ES Bringa - Előzetes: 22. Santos Tour Down Under
Előzetes: 22. Santos Tour Down Under
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 22. Santos Tour Down Under

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/20 09:34
Vége a téli szünetnek, kedden végre hivatalosan is elkezdődik a 2020-as országúti idény! A World Tour csapatok szokás szerint Ausztráliában, a Tour Down Underrel kezdik az évet, ahol az izgalmasnak ígérkező útvonalon a mezőny jó pár sztárja megmutathatja magát a szezon elején.

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az idény egyik legszorosabb versenye az ausztrál szezonnyitó, gyakran csak bónusz másodpercek döntenek, ez pedig valószínűleg idén is így lesz. Igaz, a szervezők kicsit változtattak az útvonalon, valamivel nehezebbé téve a versenyt. Két mezőnyhajrának ígérkező szakasz mellett bekerült két dombosabb etap, és visszatér a Paracombe rövid de meredek emelkedője is, új lehetőséget adva a hegyimenőknek. A verseny ismét a Willunga Hillen ér majd véget, egy vélhetően utolsó méterekig izgalmas küzdelemben.    

Ha pedig Willunga Hill, akkor Richie Porte neve megkerülhetetlen. Az ausztrál versenyző zsinórban hat alkalommal nyert szakaszt az emelkedőn, tavaly is itt szerezte első győzelmét az évben. Igaz, egyben az utolsót is. Porte első Treknél töltött idénye nem alakult jól, most viszont újult erővel tér vissza, és a neki kedvezőbb útvonalon ismét a legnagyobb esélye lehet. 

000_1CE960.jpg Fotó: Europress/AFP

Porte legkomolyabb riválisa a versenyt az elmúlt két évben behúzó Daryl Impey lehet majd. A dél-afrikaihoz hasonlóan a bónusz másodpercek gyűjtésében reménykedhet például Diego Ulissi, az olyan hegyimenőknek mint Simon Yates vagy Romain Bardet pedig az útvonalba került extra emelkedő adhat esélyt. Nagy kérdőjel lesz a korábbi győztes Rohan Dennis, az ausztrál új csapatát, az Ineost vezeti majd a versenyen. 

Ami a sprintereket illeti, új sorral kezdi el itt az idényt a Cofidishez kerülő Elia Viviani és a Quick-Stepben az ő helyét átvevő Sam Bennett is. A mezőnyhajrák nagy esélyese viszont nem ez a kettős, hanem a Lottónál tavaly remek első évet záró Caleb Ewan lesz.   

A TDU-t szokás szerint idén sem adjuk élőben az Eurosporton, de a január 30-án este mutatunk egy összefoglalót a versenyről. De nincs már messze az idény első élő országúti közvetítése sem, ami a január 26-án startoló Vuelta a San Juan lesz.
  

22. Santos Tour Down Under - az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ Richie Porte, Daryl Impey
⭐⭐ Simon Yates, Romain Bardet, Diego Ulissi  
⭐ Rohan Dennis, Luis Leon Sanchez, Jay McCarthy, Ben Hermans
☝ Pavel Sivakov, Lucas Hamilton, Chris Harper, Kenny Elissonde, Mattia Cattenao 
🗺️ Szakaszok/szintrajzok
🚴🏻 Rajtlista
📺 01.30 - Eurosport, 23.00 (összefoglaló)


Szöveg: Szabó Bence

Hozzászólások