ES Bringa - "Én lepődtem meg a legjobban, milyen könnyű győzni"
"Én lepődtem meg a legjobban, milyen könnyű győzni"
Fotó: Europress/AFP

"Én lepődtem meg a legjobban, milyen könnyű győzni"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/01/10 09:18

Greg Van Avermaet 2017-ben megnyerte első nagy klasszikusát, a Roubaix-t, plusz szerzett még hozzá néhány győzelmet és dobogót, így aztán nem csoda, hogy a WT-pontverseny élén végzett. De vajon mi következik majd ezek után a számára?

2016 az átalakulás éve volt. Megtanult nyerni. Szakaszt nyert a Tour-on, viselte a sárga trikót, olimpiai bajnok lett, valamint győzött Montrealban is. Idén a sorozat folytatódott, az Omloop, a Harelbeke, a Gent Wevelgem és a Roubaix megnyerésével, valamint két értékes második hellyel a Strade Bianchén és a Flandrián. A szezon második fele aztán csendesebben alakult, és elmaradtak a győzelmek, igaz, Top 10-es helyezésekből akadt bőven.

"Korábban jó voltam a klasszikusokon, de soha nem nyertem, viszont az év vége mindig erős volt. Most több győzelem is összejött az egynaposokon, de a Tour után már nem ment úgy. Jött egy betegség, aztán elvitt még a lendület a szezon végéig, de inkább csak Top 10-es eredményeket hoztam."

Érdekes dolog ez a pontverseny. Nem igen van kerékpáros, aki úgy vág neki a szezonnak, hogy meg akarja nyerni. Ez inkább csak következmény. Persze egy nagyon kellemes következmény.

"Soha nem ez a cél, inkább csak gyűjtögeted a pontokat. De mivel elég sok pontot szereztem tavasszal, elkezdett érdekelni a dolog. Az a nagy erősségem, hogy mindig ott vagyok elöl, így aztán szépen gyűltek a pontok, és végül sikerült."

Sok kritika éri a WT-t a pontszámítási rendszer miatt. Nehéz ugyanis összehasonlítani a nagy klasszikusokon aratott győzelmeket a háromheteseken szerzettekkel. Greget azonban ez nem nagyon érdekli.

"Számomra sokat jelent ez a rangsor. Egész évben jónak kell lenni, hisz ott van Froome és Sagan, akik szintén nagyon sok pontot gyűjtenek. Nagy dolog ezt megnyerni, mert az ember be akarja bizonyítani magának, hogy ő a legerősebb kerékpáros a világon... Persze nem érzem, hogy én lennék az, de a pontverseny azt mutatja, hogy ott vagyok a legerősebbek közt. Peter és Chris valószínűleg azért erősebb nálam."

gva6

Fotó: Europress/AFP

Van Avermaet-t és Froome-ot nem is érdemes összehasonlítani, teljesen másban utaznak, útjaik szinte sosem keresztezik egymást. Sagannal már más a helyzet. Kettejük között már van átfedés bőven, a különbség annyi talán, hogy Peter repertoárja egy kicsit szélesebb. Greg a mezőnyhajrákban nem olyan szívesen vesz részt, pedig ő sem lassú a végén.

"Peter nagyon erős, éppen ezért nagyon nehéz megverni. Óriási tehetség és rendkívül technikás versenyző. A legközelebb a klasszikusokon vagyok hozzá, ott van a legtöbb esélyem ellene."

Az Omloop nem tartozik a legnagyobb presztízsű versenyek közé, részben talán azért, mert nagyon korán van a versenynaptárban. Greg azonban nagyon szereti, nem véletlenül, hisz az elmúlt két évben ő tudott ott győzni. Viszont az is tény, hogy soha senki nem nyerte még meg ezt a versenyt, és az általa annyira vágyott Flandriát ugyanabban az évben.

"Tavaly lett WT-verseny, úgyhogy most jóval erősebb mezőny volt. Egyébként a Flandria után ez a második legfontosabb verseny Belgiumban. Az elmúlt két évben én nyertem, ami komoly önbizalmat ad nekem."

