ES Bringa - Előzetes: 13. Strade Bianche
Előzetes: 13. Strade Bianche
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 13. Strade Bianche

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/09 08:55

"Ebbe az egynaposba nagyon könnyű beleszeretni. Olaszország közepén tekerünk, de mintha egy belga klasszikuson lennénk. A befutó pedig...a sienai Piazza del Campo valami csodálatos. Méltó befejezése a napnak." (Gianni Moscon)

Hát igen, a Strade Bianche már csak ilyen.

Ezért a versenyért nagyon lehet irigyelni az olaszokat. Van egy tényleg gyönyörű helyen zajló egynaposuk (melynek rajt és egyben célvárosa az UNESCO világörökségének része), és amely manapság már ott tart, hogy többen kiemelten készülnek rá. Sőt, az előző évben egy interjúban Thibaut Pinot még azt is felvetette, hogy ez a verseny nyugodtan lehetne a hatodik nagy klasszikus!

Pedig közel sem tekint vissza olyan múltra, mint a Sanremo, vagy a Roubaix, de nagyon hamar megtalálta a helyét a versenynaptárban. És a csodálatosan szép, ugyanakkor rettentően nehéz, fehér murvás útjainak köszönhetően (amiből ma is 63 km lesz összesen), kellő rangot vívott ki magának.

D01gJCtX4AAxbHz.jpg Fotó: twitter

Talán épp ezért, a Tour de France tavalyi győztese, Geraint Thomas is ott lesz a mezőnyben. Először pályafutása során.

"Az igazság az, hogy Olaszország nélkül nem tartanék ott, ahol. Sőt, ha nem kerülök ide, talán profi sem leszek" - mondta Thomas a Gazzettának. "Az U23-as brit váltogatottal, majd az első csapatommal, a Barloworlddel is laktam Toscanában, egészen pontosan Quarratában. Szóval bár soha nem indultam még itt, a környéket jól ismerem. Szerettem ezeken az utakon tekerni, és a tv-s felvételek alapján is nagyon bejött a verseny. A formám még nem az igaz, így csak annyi célom van, hogy végig érezzem jól magam, és ameddig csak tudom, segítsem Moscont."

Matteo Trentin már tavaly megmondta: ezért a napért mindenki irigyli az olaszokat. Egy olyan versenyért, amelynél Tim Wellens szerint kevesebb őszinte egynapos van az idényben. "Mindenki abban a pozícióban zárt, amit megérdemelt" - mondta még a 2017-es befutó után.

Nehéz vele vitatkozni.


13. Strade Bianche - Az ESB esélyesei
⭐⭐⭐ Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Zdeněk Štybar
⭐⭐ Alexey Lutsenko, Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Wout van Aert
⭐ Michael Valgren, Enrico Battaglin, Gianni Moscon, Rui Costa, Matej Mohorič 
☝ Geraint Thomas, Bauke Mollema, Davide Ballerini, Omar Fraile, Moreno Moser, Nathan Haas, Robert Power, Pieter Serry, Daniel Oss, Pierre Latour, Christopher Juul-Jensen, Stefan Kung

🗺️ Az útvonal / térkép 

📺: Eurosport 2 - 14.00 (ismétlés: Eurosport - 18.00)
Hozzászólások