ES Bringa - Emmanuel Hubert: "Quintana új kihívásokra vágyott”
Emmanuel Hubert: "Quintana új kihívásokra vágyott”
Fotó: Europress/AFP

Emmanuel Hubert: "Quintana új kihívásokra vágyott”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/28 07:50
Nyolc év után elhagyja a Movistart Nairo Quintana, a kolumbiai kerékpáros 2020-tól az Arkea-Samsicban versenyez majd. A 2014-es Giro d’Italia és a 2016-os Vuelta a España győztese sok hullámhegyet és -völgyet átélt a spanyol csapattal, ám az utóbbi évek már inkább a belharcokról szóltak.

Talán a legfájóbb pont a csapatkapitányságért vívott csata mellett, hogy a Tour de France-on nem sikerült eddig győznie Quintanának – ez lesz a legfőbb célja új együttesénél. Éppen az idei francia körverseny után jelentették be érkezését olyan tapasztalt társ mellé, mint Warren Barguil, de az ő győzelméért teker majd honfitársai közül Winner Anacona és testvére, Dáyer Quintana is. Előtte azonban fontos döntés vár a jelenleg profi kontinentális Arkeára: decemberben dől el, hogy felkerülnek-e a World Tour csapatok közé.

nairo-quintana-1.jpgFotó: Europress/AFP

A francia együttes általános igazgatója az 1995 és 1997 között profiként versenyző Emmanuel Hubert. Vezetésével a mezőny meglepetéscsapatává szeretnének válni. A sportvezető a spanyol El Paísnak mesélt Quintana leigazolásáról és a jövőbeli terveikről.

Miért döntöttetek úgy, hogy Nairo Quintanát környékezitek meg?

Ennek egyszerű oka van: Nairo jelenleg a világ egyik legjobb kerékpárosa és éppen elérhető volt, hiszen nem hosszabbított a Movistarral. Számomra is nagy lehetőség, hogy vele dolgozhatok.

Mikor vettétek fel vele a kapcsolatot?

Először májusban beszéltem vele erről, ekkor kezdődött a folyamat, hogy meggyőzzük, érdemes minket választania. Nagyon nyitott személyiség, emellett a szó minden értelmében véve profi, alázatos, igazi csapatember.

Miből gondoltátok, hogy nyolc év után elhagyhatja a spanyolokat?

A Movistar nagyon fontos csapat Nairo életében, nem könnyű egy jól működő gépezetet otthagyni. Ugyanakkor jól átgondolta a döntését: környezetváltozásra és új kihívásokra volt szüksége.

Winner Anacona és Dáyer Quintana leigazolása is közrejátszott a döntésében?

Nem hiszem, hogy ezen múlt. A két kolumbiairól azt mondhatom, pont ilyen kerékpárosokra volt szükségünk, illenek a csapatba.

nairo-quintana-2.jpgFotó: Europress/AFP

Már úgy alakítjátok ki a keretet, hogy azt tartjátok szem előtt: Quintana köré épül a csapat?

Nairo lesz a vezető, nem kérdés. Masszív együttest akarunk kialakítani. Persze lesz olyan is, amikor Warren Barguilért fog dolgozni, és fordítva. Ki kell használnunk, hogy két ilyen nagyszerű sportolónk van. Nagyon jó a hangulat nálunk, biztos, hogy ez is mellettünk szólt a döntésénél.

Bíztok benne, hogy megkapjátok az UCI-től a World Tour-licenszet?

Most még nem tudok erről érdemben nyilatkozni. Ami biztos, hogy Nairo sikerei nem neki, hanem a Movistarnak hoztak pontokat, ezekkel tehát nem számolhatunk.

Melyik lesz az első versenye az Arkeában?

A Tour Colombia 2.1. februárban. Előtte pedig hivatalosan is bemutatjuk a csapatot januárban.

Mik az Arkea céljai a közeljövőre nézve?

Kis csapat voltunk, de lépésről lépésre haladunk. Az, hogy nagy neveket is tudunk igazolni, már hatalmas előrelépés.


El País

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások