ES Bringa - Előzetes: 105. Liège-Bastogne-Liège
Előzetes: 105. Liège-Bastogne-Liège
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 105. Liège-Bastogne-Liège

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/28 09:22

Az öt nagy klasszikusból három már lement, az utolsóra egészen októberig várni kell, a legidősebb viszont még csak most jön.

A Liége-Bastogne-Liége-t szokás néha egy kézlegyintéssel elintézni, mondván messze nem olyan rangos, mint a Flandria vagy a Roubaix. De a versenyzők között igenis hatalmas presztízzsel bír, és tényleg az egyik legkeményebb egynapos.

Alapból már a táv sem rövid (256 kilométer), és ugye ott van a 4000 méternyi szintkülönbség, illetve a megújított útvonal, amely kellően bizonytalanná tehet minket a befutót illetően. És persze ott van a 11 kategorizált emelkedő, amiből kilencet az utolsó százason belül kell megmászni. A Cote de La Redoute (2km/8.9%), Cote des Forges (1.3 km/7.8%) és Cote de La Roche-aux-Faucons (1.3km/11%) hármasból bármelyik sorsdöntő lehet, de tavaly óta tudjuk, hogy egy ártatatlannak tűnő lejtmenet is alaposan be tud kavarni.

Erről az Bob Jungels tudna sokat mesélni, aki a 2018-as versenyen eredetileg Gilbertért és Alaphilippért dolgozott volna.

043_05334333.jpg Fotó: Europress/AFP

Azért az Alaphilippért, aki sokaknál most is nagy esélyes, már (!) 9 győzelemnél jár idén, és akiről egyelőre még nincsenek rémálmai Jakob Fuglsangnak. Ezt pont az Astana kapitány árulta el, azok után, hogy szerdán nem először kapott ki ezen a tavaszon egy az egyben Alaphilippe-től.

A Quick Step francia versenyzője egyébként 1972 óta nem látott bravúrra készül: utoljára ugyanis akkor volt képes valaki egy évben Sanremót, Fléche Wallonne-t és Liége-t nyerni. Természetesen Eddy Mercxk volt az.

Alaphiilppnek egyébként az év végén lejár a szerződése, és a hírek szerint már egy - jelenleg még nem WT - csapat (igencsak komoly fizetési ajánlattal) be is jelentkezett érte. Hogy ki, arról majd az élő adásban mesélünk. 14.00-kor kezdünk az Eurosporton!


105. Liège-Bastogne-Liège - az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michal Kwiatkowski
⭐⭐ Adam Yates, Maximilian Schachmann
⭐ Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Michael Woods, Romain Bardet, Michael Matthews, Alberto Bettiol
☝ Bjorg Lambrecht, Tom Dumoulin,Tim Wellens, Davide Formolo, Simon Clarke, Greg Van Avermaet, Wout Poels, Patrick Konrad, Tadej Pogacar, Laurens De Plus, Jelle Vanendert, David Gaudu, Enric Mas, Diego Ulissi, Sergio Henao, Rui Costa, Tao Geoghegan Hart, Giulio Ciccone
🗺️ Az útvonal 
🚴🏻 Rajtlista 
📺: Eurosport - 14.00 (ismétlés: 18.30 és 0.00)


Hozzászólások