látta, már amúgy is sok összetett-menő tekert a csapatban. 

Egyik legfontosabb, legelőnyösebb tulajdonsága, hogy mindenből tanulni akar, amiből csak lehet. Az idei Vuelta valamennyi szakasza után fölment a csapatbuszba és visszanézte a versenyt. Tudni akarta, mit rontott el, és mit csinált jól. Szobatársa, a nála tíz évvel idősebb Michael Mørkøv is igyekezett segíteni a fiatal Masnak, amikor csak szüksége volt rá.

"Rengeteg tanácsot és támogatást kaptam tőle. Versenyzett Albertóval is, úgyhogy ő aztán tényleg tudja, milyen is egy háromhetes. Sokat segített, amikor esténként elmondta, hogy a csapat mennyire elégedett velem. Levette rólam a nyomást, megkönnyítette a dolgom. Segített otthonosabban mozognom egy számomra még meglehetősen ismeretlen területen."

mas3.jpg Fotó: Europress/AFP

Mas annak ellenére teljesített jól az összetettben, hogy a csapat nem igazán tudta őt segíteni, hisz elsősorban a sprintekre mentek rá. 

"Akár még ennél is jobban teljesíthettem volna, ha lett volna egy plusz emberem a hegyekben. De a csapat elképesztő volt, semmiféle nyomást nem éreztem a részükről."

Enric nem volt túl boldog, hogy az idén nem mehetett a Tourra. A Vuelta utáni sajtótájékoztatón pedig nem is rejtette véka alá, hogy jövőre mindenképp ott akar lenni a francia körön. Ami pedig a Contadorral való összehasonlítást illeti, arról a következőket mondta:

"Őszintén szólva nem zavar ez a hasonlítgatás. Abszolút megértem. Ugyanakkor mindig elmondom, hogy Alberto az Alberto, én pedig én vagyok. Mi ketten mások vagyunk. Persze, ha csak a felét is el tudnám érni annak, amit ő, akkor már nagyon boldog lennék."


(Forrás: Procycling)
Hozzászólások