ES Bringa - Egy Tour-keret összeállításának tízparancsolata
Egy Tour-keret összeállításának tízparancsolata
Fotó: Europress/AFP

Egy Tour-keret összeállításának tízparancsolata

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/28 08:39
A csapatok sorra jelentik be, ki lesz az a nyolc kerékpáros, aki képviseli majd őket a Touron. Az alábbiakban a két belga WT-csapat, a Quick-Step és a Lotto-Soudal csapatfőnökei osztják meg velünk, mik azok a szempontok, melyeket mindenképp figyelembe kell venni a keret összeállításakor. 

1. Legyen sok biztos pont már az elején

"Ha nem jön közbe semmi, hat fő indulása már az év elején biztosnak mondható" - mondja Marc Sergeant, a Lotto csapatfőnöke. "Ha minden a tervek szerint megy, ezen közben már nem változtatunk, igaz júliusig azért elég hosszú a szezon."

"Tíz-tizenegy kerékpárost, azaz a bő keretet már az év elején megnevezzük" - mondja Patrick Lefevere. "Persze sok minden történhet, elég megnézni, mi van most az Ineosnál. Egyébként hat ember idejében megtudja, hogy számolunk velük. Nem várunk az utolsó hetekig."

2. Merj akár sztárokat is otthon hagyni

"Néha meg kell hozni bizonyos döntéseket" - mondja Lefevere. "Akkor is, ha ezek kőkemény döntések. Egyszer volt egy olyan dilemmánk, hogy vigyük-e Zdenek Stybart a Tourra vagy sem. Volt egy se vége, se hossza megbeszélés, aztán egyszer csak lecsaptam a laptopom, és azt mondtam: 'Eldöntöttem. Stybar túl jó ahhoz, hogy az első kilométertől kezdve elöl legyen. Nem visszük el. Menjetek és mondjátok meg neki.' 

Az idén Yves Lampaert helyzete volt hasonló. Vajon akarja ő, hogy ilyen sokat húznia kelljen a csapatot? Bárhogyan is, időközben eldőlt, hogy ott lesz a csapatban. Akárcsak az újonc Kasper Asgreen.

ewan.jpg Fotó: Europress/AFP

3. Járj a fontos emberek kedvében

"Nálunk Caleb Ewan szerepe hihetetlenül fontos" - fogalmaz Sergeant. "Neki van a legnagyobb esélye arra, hogy szakaszt nyerjen. Éppen ezért egyértelmű, hogy megkapja maga mellé a két segítőjét. Ilyen egyszerű."

A QS-nél Dries Devenyns volt nagyon szerencsés. Ugyanis Enric Mas és Julian Alaphilippe is ragaszkodott hozzá. Márpedig, ha a fontos emberek valakit akarnak, az ott is lesz a Touron. 

4. Ne játszd ki az embereidet egymás ellen

"Nincs értelme az utolsó pillanatig várni" - hangsúlyozza Sergeant. "A megmaradt két helyre pályázókat időben tájékoztatjuk a döntésünkről. Nincs értelme annak, hogy az utolsó hétig versenyeztessük az embereket egymással. Ez mindenkinek jobb így. Persze, aki végül csapattag lesz, nem állhat le, mert akkor lehet, hogy az utolsó pillanatban mégis kihagyjuk. És fordítva is igaz, a kimaradóknak is nyomni kell rendesen, mert ha valakivel történik valami, szükség lehet rájuk."

5. Tegyél a csapatba egy franciát 

"Nem fogok hazudni, ez nagyon fontos lehet a szponzoroknak" - mondja Sergeant. "Néhány évvel ezelőtt a Belisol be akart törni a francia piacra, és azt akarták, hogy legyen egy erős francia a Touron. Ezért leszerződtettük Tony Gallopint, aki aztán nyert szakaszt is, és viselte a sárgát is."

"Fontos egy jó hazai versenyző" - ért egyet Lefevere. "Richard Virenque-nak például adtunk egy második esélyt a doppingügye után, ami nem ártott se neki, se a szponzornak. Persze csak azért nem vinnék el senkit, mert francia. Ha például Alaphilippe formán kívül volna, akkor ugyanúgy otthon maradna, mint bárki más."

ala.jpg Fotó: Europress/AFP

6. Tiszteld meg a nemzeti bajnokot

Nacer Bouhanni remek példa. Csapata, a Cofidis lehet, hogy megint otthon hagyja őt. Hacsak meg nem nyeri a francia bajnokságot. A francia bajnokot ugyanis nem lehet kihagyni a Tour-keretből. 

Sergeant azonban azt mondja, őt nem befolyásolja a nemzeti bajnokság. Esze ágában sincs felforgatni a komplett csapatot egy bajnoki trikó miatt. Persze, ha valakinek az indulása még képlékeny, egy bajnoki cím megoldhatja a problémáját.

7. Legyen jó időfutam-menőd

"Az idén Brüsszelben van a csapat-egyenkénti. Versenyben akarunk lenni" - mondja Lefevere. "Aki ott jól megy, akár felveheti a sárga trikót is, és onnan minden sokkal könnyebb. Kell egy ember, aki komolyan a hasznunkra válhat a csapat-időfutamban."

8. Három hétben, a teljes versenyben gondolkozz

Sergeant szerint a Touron mindenkire szükség van, úgyhogy nem jó dolog hazaküldözgetni a versenyzőket, elsősorban a sprintereket az első két hét után. "Nem beszélve arról, hogy a Champs Elysees-n nyerni a létező legextrább dolog. Amikor egy sprinter túlél három hetet, és a végén ő tud lenni a legerősebb."

9. Válassz elnyűhetetlen embereket

"A csapatunk alapvetően két részből áll" - folytatja Sergeant. "Vannak azok, akiknek a sprintekben van szerepük, és azok, akik a szakaszokra vadásznak. Igaz, ott van még Tiesj Benoot, aki akár az összetettben is jó lehet. Thomas De Gendt és Tim Wellens viszont azon lesznek, hogy megragadják a lehetőségeket és, ahol lehet győzelmeket szerezzenek."

degendt.jpg Fotó: Europress/AFP

10. Lelkesítsd a trikóviselőket 

A Lotto csapatfőnöke szerint minden trikó, amit akár csak egy napig is viselnek, iszonyú fontos. "De legyünk őszinték" - szögezi le, "a legfontosabb a sárga trikó. Ha azt megszerzed, megfordul a világ körülötted. Brüsszelben egy belga csapatnak még inkább különleges volna, ha felvehetné. Másik trikó? A pöttyös és De Gendt. Az mindig benne van a pakliban."


(Forrás: nieuwsblad.be)

Hozzászólások