ES Bringa - Enric Mas: Giro helyett máris jöhet a Tour!
Enric Mas: Giro helyett máris jöhet a Tour!
Fotó: twitter

Enric Mas: Giro helyett máris jöhet a Tour!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/10 17:28

Szeptember 13-án egy kifejezetten extra címlappal jelent meg a Marca. A spanyol sportújság első oldalát (fotó: ITT) nem a Real Madrid, nem az Atletico, hanem az országúti kerékpár uralta. Pontosabban két versenyző: Enric Mas és Alejandro Valverde. Előbbi még meg sem született, amikor utóbbi már megkapta az 'El Imbatido', vagyis a verhetetlen becenevet.

A spanyol szurkolók akkor még - pár nappal a Vuelta vége előtt - hittek benne, hogy két hazai versenyző is ott lehet a dobogón. Aztán kiderült, hogy Valverde nem bírja végig Yates tempóját, a fiatal Mas viszont bejött a második helyre. Úgy, hogy az első héten egy betegség miatt még antibiotikumokkal kezelték. Majd miután Albert Contador többször is egyértelműen az utódjának nevezte, gyorsan eldőlt a sorsa.

Ő lett az ügyeletes reménység, az a spanyol kerékpáros, aki újra háromhetest nyerhet.

"Őszintén szólva nem zavar az állandó összehasonlítás. Abszolút megértem. Ugyanakkor mindig elmondom, hogy Alberto az Alberto, én pedig én vagyok. Persze, ha csak a felét el tudnám érni annak, amit ő, akkor már nagyon boldog lennék."

043_05502909.jpg Fotó: Europress/AFP

A korábbi versenyzők viszont nyugalomra és türelemre intenek vele kapcsolatban. Hiába a kiváló Vuelta, ebből még nem következik automatikusan egy erős Tour.

"Még csak pár éve profi, szóval maradjuk türelmesek, még ha ez nem is könnyű - mondta Purito. "Azzal használunk a legtöbbet, ha nem helyezünk rá feleslegesen plusz nyomást. Ő egyébként is maximalista magával szemben. Amúgy meg ott van Landa, Soler és De La Cruz, tőlük is várható egy-egy szép eredmény."

Hasonlót látja a kérdést Miguel Indurain is.

"idén bevállalja a Tourt, de ott túlzás lenne azt kérni tőle, hogy legyen harcban a sárga trikóért. A Vueltán csodálatosan ment, de még túl korai azt várni, hogy megnyerje az összetettet. Türelemre és munkára van szüksége, de egy nagy eredmény tényleg benne lehet."

Mas mindenesetre úgy érzi, készen áll a Tourra.

"Ha azt kérdezitek mi a célom, akkor azt mondom: nyilván a győzelem. De ennek még nincs realitása, hisz azt sem tudom, milyen belülről egy Tour. Ahhoz, hogy ott lehessek a hegyeken, előbb túl kell élni a feszült első szakaszokat, ahol mindig sok a bukás. Bár azt hiszem, nekünk pont az ilyen helyzetekre van tökéletes csapatunk."

DwTsg8IWwAA_itu.jpg Fotó: twitter

És a csapat kérdésénél meg is állhatunk, hisz az ősz során többször is felmerült, hogy Mas esetleg eligazol.

"Élő szerződésem van, a Quick-Steptől kaptam meg két éve a nagy lehetőséget, és ezzel szeretnék is élni."

A csapatváltást illető kérdést tehát lezárhatjuk, bár az érdekes lesz, ha mondjuk a szintet lépő Kometa csapat, valóban megkínálja egy szerződéssel a korábbi versenyzőjét. Mert Alberto mellett, Fran Contador is célozgatott arra, hogy nagy álmuk Mas leigazolása.

"Enric szerintem most jó helyen van" - nyilatkozta Contador. "De az biztos, hogy a nagy célok eléréséhez a lehető legkomolyabb támogatásra lesz szüksége. Mert erős csapat nélkül, nem lehet Tourt nyerni."


(Forrás: cyclingnews, biciciclismo)
Hozzászólások