"A kerékpár sokkal könnyebb most, mint három-négy évvel ezelőtt volt. Nehéz azonban megmondani, hogy mi változott. Az biztos, hogy bizonyítani akartam magamnak, ugyanis nem voltam benne biztos, hogy tudom, hogy kell versenyt nyerni. Az önbizalom nagyon fontos. A csapat hitt bennem, és ezért én is jobban hittem saját magamban."

gva4

Fotó: Europress/AFP

Az Omloop után megnyerte a Harelbekét, majd elég furcsa körülmények között a Gent-Wevelgemet is, utána azonban jött a Flandria, ami elég pechesen alakult a számára. Annak ellenére, hogy második lett, vagy úgy is mondhatjuk, hogy pont azért. A Muur előtt nem volt túl jó pozícióban, amikor elöl Philippe Gilbert megindult. Greg azonban nem esett pánikba, és az utolsó emelkedőn Oliver Naesen, Sagan és ő üldözni kezdték az élen állót. Peter azonban beleakadt az egyik kordonba és mindhárman buktak. Greg összeszedte magát, de Gilbert túl erős volt, és már nem tudta őt utolérni.

"Ha nem buktunk volna a Kwaremonton, megcsináltuk volna. Nem okolom Petert, mindent megtett, amit tudott, de ilyen a sport. Felálltam, megnéztem a kerékpáromat, semmi baja nem volt, úgyhogy fullon tudtam tovább nyomni. Erős voltam, de Philippe sem ment gyengén és be tudta fejezni. A fejemben nem volt vége a versenynek a bukás pillanatában. Engem le kell lőni, hogy valaki megállítson."

Ez után jött a Roubaix, amiről Greg azt mondja, nem igazán fekszik neki. Szokásától eltérően egy konzervatív versenyt futott, és végül egy ötfős sprintet nyert meg a velodrome-ban.

"Tényleg egy óvatos versenyt futottam. Elég jó tavaszom volt, úgyhogy elégedett voltam, ami sokat segített. Top 10-re számítottam, szóval a győzelem egy óriási dolog volt a számomra."

Egy meglehetősen komoly rivalizálás is folyt ezen a tavaszon korábbi csapattársával, Gilbert-rel. Mindketten remek tavaszt produkáltak, de Greg jött ki valamivel jobban a párharcból, bár a Flandria-Amstel-dupla sem volt gyenge éppen.

"Phil ugyanolyan típusú versenyző, mint én. Idősebb, több nagy eredménye van, viszont én már évek óta első számú ember szerettem volna lenni a BMC-nél, és már évek óta szerettem volna klasszikust nyerni. Örülök, hogy ő a Quick-Stepnél van, így mindketten egyszerre támadhatunk, nem kell visszafognunk magunkat a másik miatt."

gva5

Fotó: Europress/AFP

Ez után a két nagyszerű év után felvetődik a kérdés, vajon mit tartogat a jövő számára az egynaposokon.

"Voltam már hetedik a Liége-en, tavaly pedig 11. lettem. Szeretem ezt a versenyt, és most az utolsó hegyen még ott tudtam lenni Valverdével és a többiekkel. Egy km-rel a vége előtt még a második helyen álltam. De természetesen idén is a Flandria az első számú cél, és talán még a Strade Bianche, az a két verseny, ahol tavaly a második lettem. Mindig azt gondoltam, hogy a Flandria és az Amstel passzolnak hozzám leginkább, azonban még egyiket sem sikerült soha megnyernem."

Greg tehát megtanult győzni. Saját bevallása szerint nem lett erősebb a korábbi évekhez képest, csak nagyobb az önbizalma és taktikusabban versenyez.

"Egyszer csak elkezdtem jó döntéseket hozni a versenyek kulcspillanataiban. Én lepődtem meg a legjobban, hogy a győzelem milyen könnyű is tud lenni."

 

(Forrás: Procycling)
Hozzászólások