ES Bringa - Előzetes: 4. pekingi kör
Előzetes: 4. pekingi kör
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 4. pekingi kör


2014/10/09 20:01

Túlzás lenne állítani, hogy az egész kerékpáros világ megőrülne a következő napok fő eseményéért, a 4. pekingi körért. A számból is kiderült, nem tekinthet vissza túlságosan nagy hagyományokra. Az UCI korábbi elnökének, Pat McQuaidnek egyik utolsó biznisze volt, így eléggé csalódottan vette tudomásul, hogy bejelentették: jövőre már nem is lesz.

Alapesetben rendkívül izgalmas is lehetett volna, hiszen Alejandro Valverde és Alberto Contador itt csatázott volna az év végi WT-elsőségért. A Tinkoff bringása viszont bukott a Lombardián, amit követően visszalépett Pekingtől, így már nagy riválisa sem érzett elég motivációt magában a kiadós túra iránt, hiszen matematikailag biztossá vált a győzelme a pontversenyben, ráadásul nemrégiben született gyermeke, akivel szívesebben töltené ezt az időt.

Ami a viadal múltját illeti, az első két évben Tony Martin nyerte (’11-ben egy időfutamnak, ’12-ben egy sikeres szökésnek köszönhetően), míg tavaly Benat Intxausti bizonyult a legjobbnak. A címvédő most is rajthoz áll, a német viszont inkább már pihen.

Az útvonal

Ami az útvonalat illeti, a királyszakasz a negyedik lesz, amit hétfőn rendeznek. Ezt egyébként őszintén mondjuk, nem tudjuk hová tenni. Már az is fura, hogy pénteken kezdődik és kedden ér véget (általában vasárnap zárulnak az ilyen ötnaposok), de ha még el is fogadjuk, hogy ez az öt nap áll rendelkezésre, akkor legalább a leglátványosabbnak ígérkező etapot tehették volna hétvégére.

A királyszakasz

A Mentougou Miaofeng hegy közel 1 km-es szintemelkedésével (12,6 km hosszú, átlagban 5,7%-os meredekségű) gyakorlatilag egymaga el fogja dönteni az összetett kérdését, érdemes lesz meglesni.

Három olyan napra kerül sor, amely jó eséllyel mezőnyhajrával zárul, de akár egy szökevénynek is örömöt jelenthet, az utolsó szakasz pedig egy látványos körözés lesz a Tienanmen tér és az olimpiáról jól ismert Madárfészek között.

A versenyzők

A Tinkov úr által nagy négyesnek elkeresztelt összetett menők egyik tagja sem vesz részt a versenyen, így kifejezetten nyílt csatára van kilátás. A legjobb sprintereket inkább az általunk szintén közvetített Paris-Tours-on láthatjuk majd, de Ewan és Swift csatája - kiegészülve néhány további gyors bringással - szintén jónak ígérkezik.

Az összetettben Dan Martin és Rui Costa nagy csatáját várhatjuk. Előbbi tavaly második lett, vasárnap viszont győzött a Lombardián, azóta pedig – a vámon eltöltött fél napos várakozás után – már bejutott Pekingbe. A portugálnak még szoknia kell, hogy újra világbajnoki trikó nélkül teker, de lehet, ez jót fog tenni neki, felszabadultabban pedig sikeresebben is teker majd.

Szintén a rajtlistán találjuk Rigoberto Urant, aki a Girón elért második helye óta egyedül a Vuelta közepén tudott villogni, de szeretné jól befejezni 2014-et. Tejay Van Garderen is próbálkozhat, de csapattársa, Samuel Sanchez is jó megoldás lehet a BMC-ben. A tavalyi harmadik, David Lopez szintén reménykedhet abban, hogy a dobogón zár.

Néhány ifjú reménységre, Warren Barguilre, Simon Yates-re és Moreno Hoflandra is felhívnánk a figyelmet. Szóval jó lesz ez, még ha nem is amiatt, amiért néhány héttel ezelőtt még vártuk.

Az ESB esélyesei

***Dan Martin

**Rigoberto Uran, Rui Costa, Tejay Van Garderen

*Simon Yates, Warren Barguil, Moreno Hofland, Steven Kruijswijk

Meglepetésember: Samuel Sanchez, Paul Martens, Dario Cataldo, Adam Hansen, Rinaldo Nocentini

Rajtlista: itt 

Tv: minden nap 8.45-kor kezdünk élőben, szinte mindig az Eurosporton, leszámítva a vasárnapot, akkor az Eurosport2-n leszünk.

Kommentátorok: Bodnár Gergő és Székely Dávid

Hozzászólások