ES Bringa - Előzetes: 54. Amstel Gold Race
Előzetes: 54. Amstel Gold Race
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 54. Amstel Gold Race

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/21 09:56

Talán rossz leírni vagy belegondolni, de a kockaköves egynaposok időszakának vége, cserébe viszont jönnek az ardenneki klasszikusok.

Szokás szerint egy hét alatt három nagy verseny, és ezt az időszakot már nagyon sokan várták. Köztük Alejandro Valverde, hisz számára általában ez a szezon egyik legszebb időszakasza. Mondjuk Amstelt még pont nem nyert (összesen hatszor volt dobogós), viszont a jövő hét akár róla is szólhat. Hisz szerdán jön a Fléche-Wallonne, ahol tavaly ugyan kikapott Alaphilippe-től, de előtte sorozatban (!) négyszer tudott nyerni.

A mai verseny akár róluk is szólhat, bár az érdekes, hogy közel sem futnak azonos tavaszt. Valverde idén eddig egyszer - az UAE Touron - nyert világbajnoki trikóban, Alaphilippe viszont a baszk körös bukása ellenére óriási évet fut. Összesen nyolc győzelme van, köztük a Strade Bianche és a Sanremo.

Szerdán ugyan sprintben kikapott a Brabant Nyílon Mathieu van der Poel-tól, de azért a második hely, amolyan visszatéréseként, nem volt rossz eredmény.

000_1417SY.jpg Fotó: Europress/AFP

És ha már van der Poel. A holland sajtó  - teljesen jogosan - megőrül érte, a legtöbb szakírónál ő ma a nagy esélyes, de hangsúlyozzuk ki, hogy ezen a tavaszon utoljára. Hisz számára az idény első fele ma délutánig tartott. Mathieu van der Poel ugye kihagyta a Roubaix-t - a hírek szerint 2020-ban biztosan indulni fog -, de előtte kifejezetten jól versenyzett a Flandrián (a bukása ellenére negyedik lett). Most holland bajnoki trikóban vághat neki az Amstelnek, egyelőre még a Corendon-Circus versenyzőjeként.

És a 'még' szócskának itt jelentősége van, hisz a belga sajtóban nemrég arról lehetett olvasni, hogy jó pár WT-csapat bejelentkezett érte.

"Ez valóban igaz, voltak megkeresések. De neveket nem szeretnék mondani. Egy biztos, nekem 2023-ig élő szerződésem van, és ennél a csapatnál kiválóan érzem magam. A Quick-Step? Apu jóban van Lefeverrel, szóval szerintem semmi meglepő nincs abban, ha néha egy kicsit beszélgetnek."


54. Amstel Gold Race - az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel
⭐⭐ Peter Sagan, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Philippe Gilbert, Maximilian Schachmann, Michael Matthews, Tim Wellens
⭐ Michael Woods, Alberto Bettiol, Jakob Fuglsang, Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Alexey Lutsenko, Michael Valgren
☝ Enrico Gasparotto, Roman Kreuziger, Wout Poels, Nathan Haas, Tadej Pogacar, Bjorg Lambrecht, Simon Clarke, Jelle Vanendert, Omar Fraile, Luis Leon Sanchez, Matej Mohoric, Sonny Colbrelli, Diego Ulissi, Gorka Izagirre
🗺️ Az útvonal / térkép
🚴🏻 Rajtlista
📺: Eurosport 1 - 15.15 (Eurosport Player: 14.45) 

Hozzászólások