ES Bringa - Előzetes: 117. Paris-Roubaix
Előzetes: 117. Paris-Roubaix
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 117. Paris-Roubaix

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/13 22:00

"Minden reggel van egy terved, de az végül soha nem jön be." (Jasper Stuyven)

"Nehéz valamit vagy valakit kedvelni, miközben folyamatosan kicseszik veled, és mindent megtesz azért, hogy megutáld. Én mégis imádom ezt a napot." (Taylor Phinney) 

"A Roubaix egy olyan verseny, ahol az a forgatókönyv érvényesül, amire előzetesen senki még csak gondolni sem mert." (Servais Knaven)

Három idézet, melyek tökéletesen visszaadják a Roubaix igazi báját. Erre a versenyre nem lehet okosan tippelni, nincs papírforma és egyértelmű esélyes. Millió forgatókönyv elképzelhető, és mindig nagy esély van egy komoly meglepetésre. Gondoljunk csak Hayman 2016-os győzelmére.

De, hogy is lehetne megtippelni egy bő 250 kilométeres versenyt, ahol a mezőny idén is 54,5 kilométer tesz meg a kockaköveken? Ami nagyjából 1,5 órányi tekerést jelent a pavékon, legalábbis a tavaly mért számok szerint.

000_13T7FR.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez az a verseny, ahol a segítőből főszereplő lesz, ahol rég látott arcok kerülnek elő, és ahol ritkán tud nyerni a legnagyobb favoritok egyike. Tavaly mondjuk Peter Sagannak sikerült, de az ő győzelme sem volt problémamentes. Gondoljunk csak a 'My World' című önéletrajzi könyvében beismert történetre, miszerint többször is szándékosan nekiment Jelle Wallays hátsó kerekének, hogy kiegyenesítse a némileg elferdült kormányát. 

Sokan és sokszor elmondták, hogy a Roubaix megnyeréséhez egyszerűen tökéletes és hibamentes napra van szükség. Erre Greg Van Avermaet némileg rácáfolt 2017-ben, amikor egy rosszkor kapott defekt ellenére is felzárkózott, majd megnyerte a versenyt. Azt az egynapost, amire elmondása szerint a legkevésbé számított. 

Yves Lampaert jól megfogalmazta: készülhetsz te akárhány forgatókönyvvel, meg legalább húsz különböző taktikával, ha nincs láb és erőnlét, úgyis elúszott minden.

Szóval kár előre tippelni, Bettiol előző heti győzelme után csak egy biztos: le kell ülni a tv elé, és végig kell izgulni ezt a napot.

117. Paris-Roubaix - az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ -
⭐⭐ Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Alexander Kristoff, Zdenek Stybar
⭐ John Degenkolb, Jasper Stuyven, Wout van Aert, Oliver Naesen, Arnaud Demare, Dylan van Baarle, Yves Lampaert, Jens Keukeleire
☝ Sep Vanmarcke, Damien Gaudin, Daniel Oss, Nils Politt, Amund Grøndahl Jansen, Vegard Stake Laengen, Lars Boom, Stijn Vandenbergh, Tiesj Benoot, Magnus Cort, Jens Debusschere, Jasha Sütterlin, Edvald Boasson Hagen, Gianni Moscon, Mike Teunissen, Heinrich Haussler, Luke Rowe
🗺️ Az útvonal / térkép   
🏁 A kockaköves szektorok 
🚴🏻 Rajtlista   
📺: Eurosport - 11.00 (ismétlés: 21.00 és 23.30) 

Hozzászólások