ES Bringa - Egy nap Nibalival
Egy nap Nibalival
Fotó: Europress/AFP

Egy nap Nibalival

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/11 16:45

Az elmaradhatatlan kávé, a napi rutin, edzések Lugano környékén, és persze a fárasztó edzőtáborok, a családtól távol. Lehet ezt ennyi idő után is élvezni? Hogy bírja egy apuka a sok utazást? Nem fárasztó 34 évesen is végigdolgozni egy teljes telet? Ezekre a kérdésekre válaszolt Vincenzo Nibali a Bicisport februári számában. 


A hozzáállás
"A mindennapi edzés egy különös keveréke a dolgoknak. Nyilván szereted amit csinálsz, hisz ezért választottad a kerékpárt. De ez egy kemény munka, főleg ha a legmagasabb szinten tekersz, és komoly eredményeket szeretnél elérni. Ezért áldozatokat kell hozni, ugyanakkor semmit nem szabad vészesen komolyan venni. Mert akkor munkává, és kötelességé válik az egész, az pedig szerintem kifejezetten rossz. Az a jó, ha mindig örömmel, és vidáman indulsz edzeni."

A reggel 
"Otthon mindig nyolckor kelek. Általában éjfél körül fekszem le, tovább nem is nagyon tudnék ébren maradni. Ébredés után jön egy kávé, majd a könnyű reggeli, általában joghurt, müzli, de ha hosszút megyek, akkor felöntöm némi tejjel és mézzel. Meg akkor pár falat kekszet, vagy valamilyen sütit is eszem. Ez a versenyek előtt valamilyen minőségi olasz sonkával meg persze tésztával egészül ki."

Az edzés
"Van egy bevetett szokásom: általában kétszer megyek hosszút a héten. Szerdán és pénteken. Ez ugye a felkészülési időszak. Ha beindul a szezon, akkor csak egyszer tekerek nagyot. De ekkor sem nézem a kilométereket, inkább az időt. Hat és fél óránál nem szoktam többet menni. Ha jó az idő, általában 9.30-kor indulok, télen picivel később. Akkor már pár fokkal melegebb van."

Dw9jToxU0AA3NrZ.jpg Fotó: twitter

Az ebéd
"Sok mindent nem viszek magammal, mert úgyis mindig megállunk. Hisz enni kell, mert nem jó üres hassal a vacsorához érkezni. Ha otthon vagyok, akkor általában tésztát eszem. De ennek a mennyisége is függ attól, hogy aznap mennyit megyek. Az átlag 100 gramm, ami után jöhet a saláta, és csirke vagy pulyka hús. Vacsira csak egy másodikat eszem, akkor a tészta kimarad. Ami pedig az alkoholt illet: versenyidőszakban semmit nem iszom, télen viszont egy pohár bor jöhet a vacsi mellé. De csak egy, nem több."

A délután
"Ha ráérek, elmegyek Emmáért a suliba, játszunk valamit, vagy intézem a dolgaimat. A fényképészetet imádom, de  egyre kevesebb időm van rá. Inkább a nyaralások során jön elő a téma."

Az edzőtársak
"Lugano környékén mindig bele lehet futni egy nagyobb csoportba, akár amatőrökbe is. De ez nem feltétlenül jó, mert valakire úgyis mindig várni kell, és nem tudsz saját tempót menni. Szóval ha feladatom van, akkor azt egyedül nyomom le. Egyébként Cataldóval majdnem mindig összefutok, és Gasparottóval meg Pozzovivóval is csomót megyünk együtt."

A bevett útvonalak
"Miután ideköltöztem, nagyjából egy hét után ismertem a környéket. Szerencsére kezdetben Santaromita sokat segített. Van egy hegy a közelben, az Alpe Neggia, ahová sokat járok. Régebben az volt Contador egyik kedvenc emelkedője, ahol a versenyek előtti utolsó nagy tesztjét végezte."

A kerékpárszerelés
"Ezt gyerekkorom óta magam csinálom. Ha kell, nullára szétszedek egy kerékpárt, majd összerakom. De ugyanezt megcsinálom egy okostelefonnal is."


A hosszú edzőtáborok
"Versenyezni szerintem mindenki szeret, az edzőtábor már más dolog. A legfontosabb az lenne, hogy vidám, és szórakoztató emberekkel vedd magad körül. Scarponival például repült az idő. Ha uncsi társak vannak melletted, annál nincs rosszabb."

Egy dolog, ami nem hiányozhat
"Kávé nélkül nem tudok meglenni. Szóval a legfontosabb, hogy mindig legyen nálam egy kávéfőzőgép. Mindegy, hogy modern vagy klasszikus, csak legyen."

📆 Vincenzo Nibali  a február 24-én rajtoló UAE Touron kezdi a szezont. Az első olaszországi versenye a Strade Bianche (03.09) lesz.
Hozzászólások