ES Bringa - Egy pohár Guinness, és jöhet a Giro
Egy pohár Guinness, és jöhet a Giro
Fotó: Europress/AFP

Egy pohár Guinness, és jöhet a Giro

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/04/28 18:48

Nemrég Luca Guercilena azt mondta róla, minden megvan benne ahhoz, hogy Fabian Cancellara örökébe lépjen. 

Persze az összehasonlításokkal általában vigyázni kell, de ez a mondat talán nem véletlen. Ryan Mullent eddig is jól ismertük, ír bajnokként, egy ideje már viszonylag könnyen ki lehet szúrni a mezőnyben. Remek időfutam menő, de a kockaköves klasszikusokon sem teljesített rosszul. 

Bár még nagyon fiatal (augusztus elején lesz 24), már négyszeres ír bajnok, pedig ez csak a harmadik profi idénye. A mostani szezon elején szakaszt nyert a San Juanon, már a Trek versenyzőjeként. Hisz télen két évre aláírt az amerikai csapathoz, ahol minden lehetőség adott számára a nyugodt fejlődéshez.

"Fogalmam sincs mi lenne velem kerékpár nélkül. Világ életemben sportoltam, és nagyjából 13 éves korom óta arra készülök, hogy profi leszek. Mivel volt időszak amikor 80 kiló felett voltam, egy kicsit rugbyztem, de az annyira nem fogott meg. Aztán elment tekerni. Kit tudja, ha tovább tanulok, eljutok egy egyetemre, iszom, tönkreteszem a májamat, és szépen eladósodom. Ja igen, a sör. A Guinnesst jobban szeretem mint, az ír krumplipürét. Sok extra ételünk nincs, de nekem az se jön be annyira."

Mullen nem tagadja, számára a kerékpáros szezon legjobb része a szünet. Amikor nem kell három hetet zsinórban tekerni és utazással tölteni, illetve egy kicsit elengedheti magát az asztalnál. 

"Persze ésszel kell tolni, de ilyenkor minden jöhet ami egészségtelen...:)"

075_amorim-44thvolt180218_npAK1.jpg Fotó: Europress/AFP

Mullennek mondjuk érdekes kapcsolata van a súlyával, hisz az utolsó U23-as évében mindössze hetvennégy kiló volt. Nem sokkal korábban pedig nyolcvankettő. 

"Ne kérdezzétek miért, de ráálltam a gluténmentes diétára, és durván lefogytam. De sok előnye nem volt, mert se a sprint, se az időfutam nem ment igazán. Aztán visszaálltam egy normális étrendre, és az egyik télen felugrottam 84 kilóig. Akkor mondtam magamban, hogy ez így nem normális. Szóval most hozzászoktak egy kiegyensúlyozott rendszerhez, ahol mindent megengedek magamnak. De persze mértékkel. Nem eszem sok csokit, hambit és sültkrumplit."

Ír versenyzőként természetes az An-Post csapatánál kezdett, 2016-ban vitte el a Cannondale, és most télen csapott le rá a Trek.

"2014-ben a ponferradai vb-n volt egy nagyon fájó vereségem.Az U23-as időfutamon 0.4 másodperccel kaptam ki Campbell Flakemore-tól. Jó pár napig nem tudtam rendesen aludni, annyira zavart a dolog. Folyamatosan azon kattogtam, melyik kanyarban hagytam ott fél másodpercet. Flakemore aztán szerződést kapott a BMC-től, majd egy szezon múlva visszavonult. Fájdalmas vereség volt, akkor fel is tettem magamban a kérdést: miért nem tudta ez a srác egy évvel korábban abbahagyni?" 

Mullen viszont maradt, és jól döntött. Tavasszal szinte az összes fontos egynaposon ott volt, és bár a Roubaix-t nem fejezte be, értékes tapasztalatokkal gazdagodott.

"A testi adottságaim miatt, nagyon fekszenek nekem a belga versenyek. Froome-ot nem véletlenül nem látod itt tavasszal, ez nem az ő világa. Bár egy-két verseny után azt gondolom, az enyém se...:)"

De Mullen természetesen élvezi amit csinál, és rájött arra, hogy az utazásokkal töltött időt is el lehet hasznosan tölteni.

"Rákattantam a Netflix-re, bár szerintem vannak még ezzel így egy páran. Nem vagyok sorozatfüggő, inkább filmeket nézek. Mondjuk a Breaking Bad nagyon bejött. Azt hiszem, három hét alatt kivégeztem. Azok a napok kiestek az életemből. Megvolt az utolsó rész, és rámtört az üresség. Befejeztem, és nem tudtam mi lesz velem a továbbiakban:)"

075_amorim-44thvolt180218_npJYO.jpg Fotó: Europress/AFP
Erre szakmailag sem könnyű válaszolni, de egy biztos, Mullen most jó helyen van.

"Mehettem volna a Quick-Stephez is, de akkor talán soha nem kapok lehetőséget egyetlen klasszikuson sem. Megragadok egy jó időfutam menőnek, de én ennél többre vágyom. A Treknél megkapom az esélyt, és a többiek részéről sem érzek haragot vagy irigységet emiatt. Degenkolbbal és Stuyvennel is jóban vagyok. John ráadásul a legutóbbi téli edzőtáborba hozott nekem ajándékba egy nagy üveg vodkát, szóval ha akarnék se tudnék összeveszni vele:)"

Azt pedig már csak halkan jegyezzük, meg, hogy Mullen hamarosan rajthoz áll élete első háromhetesén, és a Giro ugye egy rövid időfutammal kezdődik.

"A táv pont ideális, nekem meg ez lenne az egyetlen lehetőségem arra, hogy háromhetes versenyen viselni tudjam az összetettben élen állónak járó trikót..."

Itt tartunk most.
Mullen a rózsaszín trikóról álmodik.

Arról a mezről, amit Fabian Cancellara soha nem viselhetett.

(Forrás: cyclingtips, rouleur)

Hozzászólások