ES Bringa - Előzetes: 104. Liége-Bastogne-Liége
Előzetes: 104. Liége-Bastogne-Liége
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 104. Liége-Bastogne-Liége

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/04/22 10:19

Az öt nagy klasszikusból három már lement, az utolsóra egészen októberig várni kell, a legidősebb még viszont csak most jön.

A Liége-Bastogne-Liége-t szokás néha egy kézlegyintéssel elintézni, mondván messze nem olyan rangos, mint a Flandria vagy a Roubaix. De a versenyzők között igenis hatalmas presztízzsel bír, és tényleg az egyik legkeményebb egynapos.

Már a táv sem rövid (258 kilométer), és ugye ott van a 11 kategorizált emelkedő, illetve a majdnem 5000 méternyi szintkülönbség.

Az utolsó kilencven kilométeren belül kilenc emelkedő nehezíti a napot, és az utolsó három bármelyike sorsdöntő lehet. A Cote de La Redoute (2km/8.9%), a Cote de La Roche-aux-Faucons (1.3km/11%), és a befutótól 5.5 kilométerre lévő Cote de Saint-Nicolas Nicolas (1.2km/8.6%) egyaránt eldöntheti a versenyt.

Meg persze az utolsó, ans-i emelkedő, amely 1.5 kilométer hosszú, és van 10%-os része is.

Ez minden, csak nem könnyű. És akkor az időjárásról még nem is beszéltünk. Gondoljunk csak a két évvel ezelőtti Poels-győzelemre, amikor gyakorlatilag egész napos hóesésben kellett tekerni. Most ott tartunk, hogy szinte naponta dől meg a melegrekord Liége környékén.

043_05086038.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a verseny maga a történelem.
1892 tavaszán rendezték az első Liége-t, nem sokkal azután, hogy elhunyt Kossuth Lajos, hogy hazánkban létrehozták a Nemzeti Olimpiai Bizottságot, az olaszoknál a Nemzeti Bankot, és hogy megalapítottak egy bizonyos Liverpool nevű focicsapatot...

Idén már a 104. LBL következik, amit Philippe Gilbert szerint könnyű lesz megnyerni, ha valaki kiváló formában van. Ez így elsőre elég közhelyesnek tűnik, de sokak szerint itt valóban nem számít annyit a szerencsefaktor, mint például egy Roubaix-n.

"Ha okosan mész, végig figyelsz a többiekre és erős vagy, szinte nyert ügyed van. Egy Liége-t ugyanis legalább negyven fajta módon meg lehet nyerni."

Gilbert még azt is megjegyezte, most egy valakire kell kiemelten figyelni.
Ő pedig Alejandro Valverde.
Aki ma a tizedik (!) ardenneki klasszikusát nyerheti.


104. Liége-Bastogne-Liége - Az ESB esélyesei
★★★ Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali
★★ Michael Matthews, Tim Wellens, Jelle Vanendert, Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Dylan Teuns, Domenico Pozzovivo, Tiesj Benoot, Bauke Mollema
★ Dan Martin, Roman Kreuziger, Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Rigoberto Uran, Mikel Landa, Philippe Gilbert Meglepetésember lehet: Michael Valgren, Jack Haig, Davide Formolo, Patrick Konrad, Rui Costa, Rudy Molard, Ilnur Zakarin, Michael Woods, Enric Mas, Daryl Impey, Diego Ulissi, Carlos Verona, Ion Izagirre
Rajtlista: ITT
Útvonal: ITT
TV: 14.00 - Eurosport (ismétlés: 19.00 - Eurosport 2)

Hozzászólások