ES Bringa - Előzetes: 83. Fléche Wallonne
Előzetes: 83. Fléche Wallonne
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 83. Fléche Wallonne

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/24 09:26

A  Flèche Wallonne-ról mindenkinek a Mur de Huy, és mostanában Alejandro Valverde neve ugrik be elsőként. Nem véletlenül. Ez a bő egy kilométeres emelkedő emblematikus pontja a második ardenneki klasszikusnak, minden évben a Mur de Huy dönti el, ki a legerősebb és a legtaktikusabb azon a napon. 

"Csak 1.300 méter hosszú, de egy örökkévalóságnak tűnik. Főleg az utolsó néhány méter. Soha nem éreztem még akkora fájdalmat és eksztázist  egyszerre , mint amikor én értem fel elsőként"  - mondta a 2002-es győztes, Mario Aerts .

Az FW-t 1936-ban rendezték először, de sokáig hiányzott belőle az egyediség, valami csak rá jellemző extra. Valami, amiről bárki egy pillanat alatt be tudja azonosítani.

1983 volt az első olyan év amikor a verseny a Mur de Huy-jel - és Bernard Hinault győzelmével - zárult. A kerékpársportban gyakran használjuk a brutális  jelzőt. Ha van olyan, amikor ez nem túlzó, akkor az pont a Huy. 

A hegy meredekségére jellemző, hogy a versenyzők a 39/28-as áttételt igyekeznek használni. Iszonyatosan robbanékonynak kell lenni a végén, olyan opció nincs, hogy valaki majd szépen lassan felőrli és leszakítja az ellenfeleket. Ez azért sem működik, mert ez a verseny rövidebb, mint a többi nagy egynapos, így aztán viszonylag sokan szoktak ott maradni a végére. 

Aki nem ismeri kellően a Mur de Huy-t, annak az eleje csalóka lehet. A folyó mellől indul az emelkedő egy laza 7 százalékos résszel. Ezt követi egy szinte sík szakasz, majd ismét emelkedni kezd az út, de a meredekség még itt is csak 5-6 százalék. Ez semmi ahhoz a horrorhoz képest, ami még csak ez után következik. 

043_05331370.jpg Fotó: Europress/AFP

Ekkor jön egy olyan rész, ahol hét kápolna szegélyezi az utat. Ha tehetnék, a versenyzők itt elmondanának egy imát, erre azonban sem idejük, sem erejük, ugyanis az emelkedő itt komolyan bekeményít. Tizenkilenc százalékot írnak az út mellett. Ezt követi egy pokolian nehéz S kanyar, amely a hegy kritikus pontja. A 2008-as győztes, Kim Kirchen szerint sokan itt nézik be a Mur de Huy-t.

"Az elején ott kell lenned az első 15-20 között, különben nincs esélyed a győzelemre. Utána azonban nagyon fontos a kivárás, hogy maradjon erőd az S kanyar utánra. Ha ugyanis már ott a határon vagy, biztos, hogy nem győzhetsz. Mivel egyébként már közel a cél, sokan pánikolnak, és sokkal keményebben mennek, mint kellene. Ez pedig a végén lehetőséget ad a többiek számára." 

Persze könnyű itt hibázni. A meredekség elképesztő, alig pár méter van már csak hátra, a kordonok mögött az emberek eksztázisban vannak, így aztán érthető, hogy sokan itt már elmennek a falig. Az eddigi győztesekben azonban az a közös, hogy meg tudták őrizni a hidegvérüket, és tudtak még egy kicsit tartalékolni az utolsó nagy erőkifejtés előtt. 

043_05331402.jpg Fotó: Europress/AFP

Az S kanyar után a meredekség valamelyest csökken, jön egy enyhe balos ív mintegy 300 méter hosszan. A legjobbak itt még mindig nem a maximumon tekernek, megpróbálják azt kitolni ameddig csak lehet. Közben az úton az Huy Huy Huy feliratok biztatják a versenyzőket. Balra egy kőházsor, jobbra egy kegyhely, csak ha a hét kápolna nem lett volna elég. 

Aztán egyszer csak hirtelen már nem utat látnak maguk előtt, hanem feltűnik a kék ég. Ez azt jelenti, hogy felértek a tetőre. A Mur de Huy teljesítve. Nincs más, csak iszonyatos fájdalom. Meg persze a boldogság. Amit Alejandro Valverde már öt alkalommal is megtapasztalhatott. Azaz jobban áll, mint Eddy Merckx, és ő az Fléche Wallonne történetének legeredményesebb versenyzője.

Valverde ugyan ötszörös győztes (ebből négyet sorozatban nyert), de tavaly kikapott Alaphilippe-től. Aki vasárnap majdnem behúzta az Amstelt, de csak majdnem, így ma érthető módon nagyon szeretne javítani.


83. Fléche Wallonne - az ESB esélyesei
⭐⭐⭐ Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde
⭐⭐ Adam Yates, Michael Woods, Michal Kwiatkowski, Maximilian Schachmann
⭐ Dan Martin, Jakob Fuglsang,Tim Wellens, Bjorg Lambrecht, Bauke Mollema, Romain Bardet, Domenico Pozzovivo, Wout Poels, Davide Formolo
☝ Tadej Pogacar, David Gaudu, Alexey Lutsenko, Valentin Madouas, Patrick Konrad, Sergio Henao, Simon Clarke, Dylan Teuns, Guillaume Martin, Roman Kreuziger, Daniel Martinez, Giulio Ciccone, Rudy Molard
🗺️ Az útvonal 
🚴🏻 Rajtlista 
📺: Eurosport 1 - 14.30 (ismétlés: 18.30 és 23.30)

Hozzászólások